Mes turime 188 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3574
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17573
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64899
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyriuje atidarytas Jaunimo darbo centras

2015 m. spalio 31 d. šeštadienis, Nr.81 (1517)

Yra dvi kategorijos žmonių, kuriems sunkiausia surasti darbo. Tai žmonės ant pensinio amžiaus ribos ir jaunimas. Jauniems žmonėms sunku susirasti darbą jau vien dėl to, kad dažniausia neturi darbo patirties. O iš kur ta patirtis atsiras, jei mokslus krimtęs jaunas žmogus negalėjo dirbti? Galbūt bent kiek jauniems žmonėms geriau orientuotis darbo rinkoje padės mūsų rajone Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyriuje spalio 29 dieną atidarytas jaunimo darbo centras (JDC), kurio pagrindinis tikslas ir yra padėti jaunimui integruotis į darbo rinką, ugdyti gebėjimus ir motyvuoti mokymuisi visą gyvenimą.

JDC planuojama teikti išsamią, aktualią, jaunimui gerai suprantamą informaciją. Bus teikiamos informavimo paslaugos ne tik jaunimui ir darbdaviams, bus sudarytos sąlygos savarankiškai naudotis internetu darbo paieškai. Planuojama organizuoti užsiėmimus jauniems bedarbiams, jaunimo darbo muges pagal darbdavių pageidavimus, informacinius renginius, atvirų durų dienas, informacines akcijas – tai keletas minčių, kurias išsakė Vilniaus teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėja Jolanta Skirmantienė.

Į atidarymą atvyko ne tik oficialūs asmenys iš Švenčionių, bet ir iš Vilniaus, Utenos, Visagino. Atidaryme dalyvavo LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Lietuvos darbo biržos direktorius Vidas Šlekaitis, Švenčionių rajono tarybos narys, trišalės komisijos prie Vilniaus teritorinės darbo biržos pirmininkas Vytautas Vigelis, rajono meras Rimantas Klipčius, rajono tarybos nariai, darbdavių, jaunimo organizacijų atstovai.

Pirmas Lietuvoje JDC buvo atidarytas Vilniuje 1999 m. rugsėjo 3 d., o 2015 m. spalio 29 d. Švenčionyse atidarytas Jaunimo darbo centras jau 33-ias šalyje ir 4-as Vilniaus apskrityje. Tokių centrų daugėjimas akivaizdžiai parodo, kad jų steigimas pasiteisino. Apie JDC atsakingą misiją kalbėjo ir kultūros ministras Šarūnas Birutis bei LR Seimo narys Petras Čimbaras, turintis ir darbdavio patirtį ir žinantis, kaip svarbu jaunam žmogui padėti jo darbinės veiklos pradžioje, o ta pradžia dažnai nėra lengva.

Apie tai, kad JDC skirti ne tik bedarbiams, bet ir ieškantiems darbo, kalbėjo ir Lietuvos darbo biržos direktorius Vidas Šlekaitis. Atsidarančiu Jaunimo darbo centru džiaugėsi ir kiti kalbėtojai. Po to, kai buvo perkirpta simbolinė juostelė, jau Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyriaus Jaunimo darbo centro patalpose apie padėtį darbo rinkoje Švenčionių rajone kalbėjo Vilniaus TDB Švenčionių skyriaus vedėjas Genadijus Trusovas.

Palyginus su kitais aplinkiniais rajonais situacija Švenčionių rajone visai neprasta. Spalio 1 d. bedarbystė mūsų rajone buvo 7,7 procentai, kai tuo tarpu Lietuvoje bedarbystė siekia 8,1 procentą. Ignalinos rajone bedarbystė yra 15,6 proc., Vilniaus rajone – 9,1, Molėtų r. – 11,2, Utenos – 9,5 proc. 2015 m. spalio m. pabaigoje Vilniaus TDB Švenčionių skyriuje buvo įregistruoti 178 žmonės iki 29 metų amžiaus, tai sudaro 4,1 proc. nuo šios amžiaus grupės žmonių Švenčionių rajone. Nuo metų pradžios Švenčionių skyriuje užsiregistravo 564 jauni asmenys iki 29 metų, tai gerokai mažiau nei 2014 m. per tą patį laikotarpį, kai registravosi 630 šio amžiaus žmonių. Liūdna statistikos dalis ta, kad daugiau nei 50 proc. jaunų bedarbių nepasirengę darbo rinkai, jie neturi profesinės kvalifikacijos arba turi nepaklausią profesiją. Štai čia ir turėtų tokiems žmonėms vienas iš pagalbininkų būti JDC. Ir dar keli skaičiai, kuriuos pateikė gerb. Genadijus Trusovas: Vilniaus TDB Švenčionių skyriuje įregistruotas jaunimas iki 29 metų sudaro 13,6 proc. nuo visų skyriuje įregistruotų bedarbių. Per 10 šių metų mėnesių 476 jaunuoliai buvo įdarbinti neterminuotai, terminuotai arba pradėjo dirbti pagal verslo liudijimą. 257 jauni žmonės įdarbinti per 4 mėnesius nuo įsiregistravimo darbo biržoje. Į aktyvias darbo rinkos politikos priemones šiais metais nusiųsti 179 šios amžiaus grupės žmonės. Motyvavimo, konsultavimo ir įvairiuose kituose mokymuose dalyvavo 651 bedarbis. Štai tokie statistikos skaičiai. Ir, kaip madinga sakyti, už jų slypi žmonių likimai, bet tai tikra tiesa. Juk darbo neturėjimas, taip pat ir bevaisės paieškos ne vieną jauną žmogų privertė laimės ieškoti užsienyje. Nemažai tokių ir iš Švenčionių rajono išvažiavo – kas į užsienį, kas į sostinę.

Apie Jaunimo darbo centrų paskirtį ir uždavinius kalbėjo Vilniaus teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėja Jolanta Skirmantienė, bet jos išsakytomis mintimis aš pradėjau šį pasakojimą apie Vilniaus TDB Švenčionių skyriuje atidarytą Jaunimo darbo centrą, kuriame dirbs jaunimo darbo centro specialistė Jelena Čebotariova, į kurią ir kreipsis į centrą atėję jauni žmonės, darbdaviai. Visiems durys atviros, o užbaigti šį pasakojimą norėčiau kinų patarle, kurios žodžiai buvo užrašyti Jaunimo darbo centro patalpoje: „Išties yra durys, pro kurias pas tave ateina sėkmė, bet raktą nuo jų turi tik tu pats“. Iš tiesų didžioji kiekvieno žmogaus sprendimų ir pasirinkimų dalis priklauso nuo paties žmogaus. Tokia tiesa, tokia išmintis užkoduota ir cituojamoje kinų patarlėje.

Algis JAKŠTAS