Mes turime 169 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:818
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4211
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51537
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sveikai gyventi – nuo šiandien!

2015 m. lapkričio 4 d. trečiadienis, Nr.82 (1518)

Sveikatą žudo netinkamas maistas, nejudrumas, įtampa, alkoholis ir rūkymas. Sveikatos priešų yra ir daugiau, bet Dainius Kepenis aršiausiais vadina juos.

Iki advento beliko vienas mėnuo. Rajone buvo tapę tradicija tokiu metu laukti „Žolinčių akademijos“ rengiamų sulčių gėrimo stovyklų, padedančių pasiruošti pasninkui. Tai buvo puiki proga visiems norintiems susipažinti su kitokia mityba ir čia pat ją išbandyti, sužinoti naujų sveikų patiekalų ir jų paragauti, pasimokyti nesudėtingų ir smagių mankštos pratimėlių. Sveikuolės Danutės ir trenerės Lukrecijos pamokymai įsiminė visiems, o kai kuriems dalyviams tai buvo kelio link sveikesnio gyvenimo pradžia. Gaila, šiais metais Sveikatos rėmimo programa šiai priemonei neskyrė finansavimo.

Šią netektį sveikuoliams kompensavo garsus sveikuolis Dainius Kepenis, kūno kultūros mokytojas, įkūręs Palangos sveikatos mokyklą. Jis atvyko į Švenčionis pasidalinti patirtimi iš idėjos. Į jo paskaitą Nalšios muziejuje susirinko pilnutėlė salė klausytojų. Gal gyventi 120 metų norėtų ir ne kiekvienas, bet kas gi nenori būti sveikas? Beje, ne tik Dainius Kepenis, bet ir kai kurie mokslininkai teigia, kad žmogus sukurtas gyventi būtent tiek – 120 metų, tik savo netinkamu elgesiu sutrumpina amžių, ypač vyrai. Jie gyvena vidutiniškai 64 metus, moterys – 12 metų ilgiau. Šiuos skaičius vaizdžiai iliustravo ir paskaitos auditorija – daugiausia moterys ir tik keletas vyrų.

Ko reikia, kad ilgai gyventum? D.Kepenis įsitikinęs, kad reikia paisyti Visatos dėsnių ir turėti tikslą, nes turėdamas tikslą atitinkamai ir elgesį reguliuoji. Turi būti pasotinti ir apvalyti ir kūnas, ir siela, o stiprybės visame kame suteikia Dievas. Ar lengva to pasiekti? Ko gero ne, jeigu net Dainiaus Kepenio sveikatos mokyklą baigusieji (jų iš viso 32 tūkst.) ne visi suranda jėgų pasikeisti ir elgtis kitaip. Pasak jo, 85 iš 100 baigusių šią mokyklą palūžta, išsilaiko tik 15. Iš pirmo žvilgsnio viskas labai paprasta ir patrauklu, bet įpročiai greitai įtraukia atgal. Čia „pasistengia“ artimiausi žmonės, siūlyte siūlydami „dar kąsnelį“.

Į paskaitą susirinko daugiausia vyresnio amžiaus žmonių. Džiugu, kad mūsų senjorai rūpinasi sveikata, bet liūdna, kad to nedaro jauni. Dažniausiai tik išėję į pensiją pradeda gyventi sveikai – o ką daugiau veikti? Ir tai gerai - pagerinti sveikatą niekada nevėlu. Kaip mokė Dainius Kepenis, tik nereikia atidėlioti, kaip įprasta – nuo pirmadienio, nuo mėnesio pradžios, o dar geriau - nuo Naujųjų metų. „Pradėkite tuoj pat, kol neišblėso entuziazmas“, - patarė sveikuolis.

Nuo ko pradėti? Daugelis turbūt girdėjo posakį, kad kapo duobę rausiame šaukštu. Nuo to ir prasidėjo paskaita, nuo prasto, kaip sakė lektorius, maisto, kuris užteršia organizmą, atima jėgas ir yra daugelio ligų priežastis. Nereikia jo painioti su paprastu, t.y., nesudėtingu, natūraliu, nesugadintu cheminiais priedais. Kuo paprasčiau, tuo sveikiau ir naudingiau. Galbūt skonio receptoriai iš pradžių ir reikalaus „pagerinto“, bet ilgainiui pripras prie natūralaus, kurio ir suvalgytume mažiau. Kaip didžiausią išsivysčiusių šalių problemą D.Kepenis minėjo persivalgymą, kuris skatina nutukimą ir su juo susijusias ligas. Nepersivalgyti padėtų teisingas kramtymas. Nežinantys niekaip neatspės, kiek kartų reikia kramtyti vieną kąsnį. Pasak sveikuolio, 50 kartų! Pradedantiems jis nuleidžia „kartelę“ iki 30 kartų. Ilgai kramtant maistas apvirškinamas seilių pagalba, lengviau skrandžiui ir ateina sotumo jausmas, persivalgyti neįmanoma.

Žmonijos problema Nr.2 – nejudrumas. Todėl paskaitos klausytojus sveikuolis labai kvietė kitą rytą atvykti bendrai mankštai prie ežero. Deja, rytą entuziastų iš visos salės atsirado vos keletas. Tingintiems išeiti iš namų sveikuolis pataria dieną pradėti nuo šalto dušo, kad išjudintų gyvybinę energiją, pakanka 2 kibirų šalto vandens. Net nupurtė, tiesa? Bet juk pratintis reikia po truputį, gal tik nuo apsitrynimo sušlapdytu rankšluosčiu, ir ligos aplenks.

Dažniausia mirties priežastimi tapusį širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimą padeda įveikti kiek netikėtas dalykas – širdžiai reikia, kad per dieną pusvalandį paprakaituotume. Ir, žinoma, ramybės. Ne veltui jos linkime švenčių proga, bažnyčioje mišių metu. Daugybė žmonių patiria įtampą, nes jie kažko bijo. Nustatyta, kad žmonės bijo net 200 dalykų. Reikia tarpusavio ryšio, bendravimo, padėti vieni kitiems. Tai – viena sveiko gyvenimo taisyklių.

Štai ir išsirutuliojo ilgo gyvenimo receptas: saikingai maitintis, turėti veiklos ir nieko neimti į galvą. Atrodo, viskas gerai žinoma, bet kad pradėtume taip gyventi, reikia protingo patarimo ir trupučio valios. O pasak Dainiaus Kepenio, svarbiausia – tikėjimo Dievu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ