Mes turime 184 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3756
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17755
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65081
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių kultūros centre veikia šiuolaikinės skulptūros paroda

2015 m. lapkričio 11 d. trečiadienis, Nr.84 (1520)

Nuo spalio 29 d. iki lapkričio 18 d. Švenčionėlių miesto kultūros centre veikiančią (AV17) galerijos (Aušros Vartų g. 17, Vilnius) surengtą mobilią Lietuvos šiuolaikinės skulptūros kūrėjų parodą „7 objektai“ per porą savaičių nuo jos atidarymo jau aplankė nemažai žmonių. Juk smagu, kai nors šiek tiek meno kūrinių galima pamatyti beveik neiškėlus kojos iš namų.

Pasak parodos organizatorių, idėją surengti mobilią parodą, skirtą Rytų Lietuvos regionui, paskatino dabartinė Lietuvos kultūros situacija, kurioje pastebima akivaizdi meno centralizacija didžiuosiuose miestuose. Siekiant pakeisti šią tendenciją bei skatinti domėjimąsi Lietuvoje kuriamu menu, už didžiųjų miestų ribų, ypač regionuose. Projektui pasirinkta Rytų Lietuvos kryptis dėl to, kad šis regionas pasižymi multikultūriškumu, be to, čia gyvena gana daug tautinių mažumų atstovų. Todėl šis projektas atlieka ir ypatingą šviečiamąją misiją.

Nors šiuolaikinis menas labai dažnai tampa įvairių diskusijų objektų, bet abejingų nepalieka. Švenčionėliuose surengtoje jungtinėje parodoje savo kūrinius pristato septyni Lietuvoje gerai žinomi šiuolaikiniai skulptoriai: Nerijus Erminas, Andrius Erminas, Jonas Aničas, Tauras Kensminas, Algis Kasparavičius, Rimantas Milkintas bei Rafal Piesliak. Jie – jaunoji Lietuvos skulptorių karta, jau aktyviai dalyvaujantys šiuolaikinio meno gyvenime.

Jų darbai taip pat labai įvairūs, panaudotos įvairios medžiagos, instaliacijos.

Parodos atidarymo dieną surengta ir edukacinė paskaita „7 subjektai“, kurią vedė vienas iš parodos dalyvių, dėstytojas Rimantas Milkintas. Pasiklausyti pranešimo apie šiuolaikinio meno tendencijas, situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, kuriančio žmogaus ieškojimus susirinko nemažai dailės užsiėmimus lankančių mokinių, keli dailės mokytojai, kuriantys ir tiesiog menu besidomintys švenčionėliškiai. Smagu, kad į paskaitą atvyko ir dailės mokytoja iš Ignalinos, mat jų miestelį „7 objektai“ aplenkė. Lektorius atsakė ir į auditorijai kilusius klausimus.

Projektą organizuoja (AV17) galerija, kuri penktus metus aktyviai dirba su šiuolaikiniu menu, nuolat rengia parodas, įgyvendina įvairius tarptautinius ir regioninius meninius bei edukacinius projektus, vykdo mainų programas su užsienio ir Lietuvos kūrėjais, taip skatindama šiuolaikinio meno sklaidą mūsų šalyje ir visoje Europoje. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Parodos atidarymo metu kūrėjai taip pat papasakojo apie savo darbus, užsimezgė ir įdomi diskusija meno temomis, prisiminti net kurioziški nutikimai. Paprastai daug diskusijų kelia performansai, tačiau jaunieji skulptūros kūrėjai čia pateikė įdomų pastebėjimą: „Kaip mes dabar daug ką sužinome apie senovės romėnų ar graikų gyvenimą ir kultūrą iš muziejuose eksponuojamų šukių, atraižų ir kitokių detalių, po daugybės metų apie mūsų kartos gyvenimą taip pat bylos nūdienos šukės, atraižos, detalės...“.

Kiekvienas parodos lankytojas, ilgėliau stabtelėjęs ties kiekvienu kūriniu, tikriausiai pamatys netik tai, ką norėjo išreikšti autorius, bet ir savas asociacijas. Pavyzdžiui, Nerijaus Ermino kūrinys „Paniręs“, kur vaizduojamas žmogus, paniręs į keraminių plytelių pelkę ir jau pats betampąs ta plytelių mase. Pasak autoriaus, plytelės plačiai paplitusios mūsų gyvenime, patogios, gražios, jas lengva valyti... Tačiau šis kūrinys tarsi visa ryjančios buities simbolis, buities, kuri taip tave apglaisto, aplipina tomis gražiomis blizgančiomis plytelėmis, kad net pats nepajunti, kad lieki jau ne žmogus, o tas dailus plytelių kauburėlis. Nerijaus Ermino kūrinyje žmogus dar turi šansą išlįsti atgal...

O Tauro Kensmino kūrinys „Kairė“ toks ekspresyvus, kad atrodo, jog ta didžiulė šalto metalinio pasaulio koja tikrai pasirengusi spyriui. O tas spyris greičiausiai skirtas tau – tam, kuris kažkokios lemties dėka atsidūrė tos kojos trajektorijoje... Ir mintyse iškyla karo temos, karštųjų pasaulio taškų skausmas, brutalumas ir panašūs dalykai. Savo stilistika šis darbas net kažkuo priminė šaltojo karo epochos propagandinius kūrinius.

O Algio Kasparavičiaus „Survival Kit (Išlikimo rinkinys)“ – trys Lietuvos trispalvės spalvomis šviečiantys realaus dydžio neštuvai. Sausio 13-ąją jiepadėjo mums išsigelbėti, išlikti, padėti vieni kitiems, tačiau autorius klausia: „Ar padės jie mums šiandien, ar padės Lietuvai...“.

Čia paminėjau tik kelis darbus iš septynių parodoje pristatytų Lietuvos šiuolaikinės skulptūros kūrėjų. Laiko dar yra. Paroda veiks iki lapkričio 18 d. (trečiadienio). Ateikite ir patys pamatykite! Susidarykite savo nuomonę, padiskutuokite, nebijokite – kiekvienas kūrinys jums prakalbės ta kalba, kokia į jį kreipsitės.

Irena POŽĖLIENĖ