Mes turime 423 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4051
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20252
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96282
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminės rudenėlio šventėje – ir džiugus kraštiečių susitikimas

2015 m. lapkričio 11 d. trečiadienis, Nr.84 (1520)

Švenčionėlių kultūros centro Pašaminės filiale jau tradiciškai kiekvieną rudenį vyksta Rudens šventė. Tai ir surinkto derliaus, ir intensyvių ūkio darbų užbaigimo šventė. Tačiau kaip ją bepavadintum, pašaminiškiai ją mėgsta ir pakviesti klubo vedėjos Dalės Basiūnienės gausiai susirenka. Susėda, pabendrauja prie garuojančio arbatos puodelio, naminiais pyragais ar kitais užkandžiais pasivaišina, padainuoja, pašoka, į mažuosius Pašaminės artistus pasižiūri – juk darbai jau baigti, derlius aruoduose, o rudeninis vėjas dreskia nuo medžių paskutinius spalvotus lapus, ima anksčiau temti, lietus neretai drengia, tad teks daugiau prie šiltos krosnies sėdėti, megzti, siūti ar skaityti...

O čia kaip tik spalio pabaiga graži išpuolė, tad mielai ir svečiai iš Utenos atvyko, ir pašaminiškių gausiai susirinko. Į renginį atvyko ir Pašaminės kaimo bendruomenės „Pašaminės draugija“ pirmininkas Vasilijus Menkovas.

Daugelį maloniai nustebino ir svečiai iš Utenos – pagyvenusių žmonių ansamblis „Radasta“, prie kurio prisijungė ir Utenoje gyvenanti buvusi pašaminiškė Marytė Naprienė, padedanti „Radastai“ parengti koncertines programas. Su ansambliu aplankyti artimųjų ir kitų pašaminiškių atvyko ir Utenoje šiuo metu gyvenantis gydytojas Mečislovas Gasys, 1996-2008 m. buvęs Utenos Šapokos gimnazijos direktoriumi Minius Žiulys, savo pedagoginį kelią pradėjęs Reškutėnuose, o jo žmona Ona čia gerą dešimtmetį dirbo felčere. Galit įsivaizduoti, kokios geros emocijos apėmė visus, kai susitiko kadaise vaikystės pievose bėgioję pašaminiškiai, kartu dirbę, dainavę, šventes šventę ir vargus vargę kaimynai ir pažįstami!

Taigi emocijoms ir prisiminimams liejantis per kraštus, „Radasta“ jau rikiavosi dainuoti, o Anastazija Čerkauskienė juos pasveikino rudeniu dvelkiančiais įvairių poetų eilėraščiais, tarp kurių – ir Algio Jakšto lyrika...

Energingoji „Radasta“, nors ir garbaus amžiaus, tačiau daug keliaujanti ir koncertuojanti įrodė, kad nei amžius, nei sveikatos būklė, nei gyvenamoji vieta nėra kliūtis užsidaryti tarp keturių sienų. Dainos ir muzika liejosi plačiai, joms pritarė ir pašaminiškiai.

Po to šiltas ir jaukus bendravimas tęsėsi prie arbatos puodelio, kalbėjusieji dalinosi prisiminimais, savo gyvenimo istorijomis, džiaugėsi gražiu susitikimu. Pašaminiškiai taip pat nepėsti – jie kūrybingi ir linksmi, tad ir prie stalo liejosi dainos, o Bronius Gumbrys nepaleido iš rankų akordeono. Dalė Basiūnienė dar suorganizavo ir linksmas varžytuves: pasidalinę į Baravykų ir Musmirių komandas susirinkusieji piešė rudens peizažą, dėliojo bendrą mozaiką, dainavo dainas apie rudenį, tarsi Pelenė, iš makaronų ir daržovių mišinio turėjo išrinkti daržoves... Buvo daug gardaus juoko, azarto, tačiau, kaip ir įprasta tokiose šventėse, nugalėjo draugystė.

D.Basiūnienė padėkojo svečiams įteikdama suvenyrinę knygą, priminsiančią uteniškiams apie Pašaminę, padėkas ir atminimo dovanėles renginiuose ir parodose aktyviai dalyvaujantiems pašaminiškiams, bei rėmėjams.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis