Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14132
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rusų kultūros festivalio dėmesio centre - „Jagodka“

2015 m. lapkričio 14 d. šeštadienis, Nr.85 (1521)

Lapkričio 6 d. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje vyko trečiasis respublikinis rusų kultūros festivalis „Lyra – 2015“. Festivalis puoselėja rusų kultūros ypatumus, tautinį autentiškumą, suburia kūrybinius žmones: poetus, kompozitorius, menininkus, folkloro kolektyvus, vokalines grupes – visus, kas brangina rusų kalbą, rusiškas dainas ir šokius, kultūrą. Tik būnat drauge su tautine bendruomene galima pajusti ir suvokti, kaip visa tai šiems žmonėms brangu. Mokytojos dėkojo pirmiausia tėvams, apsisprendusiems leisti vaikus į klases rusų dėstomąja kalba. Čia slypi tautiškumo išsaugojimo stiprybė. Mokytojos pabrėžė, kad kalba ir kultūra padeda išsaugoti savo šaknis, nenutolti nuo jų. „Juk nenorime tapti ivanais, neprisimenančiais savo kilmės“, - sakė viena festivalio organizatorių mokytoja Svetlana Chmyznikova. Ji pabrėžė, kad rusų bendruomenė, išsaugodama savo tautinį autentiškumą, myli ir gerbia Lietuvą, savo tradicijomis praturtina šalies kultūrą. Tą liudija ir šalies Vyriausybės sprendimas atkurti Tautinių mažumų departamentą, kurio veikla buvo nutraukta neapgalvotai. „Mūsų tikslas –padėti visoms tautinėms bendrijoms (šalyje gyvena beveik pusantro šimto tautybių žmonių) išsaugoti savo autentiškumą, kultūrą ir integruoti jas į šalies gyvenimą“, - sakė festivalyje dalyvavusi Tautinių mažumų departamento vyriausioji specialistė Danutė Vigelienė.

Respublikinio festivalio „Lyra – 2015“ organizatorės Svetlana Chmyznikova, Snežana Novikova ir Nadežda Lipinskaja sakė esančios labiausiai dėkingos festivalio globėjui LR Seimo nariui Petrui Čimbarui, žmogui, kurį gerbia ir vertina gimnazijos mokytojai, moksleiviai ir tėvai bei visa Pabradės miesto visuomenė. Jie tą vaizdžiai patvirtino, pasitikdami svečią karštais plojimais. Festivalio organizatorės labai džiaugėsi, kad trečią kartą gimnazijoje vykstantį festivalį pagerbė ir daugiau aukštų svečių – neseniai veiklą pradėjusio Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės vyriausioji specialistė Danutė Vigelienė, tarptautinio vaikų kūrybos „Baltijos mūza“ festivalio pirmininkas Jurijus Antonovas, Seimo nario Sergejaus Dmitrijevo padėjėjas Vitalijus Gorelčenka, Lietuvos rusiškų mokyklų asociacijos pirmininkė Ela Kanaitė, vaikų kūrybos klubo „Darja“ pirmininkė ir šios gražios iniciatyvos pradininkė Liudmila Nikolskaja, Darbo partijos sąraše išrinktas tarybos narys Bronislovas Vilimas ir Pabradės miesto seniūno pareigas einantis Edvard Voršinski, Vilniaus ir Lentvario mokyklų meno kolektyvų vadovai. Šventės organizatorė šiltai dėkojo Pabradės miesto kultūros centro direktorei Lolitai Vilimienei, pasak mokytojų, nuolatinei jų pagalbininkei rengiant šventes.

Festivalio dėmesio centre buvo veiklos dešimtmetį švenčiantis Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos jaunimo kolektyvas „Jagodka“ - daugelio respublikinių ir tarptautinių festivalių laureatas. Ansamblyje dainuoja ir šoka 14 atlikėjų iš gimnazijos 2v ir 3v klasių rusų dėstomąja kalba. Gimnazijos pasididžiavimą sveikino ir padėkas įteikė gimnazijos direktorė Katažina Matiusovič. Sveikinimai, gėlės ir šilti ansambliečių ir jų tėvų žodžiai bei aplodismentai buvo skirti ansamblio vadovei Nadeždai Lipinskajai ir choreografei Zitai Sklubosvskajai.

Pilnutėlėje gimnazijos aktų salėje vos tilpo festivalio dalyviai, svečiai ir ansamblio gerbėjai – mokytojai, tėvai, seneliai, miesto visuomenė. Didžiuliame koncerte pasirodė svečiai ir, be jubiliejų šventusio ansamblio „Jagodka“, dar net keli šios gimnazijos rusų folkloro kolektyvai „Rosinka“, „Solnyško“, „Zabava“ (vadovė Nadežda Lipinskaja, choreografė Zita Sklubosvkaja) ir lenkų liaudies šokių kolektyvas „Stokrotka“ (vadovas Zdislav Dravnel).

Gimnazijos bendruomenė su rėmėjų pagalba surengė didelę ir smagią šventę, kuri truko iki vėlumos, buvo visko su kaupu – ir linksmybių, ir vaišių. Po įspūdingo šventinio koncerto šventė tęsėsi diskotekoje, kas šių laikų mokyklose jau retenybė. Gimnazijos direktorė Katažina Matiusovič ir festivalio organizatorės Svetlana Chmyznikova, Snežana Novikova ir Nadežda Lipinskaja labai dėkojo dosniems rėmėjams UAB „Norfos mažmena“, UAB „Selmina“ ir Genoefai Dimšienei, taip pat visiems tėveliams, prisidėjusiems prie skanių ir sočių vaišių festivalio dalyviams. Šįkart ypač daug prisidėjo prie šventės mokytojai Ala Zubkova, Irina Volodkovič, Olga Pobiaržina, Jurij Stundža, Irina Avreicevič, Elvira Ceiko, taip pat moksleivių mamoms Olgai Grudinskajai, Anai Volodovai, Valerijai Pozlevičienei, Oksanai Pilvinskienei, Jelenai Voicechovičienei, Ingai Šulskajai ir močiutei Danai Šulskajai.

Jiems ir visiems, prisidėjusiems prie festivalio surengimo, didelė organizatorių padėka ir jaunimo kolektyvų dainos bei šokiai - tai, kas labiausiai džiugina tėvus ir mokytojus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis