Mes turime 513 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10703
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19741
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98862
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pristatytas jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo projektas

2015 m. lapkričio 21 d. šeštadienis, Nr.87 (1523)

Praeitą savaitę Švenčionių r. savivaldybėje buvo pristatytas jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo projektas „Atrask save“. Šiam projektui įgyvendinti visoje Lietuvoje skirta didelės ES lėšos. Apie jį plačiai papasakojo vietos jaunimo garantijų iniciatyvos (JGI) koordinatorė Lijana Špakova.

Tai programa, kuria siekiama sumažinti jaunų bedarbių, nesimokančių, neaktyvių jaunuolių (NEET) skaičių, užtikrinant paslaugų, skirtų šiems jaunuoliams prieinamumą, lankstumą, patrauklumą, taip pat motyvuoti jaunuolius naudotis siūlomomis paslaugomis, t.y. realia pagalba įgyjant asmeninių ir socialinių įgūdžių, pasirenkant profesiją, grįžtant į darbo rinką ar švietimo sistemą.

Projekto pristatyme dalyvavo seniūnijų, su jaunimu dirbančių organizacijų specialistai, kultūros darbuotojai, darbo biržos, vietos veiklos grupės atstovai, tarybos nariai ir kt.

Jaunimo garantijų iniciatyvos projekto „Atrask save“ partneris – Švenčionių miesto kultūros centras – dirba su teritorinėje darbo biržoje neregistruotais jaunais žmonėmis. Šią funkciją atlieka kultūros centre dirbantis vietos JGI koordinatorius. Kaip jau buvo minėta – Lijana Špakova (tel. 8 695 04095, el. p. lijana.spakova@gmail.com).

Šis projektas skirtas jaunimui (15-29 m.), kuris nedirba, nesimoko, neatlieka praktikos ir nedalyvauja mokymuose. Projekto tikslas – suteikti jaunuoliams aktyvumo skatinimo priemones, atsižvelgiant į tai, kokį pasiūlymą jaunas žmogus pageidauja gauti: dirbti, mokytis ar atlikti praktiką. Šios paslaugos yra suteikiamos atsižvelgiant į individualius kiekvieno jauno žmogaus poreikius, taikant įvairias darbo su jaunimu formas bei neformaliojo ugdymo metodus, didžiausią dėmesį skiriant individualiam darbui.

Tačiau pirmiausia NEET reikia surasti, atpažinti ir papasakoti jam apie šio projekto teikiamas galimybes, nustatyti jo poreikius. Čia projekto koordinatorė tikisi pagalbos iš seniūnijų, kur geriausia pažįsta savo gyventojus, teritorinės darbo biržos ir kitų įstaigų, kurios gali ženkliai prisidėti priimdamos Jaunimo garantijų iniciatyvoje dalyvaujančius jaunuolius atlikti praktiką arba savanoriauti.

L.Špakova pažymėjo, kad savanorystė – vienas iš būdų jaunuoliui atrasti save, įgyti patirties ir žengti tvirtesnį žingsnį į darbo rinką. Projektas taip pat turi galimybę tokiam savanoriui apmokėti PSD, gyvenimo ir kelionės išlaidas ir pan.

Įgyvendinant šį projektą, bus padedama neaktyviems 15-18 m. jauniems žmonėms (re)integruotis į švietimo sistemą, neaktyviems 16-29 m. jauniems žmonėms (re)integruotis į darbo rinką arba atlikti kokybišką praktiką, arba dalyvauti savanoriškoje veikloje.

Darbo biržos atstovė Violeta Balčiūnienė informavo, kad jaunimo nedarbas rajone 4,4 proc., o šalyje - 5, taigi Vilniaus TDB Švenčionių skyriaus darbo rezultatai tikrai geri. Todėl tikimasi, kad šis projektas dar pagerins situaciją. Niekur nedirbantis, nesimokantis, nedalyvaujantis aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, neatliekantis praktikos jaunimas brangiai kainuoja netik dėl augančio poreikio socialinėms išmokoms bei pašalpoms, bet ir dėl neišnaudojamo darbo jėgos potencialo.

Irena POŽĖLIENĖ