Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3739
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17738
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65064
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradėje pristatoma tarptautinė keliaujanti šiuolaikinio meno paroda

2015 m. lapkričio 25 d. trečiadienis, Nr.88 (1524)

Šį ketvirtadienį 17 val. fotoateljė „Pas Vladą“ Pabradėje atidaroma tarptautinė šiuolaikinio meno paroda, vėliau keliausianti į Norvegijos ir Islandijos parodų erdves. „Dvigubas mazgas“ – tai keliaujanti unikalių meno kūrinių paroda, sujungianti du vienas kitam iš pirmo žvilgsnio prieštaraujančius polius: meną ir politiką. Meno ir edukacijos centro „Rupert“ kuratorės: lietuvė Justė Jonutytė ir graikė Maya Tounta, pakvietė ir paskatino menininkus nebijoti klysti bei būti pažeidžiamus.

„Dvigubas mazgas“ yra paroda, kurioje jaunai Lietuvos ir užsienio menininkų kartai suteikiama laisvė eksperimentuoti ir atskleisti savo požiūrį specialiai šiai parodai kuriant naujus kūrinius“ – teigia parodos kuratorės.

Kaip teigia vienas garsiausių šiandieninių pasaulio menininkų Anish Kapoor: „Vienas didžiausių šiuolaikinio meno nuopelnų – leisti žiūrovui patirti menininko išgyvenimus“. „Dvigubo mazgo“ architektūra, kūriniai ir jų tarpusavio jungtys tapo kūrybine jaunųjų menininkų išpažintimi. Parodos organizatoriai ir dalyviai stengiasi atkreipti žiūrovų dėmesį į sustabarėjusį psichologinės patologijos supratimą ir emocinį abejingumą šiuolaikinėje visuomenėje bei supažindinti su šiuolaikiniu menu ir jo atstovais.

Parodoje rodomas Augusto Serapino ir suomio Juha Pekka Matias Laakkoneno kūrinys „Gautas drėgnas“ kalba apie jautrius žmonių tarpusavio santykius. Kalbėtis galima ne tik žodžiais, tačiau ir gestais, žvilgsniais, ženklais, o skirtingose šalyse gyvenantys menininkai pradėjo kalbėtis objektų pagalba. Tačiau bet koks pokalbis, tuo labiau ne žodinis, o daiktinis, neįsivaizduojamas be trukdžių, pauzių, nutylėjimų ir nesusipratimų.

Šiam kūriniui įgyvendinti menininkams teko pasitelkti ne tik meninę išmonę, tačiau ir prisiderinti prie pašto tarnybų keliamų reikalavimų ir rizikos faktorių. Iš Švedijos kartoninėje dėžėje keliavęs menininkų kūrinys Lietuvą pasiekė sudrėkęs, tačiau šis „nesusipratimas“ tik dar labiau paskatino menininkus gilintis į parodos temas ir nebijoti klysti. Žodžius pakeitė daiktai, laiškų šūsnis – siuntinių krūvelės. A. Serapino ir J. Laakkoneno meno kūrinys iliustruoja sutapimų, atsitiktinumų ir nesusipratimų laviną, kuri mus lydi kasdieniuose pašnekesiuose tiek su aplinkiniais, tiek su savimi.

Jaunasis menininkas Augustas Serapinas garsėja Europoje savo originaliais meno kūriniais, kuriuos yra pristatęs Austrijos, Olandijos, Rusijos ir kitų šalių meno muziejuose. Tiek meno ekspertai, tiek pats autorius savo kūrybą apibūdina kaip „įslaptintų erdvių paieškas“. Bene geriausiai žinomas A.Serapino kūrinys „Iliuminatorius“ – tai Vilniuje Vilnelės papėdėje esantis nuotekų vamzdis, kuriame autorius įrengė virvinį hamaką. Pasitelkdamas kūrybinį išradingumą, menininkas suteikė atšiauriai miesto erdvei jaukumo. A.Serapino kuriamos slėptuvės leidžia jų lankytojui pabėgti nuo kasdienybės rūpesčių ir pailsėti, stebint laiko tėkmę iš šalies.

„Dvigubo mazgo“ parodoje dalyvaujantys menininkai mezga pokalbius ne tik tarpusavyje, bet ir su parodos lankytojais. Pasaulyje sparčiai garsėjanti lietuvių šiuolaikinė menininkė ir kompozitorė Lina Lapelytė su parodos žiūrovu ir klausytoju kalbasi per valstybinio liaudies dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ kanklininkes. Kanklių kolektyvo damų Violetos Aukštkalnytės, Nijolės Plavinskaitės, Danutės Mikalauskienės ir Juditos Kundrotienės atliekamas dvidešimties minučių trukmės muzikinis kūrinys leidžia klausytojui pasinerti į melancholišką būseną ir pajusti intymų atlikėjų santykį su tradiciniu lietuvių liaudies instrumentu. Kaip teigia kūrinio autorė, šiais laikais kanklės nepopuliarios, tačiau lietuviui šis instrumentas kalba apie turtingą Lietuvos kultūrinę praeitį. Kanklių skleidžiami garsai priverčia suklusti ir grožėtis, o nesuvaidintos atlikėjų šypsenos, žvilgsniai ir aristokratiškas stotas mena senąsias tradicijas ir vertybes.

Menininkė susipažino su damomis prieš penkerius metus atsitiktinai užsukusi į vieną ansamblio „Lietuva“ repeticijų. Ansamblyje moterys dirba jau daugiau nei trisdešimt metų. Suintriguotos menininkės pasiūlymo kurti performanso meną, jos sutiko bendradarbiauti ir drauge sukūrė unikalų muzikos kūrinį. Parodos atidarymo metu kanklininkės, stebimos gausios į „Rupert“ meno ir edukacijos centrą susirinkusios auditorijos, gyvai atliko L.Lapelytės naujausią darbą „Damos“, susilaukusį daug pagyrų. Po pasirodymo duotame interviu menininkė teigė, kad projekto metu labai suartėjo su kanklininkėmis ir kad ateityje ketina toliau bendradarbiauti.

Tuo tarpu užsienio menininkės Valentina Desideri ir Denise Ferreira da Silva kviečia į parodoje įkurdintą „Skaityklą“. Joje žiūrovai galės skaityti įvairius literatūros ir meno leidinius, įkvėpusius menininkių kūrybą, susipažinti su „netikro gydymo“ ir alternatyvaus gydymo Reiki praktikomis bei išsiburti taro kortomis. Tuo tarpu islandų menininko Styrmir Örn Guðmundsson koncerto „Plaštakės bliuzas“ scenografija ir piešiniai kurs jaudinančią atmosferą. „Skirtinguose miestuose „Dvigubo mazgo“ kūriniai sukelia netikėtas lankytojų reakcijas. Manau, kad tai nuostabu ir labai įdomu, kuo paroda patrauks Pabradės žiūrovus“, – teigė menininkas.

Keliaujančios parodos „Dvigubas mazgas“ organizatoriai į Pabradę atveš kūrinius, kurie įtrauks ir paskatins žiūrovus tapti aktyviais parodos dalyviais – leis žiūrėti, skaityti, klausytis ir netgi liesti kai kuriuos meno kūrinius. Paklausta, kodėl Pabradė buvo pasirinkta kaip viena iš keliaujančios parodos lokacijų, projekto koordinatorė Simona Žėkaitė atsakė: „Pabradėje ypač įdomus socialinis kontekstas, nes čia gyvena įvairių kultūrų žmonės. Kadangi paroda kalba apie politikos ir šiuolaikinio meno santykį, pristatyti parodą Pabradės bendruomenei mums pasirodė įdomi mintis, be to, šiame miestelyje kiek rečiau atsiranda galimybių išvysti tarptautinį šiuolaikinį meną nei didžiuosiuose miestuose. Džiaugiamės, kad paroda „Dvigubas mazgas“ sėkmingai tęsia savo kelionę iš Vilniaus maršrutu Pabradė-Visaginas-Islandija-Norvegija“.

Paroda „Dvigubas mazgas“ veiks Pabradėje lapkričio 26-gruodžio 10 dienomis fotoateljė „Pas Vladą“ (Pašto g. 1, antrame aukšte). Parodą galima apžiūrėti pirmadieniais-penktadieniais 10.00-17.00 ir šeštadieniais 10.00–15.00.

Projektą „Tarpdisciplininio meno projektas „Emocijų politika: menas išplėstame lauke“ (Nr. EEE-LT07-KM-01-K-01-004) bendrai finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija pagal EEE finansinį mechanizmą ir Lietuvos Respublika.