Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:741
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16942
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92972
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išlikimo ir orientavimosi treniruotės šaulių stovyklose ir projektuose

2015 m. gruodžio 9 d. trečiadienis, Nr.92 (1528)

Šauliai – pavyzdys rajono jaunimui

Lietuvos šaulių sąjungos Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės Švenčionių rajono 13-oji šaulių kuopa nuolat dalyvauja ir patys rengia įvairius projektus, stovyklas, kur derina teorines žinias su praktiniais gebėjimais.

Į pilietiškumą, patriotizmą, ištvermę ir komandinį darbą ugdančius projektus nuolat pakviečiami ir šioje organizacijoje nedalyvaujantys rajono vaikai bei paaugliai ir tie, kurie dar nesurado jiems patinkančio užsiėmimo. Švenčionių rajone aktyviai veikianti 13-oji šaulių kuopa rodo patriotinį pavyzdį rajono jaunimui.

„Kuopos šauliai visą savo laisvą laiką pašvenčia tarnybai – žygiams, paskaitoms, taktiniams užsiėmimams, visuomeninei veiklai, stovykloms ir kt. Toks jaunimo užsidegimas tarnauti, ginti bei puoselėti savo Tėvynę įrodo jų atsidavimą bei patriotiškumą mūsų valstybei, – sakė Švenčionių r. 13-os kuopos vado pavaduotoja Inesa Bagdonienė. - Šaulių vykdoma veikla nėra vien patriotiškumo bei tautiškumo ugdymas. Švenčionių rajono 13-oji kuopa taip pat ugdo pasitikinčius savimi, kūrybingus, motyvuotus, drausmingus Lietuvos Respublikos piliečius, pasirengusius ginti Tėvynę ir padėti nelaimės atveju kitiems bei nuolat ieškoti naujų išbandymų ir žinių. O tarpinstitucinis bendradarbiavimas padeda jaunimui dalintis savo patirtimi ir žiniomis, mažinti socialinę atskirtį, skatinti savanoriavimą ir bendruomeniškumą“.

 

Vasaros stovyklose – bendri užsiėmimai

Kiekvienais metais 13-os kuopos šauliai organizuoja ir dalyvauja vasaros stovyklose, taip pat stovyklose Pabradės poligone. Jose kartu su kuopos šauliais dalyvauja ir daugiau jaunuolių. Stovyklos metu jaunimas dalyvauja įvairiose veiklose: šaudymas, sporto varžybos, orientaciniai dieniniai ir naktiniai žygiai, karinės technikos apžiūrėjimas, karinė taktika, komandiniai užsiėmimai ir kt. Stovykloms dažnai vadovauja Lietuvos šaulių sąjungos Švenčionių r. 13-osios kuopos vadas Anatolij Sivoj, instruktorius Kęstutis Pilipavičius, Inesa Bagdonienė ir kt. Visada stovyklas rengti padeda Švenčionių PUC.

Pernai vasarą stovykla buvo įsikūrusi prie Lakajos ežero. Margaspalviame būryje – ne tik šauliai, bet ir daugelio rajone veikiančių jaunimo organizacijų atstovai ir niekur nedalyvaujantys jaunuoliai. I.Bagdonienė paaiškino, kad į stovyklautojų būrį buvo pakviesti ir niekur nedirbantys ar nesimokantys jaunuoliai, o tai mažina jų socialinę atskirtį, padeda susirasti draugų ir skatina bendravimą.

Stovyklos programa buvo turininga, įvairiapusė ir intensyvi: plaukimas baidarėmis, naktinis orientacinis žygis, sukarinta veikla, komandos formavimo užsiėmimai ir kita. Stovyklautojai tvarkė ir stovyklaviečių, kuriose ilsėjosi, aplinką. Žinoma, visi stiprinosi ir kareiviška koše. Orientacinio naktinio žygio metu kiekvienas galėjo pasitikrinti teorinių užsiėmimų metu gautas žinias.

 

Teoriškai „suklijuota“ komanda savo tvirtumą patikrina ir praktiškai

Šaulių vasaros užsiėmimų tradicijos pratęstos ir šiemet, planuojama veikla ir kitiems metams. Šiemet birželį Švenčionyse buvo suorganizuoti taktiniai užsiėmimai jaunimui, šratasvydis, įdomūs pokalbiai ir diskusijos apie geopolitinę situaciją pasaulyje, Lietuvoje. Inesa Bagdonienė įsitikinusi, kad labai svarbu kiekvienam gerai žinoti savo šalies istoriją, dalyvauti sukarintoje veikloje, būti patriotiškai nusiteikusiems. Parengusi projektą „Mes – lietuviai“ turiningam ir ugdomajam jaunimo laisvalaikio užimtumui Šaulių sąjungos 13-oji kuopa gavo jo įgyvendinimui dalinį finansavimą iš Švenčionių savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento. Kaip visada, prie jaunimo veiklos inventoriumi prisidėjo ir Švenčionių PUC.

O liepos pabaigoje vyko interaktyvi Rimkų stovykla Liūlinės kaime. Čia dalyvavo Šaulių sąjungos, vaikų globos namų, Švenčionių atvirų jaunimo erdvių atstovai – iš viso 40 žmonių. Stovyklos vadovė Inesa Bagdonienė, komendantas – leitenantas Kęstutis Pilipavičius. Čia vyko komandos ugdymo, „susiklijavimo“, susipažinimo žaidimai, tarpkomandinės sporto varžybos, taip pat 9-12 km naktinis orientacinis ir 15 km dieninis orientacinis žygiai. Jaunuoliai mokėsi skaityti topografinius žemėlapius, orientuotis vietovėje, sėkmingai surado visus vadovų nurodytus objektus. Įdomios buvo ir alpinizmo, persikėlimo virve per upę pamokos. Netrūko ir stalo žaidimų, įvairiausių sportinių varžybų, šaudymo oriniais šautuvais, dažasvydžio ir kitokių sportinių-karinių užsiėmimų.

 

Apie karinę patirtį – iš pirmų lūpų

Kadangi prie stovyklos organizavimo prisideda Lietuvos šauliai, tai ir kariškos veiklos elementų netrūksta. Stovyklautojams organizuojami ne tik teoriniai ir praktiniai mokymai, paskaitos, bet ir susitikimai. Po kiekvieno užsiėmimo situaciją visi bendrai aptaria, įvertina teigiamus dalykus, nagrinėja klaidas, daro išvadas.

Stovyklautojus aplanko ir nemažai svečių. Pavyzdžiui šią vasarą buvo atvykęs LR Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10 šaulių rinktinės vadas Tomas Grabauskas, Švenčionių policijos komisariato atstovai. Jaunimui ypač patiko susitikimas su Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų (KASP) 811 rinktinės karininkais Mariumi Komka ir Michailu Dubinovič, kurie yra dalyvavę ir misijoje Afganistane, yra Lietuvos šaulių organizacijos nariai.

 

Stovyklose išmokstama drausmės ir fizinio bei dvasinio tvirtumo

Pernykštę vasaros stovyklą prisiminusi tuo metu viena iš jauniausių jos dalyvių švenčionėliškė Neda sakė, kad iš pradžių buvo neįprasta anksti keltis, tačiau didelėje ir draugiškoje kompanijoje buvo labai įdomu ir linksma. Dabar mergaitė jau tvirtai besijaučianti ir patirtį turinti šaulė, o į organizaciją kasmet įsijungia jaunesni nariai. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje vykusiuose užsiėmimuose kalbinta Gabija džiaugėsi, kad per šiemetines moksleivių rudens atostogas dalyvavo šaulių pakopų mokymuose, kur visą savaitę gyveno kareivišku ritmu, anksti kėlėsi, sportavo, mokėsi, tapo tvirtesnė ir išmoko laikytis drausmės. Merginoms pritarė ir kiti šauliai, turintys ar siekiantys aukštesnių pakopų arba planuojantys tapti profesionaliais kariais.

 

Žmogaus pareiga rūpintis ir švaria aplinka

Pasak I.Bagdonienės, tokių jaunimo stovyklų tikslai ne tik kiekvieno dalyvio savarankiškumo, gebėjimo išlikti ekstremaliose situacijose ugdymas. Tam puikiai pasitarnauja nuolat rengiami teoriniai užsiėmimai, kuriuos paskui sutvirtina praktiniai užsiėmimai stovyklose. Be to, labai svarbus ir suvokimas, kad kiekvieno žmogaus pareiga rūpintis savo gyvenimo ir poilsio aplinka, nešiukšlinti. Tad kiekviena stovykla neapseina ir be ekologinio švietimo ir praktikos: ten, kur jie keliauja, susirenka šiukšles – ir savo, ir kitų turistų paliktas. Tačiau šie stovyklautojai turi ir džiugų pastebėjimą – kasmet paliktų šiukšlių randa vis mažiau, matyt, ir gamtoje leisti laiką mėgstantys žmonės tampa sąmoningesni ir tvarkingesni.

Irena POŽĖLIENĖ

 

alt    Projektą „Šauliai: visada pasirengę!“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, skirtos paramos dydis 1500 Eur.

 

 
Reklaminis skydelis