Mes turime 253 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3369
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21913
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69239
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Namas renovuotas, už darbus nesumokėta, pinigų nėra

2015 m. gruodžio 19 d. šeštadienis, Nr.95 (1531)

Per vasarą prie renovuojamo daugiabučio Švenčionėlių mieste Žemutinės g. 35 statybininkų nesimatė. Rangovo UAB „Nimetus“ atstovas paaiškino, kad  negalėjo dirbti, nes nebuvo sutvarkyti dokumentai.

Rajone už renovaciją atsakingas daugiabučių administratorius - UAB „Švenčionių švara“, kuriam šias funkcijas priskyrė rajono savivaldybės taryba. UAB „Švenčionių švara“ valdybos pirmininkas yra savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus. Žinant, kad naujoji valdžia nuo pat pirmų dienų „Švenčionių švarą“ draskė ir vedė prie bankroto, nėra ko stebėtis, kad taip nutiko.  „Švenčionių švara“ pasinėrusi į visišką chaosą, greitai metai, kaip įmonė be direktoriaus, pavaduotojas – žmogus naujas, vilnietis, beje, įmonės, kurioms jis praeityje vadovavo, bankrutavo. Savotiška patirtis...

Vasaros pabaigoje statybininkai vis dėlto sugrįžo ir Žemutinės g.35 namą baigė renovuoti, bet pinigų negavo. Pasak skolos išieškojimu užsiimančio rangovo teisininko, savivaldybė tiesiog apgavo statybininkus. Pasikvietė rangovus, pranešė, kad viską susitvarkė, ir paprašė tęsti darbą.

Labai gražus namas šviečia nauju fasadu, išskirtiniais balkonais. Bėda ta, kad už darbus statybininkams iki šiol nesumokėta nė cento. Skola 278143 Eur. Didžiulė suma – litais tai beveik milijonas. Tik baigę darbus, rangovai išgirdo, kad pinigų nėra...

Po to, kai nepavyko surasti kalbos su daugiabučių administratoriumi UAB „Švenčionių švara“ ir rajono savivaldybe, kurie, kaip teigia įmonės atstovai, visiškai nereaguoja į jų prašymus, įmonė kreipėsi į įvairias aukštesnes instancijas: Būsto energijos taupymo agentūrą, Šiaulių banką, Aplinkos ministeriją ir kt.

Pašnekovas su nuostaba sakė, kad Švenčionių rajone susidūrė su šalyje precedento neturinčiu atveju, kai už renovuotą namą statybininkams rajono valdžia neturi kuo sumokėti.

Kuo tai gresia „Švenčionių švarai“ ir namo gyventojams? „Jeigu per mėnesį įmonei nebus sumokėta už darbą, prašysime areštuoti gyventojų turtą“, - griežtai teigia rangovo teisininkas ir motyvuoja tuo, kad gyventojai yra tiesioginiai naudos gavėjai.

Tuo tarpu buvęs UAB „Švenčionių švara“ direktorius Kazimieras Džiaukštas ramina gyventojus, kad jie statybininkams nieko neįsipareigojo, visa atsakomybė – daugiabučių administratoriui, taigi „Švenčionių švarai“ vėl veržiasi kilpa. K.Džiaukštas paaiškino situaciją. Pasirodo, ir šio namo renovacija, tiksliau, parengimas jai, yra buvusios valdžios darbai. „Viskas buvo parengta, pasirašyta preliminari finansavimo sutartis su Šiaulių banku, net pinigai rezervuoti, bet naujoji valdžia nesugebėjo laiku gauti statybos leidimo, - pasakoja K.Džiaukštas. - Kol gavo statybos leidimą, pasibaigė preliminarios sutarties su banku galiojimas, o sutarties atnaujinimu niekas nepasirūpino, nors tai labai paprasta. Aš pats tai sutvarkydavau. Dabar teks visą procedūrą atlikti iš naujo, dar nežinia, koks bus banko sprendimas, kokios sąlygos, palūkanų dydis.“ Mūsų žiniomis, analogiška situacija – darbai padaryti, pinigų nėra – taip pat ir Švenčionyse, Vilniaus g.

Pasak K.Džiaukšto, - arba tai aplaidumas, arba elementarus nemokėjimas dirbti. Su šia valdžia kažkaip niekas negali išdirbti. Neapsikentusi nenormalios atmosferos, iš darbo išėjo ir gera specialistė, kuravusi visų šios renovavimo programos daugiabučių atnaujinimą.

Tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis išreiškė didelį susirūpinimą dėl „Švenčionių švarą“ vėl užgriuvusių problemų. Dėl atsakomybės sunku spręsti nemačius sutarties, bet, jo nuomone, gyventojams nieko neturėtų grėsti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ