Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1891
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18092
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94122
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradės vaikų globos namai uždaryti vieni pirmųjų šalyje

2015 m. sausio 6 d., trečiadienis, Nr.1 (1534)

Oficialioje uždarymo ceremonijoje gruodžio 29 d. dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, bet nebuvo nei rajono mero Rimanto Klipčiaus, nei jokio kito savivaldybės atstovo. Ministrė sakė pati važiuosianti pas merą, nes vis dėlto reikia spręsti drauge su savivaldybe, ką toliau daryti su tuščiu pastatu. Pasak ministrės, jis tiktų bendruomenės šeimos namams, kurių steigimą visose savivaldybėse yra numačiusi ministerija. Išlaikyti juos tikriausia tektų savivaldybės biudžetui.

 

Iš globos namų – į butus

Lietuvoje veikia 95 įvairaus pavaldumo vaikų globos namai, kuriuose gyvena 3,5 tūkst. vaikų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra užsimojusi iki 2020 m. visus juos uždaryti, o vaikus perkelti gyventi į butus ir namus, kaip vadinamas šis procesas – į bendruomenę. Esą, taip sudaromos sąlygos, artimos šeimai. Uždarytieji Pabradės vaikų globos namai – antri šalyje. Pirmieji uždaryti vasarą Marijampolėje.

 

Išlaidos gali didėti

Vaikų globos įstaigų išlaikymas valstybei kainuoja apie 40 mln. eurų per metus. Stengiamasi, kad po pertvarkos išlaikymo kaina nepadidėtų, bet šalyje jau yra prognozių, kad naujovės gali pareikalauti daugiau lėšų. Pirmiausia, gali prireikti daugiau darbuotojų. Pabradiškiai kol kas skaičiuoja taip, kad užtektų skirto finansavimo. Buto nuoma iš privačių asmenų (išnuomota dvejiems metams) Pabradės mieste – 140 eurų plius mokesčiai. Kitas butas ir namas kaime priklauso Pabradės socialinės globos namams, prie kurių planuojama jungti uždaromus vaikų globos namus.

 

Tvyro nežinia

Situacija keistoka. Procesas vyksta, bet oficialių sprendimų nėra priimta, tad niekas iš abiejų įstaigų negali tiksliai atsakyti, kas bus toliau. Šioje nežinioje už vaikus atsakomybė tenka vis dar oficialiai esančiai uždarytų globos namų direktorei Joletai Veronikai Dubauskienei. Ją apspitę uždarymo dieną ir kamantinėjo žurnalistai. Direktorė galėjo pasakyti tik tai, kaip yra dabar, o ne kaip bus ateityje. Pabradės socialinės globos namų vadovės galėjo atsakyti, kaip būtų, jeigu uždaroma įstaiga būtų prijungta prie socialinės globos namų, kaip kalbama, bet jų žurnalistai nė nepastebėjo. Vos pasirodžius ministrei, visi apgulė ją.

 

Ministrė A.Pabedinskienė: „Vaikai supras pagyvenę, kaip tai puiku“

Pabradės vaikų globos namai gruodžio 29 d. surengtoje oficialioje ceremonijoje, kurioje dalyvavo Socialinės pasaugos ministrė Algimanta Pabedinskienė, iškilmingai uždaryti, o ant durų pakabintas plakatas su užrašu, skelbiančiu, kad globos namai uždaryti, vaikai išvyko į bendruomenę. Skamba naujoviškai ir kartu keistokai – tarsi globos namai buvo ne bendruomenėje.

Vaikai jau truputį anksčiau buvo iškelti kas į butus, kas į poilsiavietę prie Laumenio ežero, oficialiai vadinamą gyvenamuoju namu.

Uždarymo ceremonijoje ne vieną kartą nuskambėjo žodžiai, kad viskas daroma tam, jog vaikai pasijaustų geriau, bet vaikai pertvarka nesidžiaugia. Jie prieš kameras drąsiai rėžė, kad niekas jų nuomonės neklausė, o jie nenorėjo skirtis. Iki šiol vaikai gyveno šeimynomis, buvo susibendravę, įpratę vieni prie kitų, tad skaudžiai išgyvena išsiskyrimą. Visi kalbinti vaikai sakė, kad globos namuose buvo geriau, kad jie nenorėjo iš jų išsikelti. Išgirdusi tokia nuotaikas, ministrė A.Pabedinskienė sakė, kad pagyvenę butuose vaikai pajus, kaip tai puiku. Juk viskas daroma, kad jiems būtų geriau, jaukiau, nesijaustų atskirti nuo bendruomenės.

 

Naudosis sale

Reikia pažymėti, kad šis labai didelis pastatas – apie 4000 kvadratinių metrų ploto -, kuriame vaikų skaičius senokai svyravo nuo 30 iki 40, o darbuotojų apie 36, visai neseniai, 2012 metais, buvo renovuotas ES projekto lėšomis ir jo paskirties negalima keisti 5 metus, nes tektų grąžinti paramos lėšas. Todėl sakoma, kad vaikai naudosis šiame pastate esančia sporto sale ir dar keliomis patalpomis.

 

Kaip dabar gyvens vaikai?

Šiuo metu Pabradės vaikų globos namuose oficialiai yra 24 vaikai. Du vaikai, turintys negalę, iš karto buvo perkelti į socialinės globos namus. 8 berniukai perkelti į du nuomojamus keturių kambarių butus daugiabučiuose namuose Pabradės mieste. Jie gyvena po 4 bute visą parą pakaitomis prižiūrimi darbuotojų – 2 „mamų“ ir 1 „tėčio“. 8 mergaitės su jas prižiūrinčiais darbuotojais  atsidūrė kaime už maždaug 10 kilometrų nuo Pabradės. Jos apgyvendintos nuomojamame name. Čia gyvenimas visiškai kitoks – nėra interneto, reikia patiems kūrenti patalpas. Maistą ruoš socialiniai darbuotojai kartu su vaikais. Į klausimą, ar dabar socialiniai darbuotojai privalės turėti ir virėjo diplomą, ministrė atsakė: „Iš mamos juk diplomo nereikalaujama“. Vaikams čia lyg ir nieko naujo – gyvendami šeimynomis jie turėjo virtuvėles ir šiek tiek gamindavo, tvarkėsi.

Į mokyklą ir atgal bei meno mokyklą vaikai vežiojami.

Panašu, kad minėtų patalpų vaikams mažoka. 3 vaikai mokosi Švenčionių profesinio regimo centre ir gyvena bendrabutyje, bet jiems turėtų būti vieta sugrįžti poilsio ir švenčių dienomis. Taip pat ir dar dviem vaikams, besimokantiems aklųjų ir silpnaregių mokymo centre Vilniuje. Dar du jaunuoliai išvežti į socializacijos centrus (kažkas panašaus į pataisos namus), jiems reikės vietos sugrįžti.

Jau po globos namų uždarymo šalį sukrėtė baisi nelaimė, kai tėvas sumetė į šulinį du savo vaikus. Jeigu atsakingos institucijos nebežiūrės pro pirštus į socialinės rizikos šeimose kenčiančius vaikus, vietų gali prireikti kur kas daugiau...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis