Mes turime 324 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1839
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12026
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88056
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atgal į praeitį – nauja valdžia gatves barsto… kastuvais

2015 m. sausio 9 d., šeštadienis, Nr.2 (1535)

„Švenčionių švara“ bankrotinama sąmoningai, - teigia opozicijos atstovai

 

Kam tas barstytuvas!

Išsipildė juodžiausios buvusio UAB „Švenčionių švara“ direktoriaus Kazimiero Džiaukšto prognozės. Kai naujoji valdžia darbą pradėjo ne nuo darbų, o nuo šmėklų paieškų, jis juokavo: „Ką jie darys žiemą? Gal kastuvais gatves barstys?“

Ir iš tikrųjų barsto! Trečiadienį į redakciją užsukęs klientas iš kito rajono nustebęs klausė, kas pas mus atsitiko. Sako, privažiavęs sankryžą ir savo akims nepatikėjęs – darbininkai gatvę barsto kastuvais. Tokio vaizdelio žmonės nebuvo matę jau ne dvidešimt, o gal visus keturiasdešimt metų, net tarybiniais laikais kelius ir gatves barstė barstytuvai. O dabar štai XXI amžiuje Švenčionių rajone stulbinančios permainos – pereita prie kastuvų. Pasirodo – planuotai! Kazimieras Džiaukštas sakė, kad jis įspėjęs vilnietį vadovą, kad žiemai reikia ruoštis vasarą, kad gali taip nutikti, ką ir matome dabar. Ilgalaikis l.e.p-as (laikinai einantis pareigas) Juozas Šiaudinis tada, pasak K.Džiaukšto, atsakęs: „O kam tas barstytuvas – galima kastuvais pabarstyti“. Ką gi – nors unikalūs esame – vieninteliai Lietuvoje tokie barstytojai.

 

Barstytuvo detektyvas subliūško

Aiškėja, kad iš tikrųjų nieko nebuvo. Pasak šaltinių, „Švenčionių švaros“ l.e.p Juozas Šiaudinis ir valdybos pirmininkas Arūnas Čenkus buvo gavę ypatingą užduotį – žūt būt surasti KĄ NORS toookio. Užduotis neprasta, tai ir ieškojo visą pavasarį, vasarą, rudenį, čia ir žiema atėjo. Priešpaskutiniame tarybos posėdyje meras atviravo: „Ieškom, randam, sekasi, surasim ir dar“. Meras mažumėlę paskubėjo pasigirti – iš to, ką neva buvo suradę, liko šnipštas. Nauja valdžia kaltino vadovą dėl, jų supratimu, per didelės kainos už nenaują barstytuvą, išpūtė iš to baisią istoriją, į teismą kreipėsi. Taip jau yra, kad į teismą gali kreiptis kiekvienas ir be pagrindo, o teismas nagrinėja ir įvertina. Taip buvo ir šiuo atveju – barstytuvo BYLA NUTRAUKTA. O gatves barstyti nėra kuo. Pasak K.Džiaukšto, barstytuvas geras, juo dar barstyti ir barstyti kokius 10 metų, bet nėra smėlio mišinio barstymui – nenupirko vasarą. Kas buvo likę nuo praėjusios žiemos, tą ir barsto kastuvėliais. Atveža traktorius, išpila krūvelę, o darbininkai kastuvėliais kabina. Pritrenkiantis vaizdelis, bet žmonės labai prašė nefotografuoti, sako, gėdijasi tokio darbo.

 

Atėmė viską

„Švenčionių švara“ toliau sąmoningai vedama prie bankroto“, - įsitikinęs opozicijos lyderis buvęs meras Vytautas Vigelis ir pagrindžia savo mintis. Iš įmonės įžūliai meluodami valdantieji atima vieną po kitos veiklas. Vandens ūkis buvo perduotas UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ melagingu pagrindu. Tarybos posėdyje buvo pasakyta, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija priėmė sprendimą panaikinti „Švenčionių švaros“ licenciją. Tai melas, tik neaišku vardan ko. 2015 metų gegužės 28 d. licencija buvo pratęsta. Vandens ūkį valdančioji dauguma perdavė UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ liepos 6 d. Tuo metu „Švenčionių švara“ turėjo galiojančią licenciją. Licencija panaikinta tik gruodžio 23 d.

Keisti savivaldybių veiksmai tęsiasi. „Švenčionių švaros“ teritorija ištuštėjusi – nelikus darbų, tuštėja ir pastatai. Nepaisant to, Pabradės komunalinis ūkis naujam savo padaliniui – vandens ūkio – nuomoja brangias buvusias „Lesto“ patalpas, švaisto lėšas, užuot pasinaudoję turima komunalinės įmonės baze.

Šaltinių teigimu, „Švenčionių švaros“ bazė ruošiama būsimai keleivių vežimo įmonei iš Visagino, jiems reikia, kad teritorija liktų tuščia. Iš kur toks rūpestis privačiais verslininkais? Iki šiol keleivius vežanti „Svirka“ juk pati pasirūpino patalpomis.

 

Bankroto byla – iš naujo

UAB „Švenčionių švara“ pernai buvo paskelbtas bankrotas, savivaldybė skundė teismo sprendimą, bet jis buvo ne panaikintas, kaip skelbė valdžia, o bankroto byla grąžinta nagrinėti iš naujo.

 

Auga šiukšlių kalnai

Jau kurį laiką rajone iš gyventojų surinktos buitinės atliekos nevežamos į atliekų tvarkymo centrą, o kaupiamos prie Švenčionėlių esančioje buvusios „Agrochemijos“ teritorijoje. Stambiagabaričių atliekų angaras pilnas, o kitas jau taip pat baigiamas užversti. Mūsų žiniomis, sąvartynas nepriima atliekų dėl nesumokėto „vartų mokesčio“, atliekas vežiojusi firma jų neišveža, nes jai nesumokėta už paslaugas. Tuo tarpu meras mėgsta pabrėžti, kad atlyginimai mokami. Pasirodo, tik tai ir daroma, kad atlyginimai mokami, o kiti atsiskaitymai nevykdomi, kas žlugdo įmonę. Beje, buvęs direktorius patikino, kad kovo 15 d. visi atlyginimai buvo išmokėti, jokių skolų darbuotojams nebuvo.

 

Patyrę vadovai

Kodėl tokie keisti dalykai vyksta „Švenčionių švaroje“? Rajono valdžios paskirtas daryti tvarką „Švaroje“ vilnietis Juozas Šiaudinis - su vadovo patirtimi, tik kažkokia negera karma – įmonės, kurioms jis vadovavo Vilniaus savivaldybėje, bankrutavo, tikrai padarė tvarką. Pasak K.Džiaukšto, visą vasarą, kai yra darbų ir įmonė galėtų uždirbti papildomai pajamų, „Švenčionių švara“ visai nedirbo, atidavė visas veiklas, neieškojo papildomų darbų. Lyg sąmoningai žlugdytų įmonę. O gal taip ir yra?

 

Išginė smulkų verslą

Taryba priėmė sprendimą Švenčionių turgaus prieigose prekiaujančias močiutes ir ūkininkus išgrūsti į automobilių aikštelę prie vaistažolių fabriko. Opozicija ir valstiečių frakcija griežtai prieštaravo, bet merui užtenka liberalų ir lenkų balsų bet kokiam sprendimui priimti.

 

Plačiau su komentarais apie šį, smulkų verslą žlugdantį, sprendimą ir tai, kokią žalą patirs Žemutinės g. 35 (Švenčionėliai) gyventojai, skaitykite trečiadienį.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis