Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3476
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22020
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69346
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Perspektyvas atveria partnerystė ir vienybė

2015 m. sausio 30 d., šeštadienis, Nr.8 (1541)

Ūkininkų sąjungos Švenčionių skyriui – pusmetis. Darbai, tikslai, planai. Apie juos kalbamės su skyriaus steigimo iniciatyvine grupe – Vida Rasteniene, Vaclavu Gabrinovičiumi ir Dariumi Kavšinu.

 

Kažkada rajone buvęs Ūkininkų sąjungos skyrius savaime išnyko. Kodėl nusprendėte dabar jį įkurti?

Vida Rastenienė.Iniciatyvinė grupė esame vienaip ar kitaip susiję su žemdirbyste, visi labai skirtingi, tad ir atstovaujame skirtingoms žmonių grupėms. Manau, tai privalumas. O skyrių nutarėme kurti štai kodėl. Pirmiausia – tokie skyriai veikia visoje Lietuvoje, vieninteliame mūsų rajone jo nebuvo. Antra – mūsų rajone daug smulkių ūkininkų ir asmenų, kurie dirba mažuose ūkiuose, bet nėra net registravęsi ūkininkais. Dideli ūkininkai turi visas jiems reikiamas galias ir galimybes, o štai smulkiems yra sunku. Jie susiduria su įvairiomis problemomis, ypač produkcijos realizavimo, ir net neturi iš ko tikėtis paramos. Smulkieji žemdirbiai lieka nuošalyje, priversti apsiriboti natūriniu ūkiu, neturi galimybių augti kaip gamintojai, rinkos dalyviai. Mūsų rajone net nėra tinkamos vietos ūkininkams prekiauti savo produkcija. Labai svarbi priežastis kurti skyrių buvo teisinės pagalbos žemdirbiams poreikis, kurį skyriaus nariams užtikrins Ūkininkų sąjunga.

Norėdami išspręsti šias ir daug kitų problemų, praėjusių metų rugpjūtį įsteigėme Ūkininkų sąjungos Švenčionių skyrių. Siekdami pritraukti ir aktyvinti žemės ūkyje dirbantį jaunimą, išrinkome jauną skyriaus pirmininką – inovatyvų ūkininką Darių Kavšiną.

 

Esate labai jaunas ūkininkas. O kame ūkio inovatyvumas?

Darius Kavšinas, Ūkininkų sąjungos Švenčionių skyriaus pirmininkas.Mūsų skyriaus nariai, o jų 19, mane, be abejo, pažįsta, o skaitytojams trumpai prisistatysiu. Baigęs mokslus, prieš ketverius metus grįžau į Švenčionėlius. Traukia žemė. Nuo seno mano šeima ir visa giminė čia gyveno, noriu čia gyventi, dirbti ir aš. Pradėjau ūkininkauti. Mano ūkis netradicinis. Jis yra Labanoro regioniniame parke, kur didžiąją dalį užima miškai, yra daug apribojimų, tad teko prisitaikyti. Užsibrėžiau tikslą – įkurti ūkį, kuris vykdytų gamtotvarką – gyvūnai turėtų natūraliai tvarkyti gamtą, išsaugoti jos biologinę įvairovę. Urėdijos tikslas – sodinti mišką, o mano – tvarkyti pievas.

Kitose valstybėse tai jau įprasta, o Lietuvoje naujas dalykas, bet, manau, galima įgyvendinti. Auginu avis, bites, kolekcionuoju vandens paukščius, gaunu išmokas ir nesiskundžiu – gyventi galima.

 

Su kokiomis idėjomis stojate prie skyriaus vairo?

Darius Kavšinas.Idėjų daug, bet pirmiausia mūsų tikslas suburti visus rajono ūkininkus. Tai aktualu ir smulkiesiems, ir stambiems. Ūkininkai, ypač smulkūs, turi ne konkuruoti tarpusavyje, o būti partneriai, bendradarbiauti. Taigi antras mūsų žingsnis – skatinti kooperaciją. Tai vienintelė išeitis smulkiems ūkininkams išlikti ir su savo produkcija patekti į rinką, būti konkurentabiliems. Smulkūs ūkiai užaugina geros kokybės produkcijos, bet parduoti jos praktiškai negali, nes stambūs prekybos tinklai tokių mažų kiekių neperka. Didesnį kiekį galime pasiūlyti tik susikooperavę. Ir dabar, žinau, vienas ūkininkas turi aruoduose 15 tonų grūdų, kitas – 20 tonų, bet supirkėjai dėl tokių kiekių nevažiuoja.

Vaclavas Gabrinovičius.Esu iš stambesnių ūkininkų, dirbu 700 ha žemės, bet ir aš – už ūkininkų vienijimąsi ir kooperaciją. Esu įsitikinęs, kad tai naudinga ir stambiems ūkininkams. Susivieniję mes galima sėkmingai išeiti ir į eksportą, o kuo didesnį kiekį produkcijos galėsime pasiūlyti, tuo sėkmingiau vyks derybos.

 

Kaip žemdirbiai žiūri į kooperaciją?

Darius Kavšinas.Pozityviai. Supranta naudą, nori bendrauti ir bendradarbiauti. Kooperatyvas juk jau yra, tik buvo pristabdęs veiklą. Dirbame. Manau, mums visiems drauge pavyks.

Noriu pabrėžti, kad Ūkininkų sąjungos veikla neapsiriboja vien produkcijos realizavimu. Planuojame daug švietėjiškų, jeigu galima taip pasakyti, priemonių. Tai įvairūs mokymai, atvirų durų dienos, kad ir pas savo rajono ūkininkus, taip pat ir pas kaimynus. Planuojame ateityje ir tolimesnes išvykas – kitas šalis. Kaip bekalbėtume, Lietuvos ūkininkai dar gerokai atsilieka, yra ko pasimokyti iš ES senbuvių. Visada naudinga pažiūrėti, kaip gyvena, dirba, sprendžia problemas kiti, o ūkininkai, ypač smulkieji, mažai turi tokių galimybių.

Visa skyriaus taryba buvome išvykę pas kaimynus ignaliniečius. Ten skyrius veikia seniai, yra labai stiprus. Mūsų jaunam, tik pusmetį gyvuojančiai skyriui tai buvo naudinga patirtis.

 

Uždraudus prekybą Švenčionyse prie turgaus, neliko kur nusipirkti šviežiausių ūkininkų gėrybių. Ką daryti?

Vida Rastenienė. Jau darome – bandome atgaivinti kažkada buvusį tradicinį ūkininkų turgų. Sena vieta buvo nepritaikyta prekybai maisto produktais, bet ją uždraudus naujos niekas nepasiūlė.

Darius Kavšinas. Tiksliau, siūlymų buvo, bet nelogiškų, neapgalvotų. Pavyzdžiui, automobilių aikštelėje. Neįsivaizduoju, nei kaip ją galėtų pritaikyti, nei kam tokia veikla vyktų prie judrios gatvės, kuri priklauso krašto keliams.

Vida Rastenienė. Todėl ir ieškome galimybių, norėdami padėti ir savo nariams bei visiems, kas gamina žemės ūkio produkciją, taip pat ir pirkėjams. Ne tiek daug yra vietų, kur galima būtų įsigyti šviežių, ekologiškų produktų. Senasis ūkininkų turgus – privati teritorija, laisvos valstybinės žemės kaip ir nėra, bet esame numatę kelias tinkamas vietas, o privati žemės nuosavybė – ne kliūtis, reikia tik kalbėtis su verslininkais, sprendimus visada galima surasti.

 

Kokių žemdirbystės šakų atstovų yra Ūkininkų sąjungos Švenčionių skyriuje ir kas gali tapti jo nariu?

Vida Rastenienė. Pirmieji 19 skyriaus narių užsiima įvairiausia žemės ūkio veikla – augalininkyste, gyvulininkyste, augina daržoves, uogas. Aš pati visą gyvenimą esu prie žemės, prijaučiu žemdirbiams, o dabar, paveldėjusi žemės ir pati bandau auginti avis, jau sulaukiau pirmojo prieauglio.

Skyriaus nariais kviečiame tapti visus, ne tik registruotus ūkininkus, bet ir dirbančius mažus plotelius žemės ar turinčius idėjų bei ketinimų imtis žemdirbiškos veiklos.

Darius Kavšinas. Vasario 5 dieną 16 val. savo būstinėje, kuriai patalpas Vaclavas Gabrinovičius maloniai suteikė UAB „Revaja“ pastate (Lauko g. 3, Švenčionys) be atlygio, mes rengiame visuotinį susirinkimą, kurio metu pasidalinsime patirtimi, kalbėsime apie kooperacijos naudą, aptarsime kitus aktualius klausimus, svarbiausia – ūkininkų turgaus atgaivinimą Švenčionyse. Laukiame visų, kuriems rūpi žemės ūkio ateitis ir kviečiame tapti Ūkininkų sąjungos nariais.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ