Mes turime 344 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4518
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20719
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96749
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu ir ŪVKTI peržengė epideminį lygį

2015 m. vasario 3 d., trečiadienis, Nr.9 (1542)

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) Švenčionių skyrius, remdamasis Švenčionių rajono teritorijoje esančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų duomenimis, informuoja, kad Švenčionių rajone žymiai padaugėjo sergančiųjų gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI).

 

Sergamumas gripu ir ŪVKTI padvigubėjo

VVSC Švenčionių skyriaus duomenimis, 4-ąją 2016 m. savaitę (sausio 25-31 d.) sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone, palyginus su prieš tai buvusia savaite, padidėjo dvigubai ir jau peržengė epideminį lygį. 4-ąją 2016 m. savaitę sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų buvo 146,48 atvejo per savaitę (3-ąją savaitę šis rodiklis buvo 77,8, atv. / 10 tūkst. gyv.). Rajone užregistruoti 89 gripo ir 280 ŪVKTI atvejų. Gripas sudaro apie 24 proc. visų užregistruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. Švenčionių rajone daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI užregistruota Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 136 atv., iš jų gripo atvejų – 57, Švenčionių r. pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) – 153 atv., iš jų gripo atvejų – 31. Mažiausiai sergančiųjų gripu ir ŪVKTI užregistruota Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 80 atvejų, iš jų gripo – 1 atv. Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone žymiai didesnis nei praėjusiaisiais metais. Pernai 4-ąją metų savaitę Švenčionių rajone sergamumo ŪVKTI rodiklis siekė 40,1 atv. / 10 000 gyventojų, gripo atvejų neužregistruota.

 

Siūloma skelbti epidemiją

Pagal šiuo metu galiojančias sveikatos apsaugos ministro patvirtintas taisykles, sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv. / 10 tūkst. gyv. per savaitę. Įvertinus sergamumo ŪVKTI ir gripu epidemiologinę situaciją, sergamumo dinamiką, VVSC Švenčionių skyrius siūlo Švenčionių rajono savivaldybei skelbti gripo epidemiją ir vykdyti 2013 m. sausio 28 d. Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu Nr. A-75 patvirtintame Švenčionių rajono gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo infekcijų profilaktikos ir priešepideminių priemonių plane numatytas priemones: neorganizuoti užsiėmimų vaikų ugdymo įstaigose ir kituose organizuotuose kolektyvuose, kuomet serga 20 proc. kolektyvo (klasės, mokyklos) narių; riboti ligonių lankymą; riboti masinius renginius, neplanuoti naujų; gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis