Mes turime 328 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5431
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19291
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91648
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

VSAT Ignalinos rinktinė 2015 m. veiklos rezultatus aptarė su visuomenės atstovais

2015 m. vasario 3 d., trečiadienis, Nr.9 (1542)

Matyt neatrasiu Amerikos pradėdamas pasakojimą apie Ignalinos pasienio rinktinės veiklos už 2015 metus aptarimą žodžiais, kad tik glaudus pasienio tarnybos pareigūnų bendradarbiavimas su kitomis tame regione esančiomis tarnybomis bei visuomene garantuoja gerą valstybės sienos apsaugą. Todėl šiemet aptariant praėjusių metų veiklos rezultatus aptarimai vyksta ne pasieniečių rinktinių salėse, o bendruomenių salėse, į aptarimus pasikviečiant visuomenės atstovus, atsakingus savivaldybių darbuotojus, seniūnus.

VSAT Ignalinos rinktinės 2015 metų veiklos rezultatų aptarimas vyko Ignalinos rajono turizmo informacijos centro salėje. Į aptarimą atvyko nemažai svečių. Dalyvavo ir VSAT vado pavaduotojas Antanas Montvydas, VSAT centrinės įstaigos padalinių vadovai, Ignalinos rinktinės vadas Vladimiras Ščajevas, pavaduotojai Leonardas Lukauskas ir Valentinas Urbonas, užkardų vadai, pareigūnai ir visas būrys svečių iš Ignalinos ir Švenčionių savivaldybių. Ignalinos rinktinės veiklos rezultatus pristatė vado pavaduotojai Leonardas Lukauskas ir Valentinas Urbonas.

Pirmasis pranešimą apie VSAT Ignalinos rinktinės veiklą 2015 m., apie situaciją prie Lietuvos-Baltarusijos sienos, tiesiogines pasieniečių funkcijas, sienos pažeidimų specifiką skaitė Ignalinos rinktinės vado pavaduotojas Leonardas Lukauskas.

- Mūsų veiklos rezultatai priklauso ne tik nuo vadų, bet ir kiekvieno pareigūno asmeninio indėlio. Suvestinių skaičiai ne visada atspindi įdėtą darbą, nes yra daug darbo, kurio skaičiuose nesimato, - pradėdamas savo pranešimą kalbėjo Leonardas Lukauskas. Iš pranešėjo pateiktos informacijos matosi, kad Ignalinos rinktinės rezultatai 2015 metais visai geri. Štai 2015 metais Lietuvos-Baltarusijos valstybės sienos pažeidimų Ignalinos rinktinės saugomame ruože buvo 23, o 2014 metais – 43. Sumažėjo ir pasienio teisinio režimo pažeidimų. 2015 metais jų buvo išaiškinta 132, o prieš metus – 134. 2015 metais užfiksuota 69 kontrabandos atvejai, o 2014 metais buvo 67. Pranešėjas nepagailėjo šiltų žodžių Pavoverės užkardos pareigūnams už darbą, kuris padėjo ženkliai sumažinti kontrabandos atvejus šios užkardos saugomame ruože. Beje, 2015 metais išaiškinta 92 asmenys, gabenantys kontrabandinį turtą. Čia, kaip sakoma, vieną kartą įkliuvęs, kitą kartą gal ir nelabai turės noro patekti su kontrabanda pasieniečiams į rankas, nes nusikalstamų veikų išaiškinamumas 2015 metais procentais Ignalinos rinktinėje pats didžiausias tarp pasienio užkardų – 75 proc. Stipriai sumažėjo stambios kontrabandos kiekiai, jaučiama tendencija ir akcizinių prekių, konkrečiai cigarečių, kontrabandos mastų mažėjime. Jei 2014 metais buvo sulaikyta 386 tūkst. 7 cigarečių pakeliai, tai 2015-ais – jau tik 221 tūkst. 720 pakelių. Skirtumas didžiulis. 2015 metais už pažeidimus buvo sulaikyti 152 asmenys, o kadangi Lietuvoje viena po kitos uždarinėjamos areštinės, uždaryta ir Ignalinoje, tai Ignalinos rinktinės pareigūnams sulaikytuosius tenka vežti nemažais atstumais, o tai kainuoja nemažai pinigų. 2015-ais sulaikyti 127 nelegalūs migrantai, 18 iš jų pasiprašė prieglobsčio, 2014-ais buvo sulaikyta 168 nelegalūs migrantai ir net 59 iš jų pasiprašė prieglobsčio, daugiausia sulaikyta Vietnamo piliečių – 94. Daugiausia neteisėtų valstybės sienos perėjimų, susijusių su nelegalia migracija, nustatyta Švenčionių užkardos teritorijoje – 12, sulaikyti 69 Vietnamo, 2 Rusijos ir 1 Kirgizijos piliečiai. Pranešėjas apžvelgė ir kitus aspektus, susijusius tiek su išorinės ES sienos apsauga, tiek su vidinės ES sienos apsauga. Buvo paliesta ir tarpžinybinio bendradarbiavimo svarba tiek su savivaldybėmis, tiek su kitomis tarnybomis, svarbu ir tarptautinis bendradarbiavimas su Latvijos ir Baltarusijos atitinkamomis struktūromis. Beje, susumavus 2015 metų rezultatus, geriausia pasieniečių užkarda šalyje buvo pripažinta Ignalinos rinktinės Švenčionių užkarda, kuriai vadovauja Algirdas Andrulionis.

Ignalinos rinktinės vado pavaduotojas Valentinas Urbonas savo pranešime palietė klausimus, susijusius su personalo komplektavimu, pareigūnų kaita. Neliko nuošalyje ir toks svarbus punktas kaip nuobaudos pareigūnams už pažeidimus. 2015 metais 2 pareigūnai už padarytus nusižengimus buvo priversti palikti tarnybą. Pranešėjas palietė ir svarbų bendradarbiavimo barą – jaunojo pasieniečio būrelius. Įdomi statistika – jei visoje šalyje yra 7 pasieniečių būreliai, kuriuose yra 160 narių, tai 4 iš jų yra Ignalinos rinktinės teritorijoje, o juos lanko 100 narių. Rezultatas akivaizdus, o apie tų būrelių svarbą kalbėjo Ignalinos rajono Didžiasalio Ryto gimnazijos atstovai.

Kaip ir kiekvieną kartą po pranešimų ėjo apdovanojimai. Juos VSAT vado pavaduotojas Antanas Montvydas ir Ignalinos rinktinės vadas Vladimiras Ščajevas įteikė visam būriui pasieniečių. Buvo apdovanota ir sportiškiausia užkarda bei kiti asmenys už aktyvų bendradarbiavimą. Ignalinos rinktinės vadas Vladimiras Ščajevas trumpai drūtai visiems pasieniečiams padėkojo už tarnybą, o svečiams – už atvykimą. Po to prasidėjo koncertas, kurio metu dainavo ir grojo Ignalinos rinktinės pareigūnai ir jų atžalos.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis