Mes turime 143 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3652
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10388
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54371
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Suteikime vaikams galimybę tikėti stebuklais

2011 m. lapkričio 9 d., trečiadienis Nr.82 (1129)

Socializacijos požiūriu vaikai yra labiausiai pažeidžiama socialinė grupė. Vaiko socializacija priklauso nuo tolimesnio vaiko asmenybės ugdymo, asmeninių savybių, nuo išorinių bei vidinių veiksnių. Kiekvienas dirbdamas socialinį darbą stengiasi, kad netekusių tėvų globos vaikų pasaulis taptų šiltesnis.

Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centras nuo 2008 m. vykdo Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių paieškos, rengimo, atrankos, konsultavimo ir pagalbos jiems teikimo paslaugų projektą „IŠSIPILDŽIUSI SVAJONĖ“. Viena iš projekto veiklų - organizuojami mokymai pagal PRIDE programą būsimiems globėjams (rūpintojams) ir įtėviams.

Pasiryžimas globoti ar įvaikinti vaiką yra ilgo kelio pradžia. Po šio svarbaus žingsnio seka būsimų globėjų ir įtėvių mokymai bei jų įvertinimas, kuriuo patikrinama, ar iš tiesų apsisprendimas priimti į savo šeimą vaiką yra apgalvotas ir atsakingas. Vėliau, kai vaikas apsigyvena globėjų ar įtėvių šeimoje, susiduriama su realiais iššūkiais ir išbandymais. Tad labai svarbu, kad globėjai ir įtėviai turėtų galimybę įgyvendinti vieną iš pagrindinių savo gebėjimų - bendradarbiauti ir dirbti komandoje sprendžiant iškilusias problemas. Ilgą laiką pagalba globėjų ir įtėvių šeimoms buvo teikiama tik susidūrus su sunkumais. Šiandien būtina užtikrinti, kad tokios šeimos turėtų galimybę kreiptis į kompetentingus specialistus dar neiškilus sudėtingiems klausimams. Todėl Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos toliau tęsia programos įgyvendinimą, kuomet paslaugos yra teikiamos ne tik prieš globą ar įvaikinimą, bet ir po to, kai vaikas apsigyvena naujoje šeimoje.

Vaikai, kurie yra globojami ar įvaikinami šeimoje, yra laimingiausi, nes džiaugiasi suteikta gyvenimo galimybe būti mylimiems ir reikalingiems. Tuo tarpu globėjai (rūpintojai) ir įtėviai išgyvena visus tėvystės džiaugsmus ir rūpesčius, kurie taip gražiai aprašyti būsimos globėjos N pasakoje:

„Kažkur aukštai virš debesų, kur gali nuskristi tik svajonės, yra stebuklinga šalis. Ten nuolat skamba juokas ir žydi gėlės.

Vieną gražią dieną nusišypsojus saulei, į pasaulį mažu spindulėliu atėjai ir tu. Tą dieną danguje pražydo nauja žvaigdelė, kuri lydi tave dieną ir naktį, net tada kai jos nematai, ji žvelgia į tave ir saugo kiekvieną žingsnelį. Tą dieną, kai viršuje pražydo tavo žvaigždelė, aš ilgai žiūrėjau į dangų ir pamačiau nuostabią šypsenėlę. Ta šypsenėlė įkrito į mano širdį ir aš supratau, kad Dievulis man atsiuntė saulės zuikutį. O vėjas tyliai pakuždėjo tavo vardą...

Kai pirmą kart tave apkabinau, dvi širdelės pradėjo plakti kartu, taip švelniai ir tyliai: TUK, TUK, TUK...

Kartu su tavimi namuose apsigyveno saulės zuikučiai, jie šokinėja ant palangės, šypsosi ir išdykauja, o kartais pasislepia, bet visuomet yra greta.

Tave visuomet saugo tavo žvaigždelė, lydi saulės zuikučiai, o Dievulis panorėjo, kad čia, žemėje, tave globočiau ir aš. Kad mylėčiau, apkabinčiau, pasūpuočiau. Mes kartu sukurtume tūkstančius pasakų ir svajonių sparnai neštų mus į priekį.
O šiandiena jau užmerk akeles, nes tavęs laukia žydri debesėliai, kurie pavirtę baltakarčiais arkliukais neš tave į stebuklingą sapnų šalį...“ .

Kad ši pasaka vaikams, likusiems be tėvų globos, virstų tikrove, kviečiame šeimas (asmenis) norinčias ir galinčias globoti ar įvaikinti vaikus, kreiptis į Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centrą ir susipažinti su globėjų (rūpintojų) ir įtėvių rengimo programa PRIDE. O jau globajančias ar įsivaikinusias vaikus šeimas (asmenis) kviečiame į tęstinius Pride mokymus.

Laukiame Jūsų adresu:
Naujoji g. 5, LT – 18124 Švenčionys
Tel. (8~387) 66 272
El. paštas: svencioniuspc@zebra.lt

Ilona Ginko, Ligita Chadzevičienė

Švenčionių r. Socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos