Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3092
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13279
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89309
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apsidujinimas

2015 m. vasario 10 d., trečiadienis, Nr.11 (1544)

Viena didžiausių klaidų versle ar apskritai ekonomikoje yra perinvestavimas.

Seimo Energetikos komisija šiuo metu analizuoja padėtį Lietuvos dujų rinkoje.

Skaičiuojama, kad Lietuvos pramonei, šilumos ir energijos gamybai net ir šalčiausiu metu per parą reikia apie 14 mln. kubinių metrų dujų. Dėl biokuro energetikos plėtros, namų renovacijos ir kitų priemonių ateityje šis skaičius tik mažės. Tikėtina, kad po 5 metų Lietuvos dujų poreikis per parą sieks tik 8-10 mln. kub. metrų.

Paskaičiuokime, ką mes turime dabar ir ką suplanavome artimiausiai ateičiai 2019-2021 m.:

1. „Gazpromo“ dujų vamzdynas gali užtikrinti dujų tiekimą Lietuvai iki 30 mln. kub. m. per parą. Tai 2-3 kartus daugiau negu reikia.

2. Nuo 2015 m. veikia Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas Klaipėdoje. Jis užtikrina 4 mlrd. kub. m. dujų per metus arba po 11 mln. kub. m. per dieną. Tai pakankamas kiekis Lietuvai, tačiau suskystintos dujos brangesnės, negu monopolio netekusio „Gazpromo“ dujos, o pati SGD terminalo infrastruktūra per 10 metų kainuos dar 600 mln. eurų. Tad terminalo dujas dar pabrangina mokestis už terminalo  išlaikymą. Pernai pirkome tik 0,54 mlrd. kub.  m. dujų per metus, nuo šių metų pirksime tik 0,35 mlrd. kub. m., o tai yra tik 9 proc. terminalo metinio pajėgumo (4 mlrd. kub. m.).

3. Toliau dar gražiau – 2015 m. rudenį Lietuva, Lenkija ir Europos Komisija pasirašė susitarimą dėl naujo dujotiekio tarp Lenkijos ir Lietuvos (GIPL) tiesimo. Jis bus baigtas 2019 m. ir užtikrins dar 7 mln. kub. m. dujų tiekimą į Lietuvą kasdien.

4. Pridėkime, kad pagal dvišalę sutartį 2021 m. bus baigta jungtis tarp Latvijos Inčukalnio požeminės dujų saugyklos ir Lietuvos dujotiekių sistemos. Iš Latvijos kasdien galėsime gauti po 6 mln. kub. m. dujų.

Taigi – sudėjus MAKSIMALIUS dujų poreikius, 2021 m. Lietuvai per parą reikės 8-10 mln. kub. m. dujų. Visi išvardinti 4 dujų tiekimo šaltiniai užtikrins net 54 mln. kub. m. tiekimą per parą. Net atmetus „Gazpromo“ 30 mln. kub. m. tiekimo galimybes, lieka 24 mln. kub. m. per parą.Akivaizdus perinvestavimas.

Galime guostis, kad dalis naujų jungčių su Lenkija ar Latvija bus finansuojama ES lėšomis. Tačiau  dujotiekių ir kompresorinių priežiūros, eksploatacijos bei remonto kaštai kris ant Lietuvos dujų vartotojų pečių. Bendra tendencija tampa aiški – turėsime daug ir pigių dujų iš įvairių šaltinių, bet mokėsime brangiai. Mažą dujų kainą ilgą laiką didins infrastruktūros išlaikymo kaštai.

(Sutrumpinta)

Dr. Eugenijus GENTVILAS,

Liberalų sąjūdis 

 
Reklaminis skydelis