Mes turime 173 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:721
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14720
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62046
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kultūros ministras Š.Birutis kviečia švęsti laisvę atnaujintame Švenčionių kultūros centre

2015 m. vasario 13 d., šeštadienis, Nr.12 (1545)

Vasario 16 d. Švenčionyse švęsime Lietuvos Nepriklausomybės dienąypatingai –šiądienąduris atvers sutvarkytas kultūros centras, kuris yra vienas pagrindiniųrajono kultūros centrųapjungiančiųmeno ir informacijos sklaidą, švietimą. Kultūros centro atidarymo proga apie investicijas įkultūros infrastruktūrąir kultūros plėtrąmūsųkrašte kalbamės su Kultūros ministru Šarūnu Biručiu.

Ministre, kaip manote, kuo Švenčioniųkultūros centras bus naudingas gyventojams?

Švenčioniųkraštas yra unikalus ne tik gamtos grožiu, bet ir kultūra. Čia gyventojai šimtmečius kuria ir puoselėja kultūrinęaplinką, todėl kultūros centras ir jame vykdomos kultūrinės veiklos dar labiau sustiprins kultūrinįregiono savitumąir padės saugoti ir kurti naujas tradicijas. Kartu su atnaujintomis patalpomis atsinaujina ir veiklos, atsiranda naujos galimybės ir  XXI amžiaus visuomenės poreikius atitinkančios sąlygas.  Žmonės turi turėti tokiąvietą, kurioje galėtųne tik pasižiūrėti įkitus, bet ir patys dalyvauti įvairiose veiklose, skaityti naujausias knygas, naršyti internete, diskutuoti aktualiomis temomis, kurti, bendrauti. Nes tik tokia visuomenėjaučiasi laiminga ir stipri. TokiąjąŠvenčioniųkrašte noriu matyti. Žinau, kad šis centras bus vienas moderniausiųšalyje ir džiaugiuosi, kad Kultūros ministerija šįprojektąglobojo ir skyrėinvesticijas. Labai kviečiu visus kraštiečius dalyvauti atidaryme, vėliau lankytis ir aktyviai dalyvauti įvairiose veiklose.

 

Kiek valstybei kainavo kultūros centro atnaujinimas?

Svarbu pažymėti, kad Švenčionių kultūros centras nebuvo atnaujinamas nuo 1965 metų. Tiek biblioteka, tiek kultūros centras nebuvo liesti daugiau kaip pusęamžiaus. Tik atsiradus galimybei suteikti valstybės investicijųprogramos lėšas, Kultūros ministerija Švenčionių kultūros centrui skyrėdaugiau kaip 1,5 mln. eurų. Iki 2015 m. apšiltinome stogą, renovavome  fasadą,  pakeitėme langus, įrengėme vėdinimo sistemą, pakeista visa šildymo sistema, sumontuota apšvietimo ir įgarsinimo įranga, pastatas pritaikytas neįgaliesiems –įrengti du keltuvai, elektros instaliacija, vidaus apdailos darbai, komunikaciniai tinklai. Interjeras ir baldai nebuvo numatyti investiciniame projekte, bet 2014 m. kaip ministerija pasirūpinome ir tuo.

 

Ministre, prieš savaitę buvote susitikęs su visos Lietuvos merais, apie kąkalbėjote?

Kalbėdamas apie 2016 metų prioritetus ir siekius keisti kultūros politiką iš esmės, noriu išskirti kultūros regionuose sklaidą, pilietiškumo skatinimą, valstybės imuniteto auginimą per visuomenės kultūrinę edukaciją, žiniasklaidos raštingumo didinimą, paveldo pažinimą ir atsakingą naudojimą. Matydami, kas vyksta aplink, turime suprasti, kad kultūros vaidmuo tampa ypač svarbus, o socialinės ir ekonominės sričių stipinimas kūrybiškumu yra būtinas sprendžiant net ir tokius sudėtingus klausimus kaip valstybės imunitetas nedraugiškoms jėgoms, emigracija ar savižudybės. Savivaldybių indėlis, ypač bendradarbiaujant su bendruomenėmis čia yra labai svarbus, todėl turime veikti kaip didelė vieninga organizacija. Šiandien būtinas politinis susitarimas, kad savivaldybės turi skirti daugiau dėmesio kultūrai, daugiau bendradarbiauti tarpusavyje, dalintis gerąja praktika, nes kitaip mūsų šalis neišspręs sunkumų, su kuriais susiduriame šiandien ir susidursime ateityje.

Susitikime didelis dėmesys buvo skiriamas kultūros darbuotojų atlyginimams.

 

Jūs manote, kad šis klausimas, reikalauja, ne tik centrinės, bet ir vietos valdžios globos?

Žinoma, nes tai labai svarbu. Visuose procesuose turi dalyvauti ir bendruomenės, ir savivaldos valdžia, ypač kai kalbame apie žmonių gerovę. Jau dabar matome, kad kylantys atlyginimai padeda sugrąžinti kultūros darbuotojų orumą ir specialybės patrauklumą, todėl prašau ir Švenčionių savivaldybę taip pat į tai žiūrėti labai atsakingai. Vis tik visi turime suprasti, kad kultūros darbuotojo vaidmuo savivaldybėje ypatingai svarbus, o maži atlyginimai mūsų kultūros žmones vertė emigruoti į kitus sektorius ir palikti vakuumą kultūros srityje.

Todėl noriu priminti, kad Kultūros ministerijos dėka, 2014 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kilo 2 minimalaus kultūros ir meno darbuotojo tarnybinio atlyginimo koeficientais,  2015 m. – 1,3, o 2016 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kils po 2 minimalaus tarnybinio atlyginimo koeficientus.

 

Kokius projektus Kultūros ministerija vykdo mūsų krašte?

Mums svarbu, kad kaip įmanoma sparčiau būtų atnaujinta kultūros infrastruktūra ir būtų plečiamos galimybės bendruomenei reikštis ir kurti plačiau. Žinome, kad savivaldybė nepajėgi įvykdyti tokių projektų, todėl be investicijų į Švenčionių kultūros centrą ir biblioteką esame suplanavę lėšas Pabradės ir Švenčionėlių kultūros centrams ir bibliotekoms atnaujinti, kurios duris atvers iki 2020 metų. Mums svarbu, kad žmonės turėtų galimybę bendrauti ir kurti, nes dabartinės sąlygos neleidžia žmogui turėti nei savo objektyvios nuomonės, nei kurti, nei džiaugtis laisve visiems kartu drauge.