Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2413
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12600
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88630
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Zino Jono Kazėno fotografijose – lemtingi Lietuvai įvykiai

2016 m. vasario 20 d., šeštadienis, Nr.13 (1546)

Taip jau istoriškai susiklostė, kad paskutinį kalendorinės žiemos mėnesį buvo 1918 m. vasario 16 diena, kurią minime kaip Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, o pirmą pavasario mėnesį – kovo 11-ąją – 1990 m. buvo paskelbta apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Tarpustotėje tarp šių datų švenčioniškai ir svečiai vasario 18-21 dienomis miesto parke turės galimybę pasižiūrėti fotomenininko Zino Jono Kazėno fotografijų parodą „Lietuva – laisvės šalis: 1988-1991“.

Zinas Jonas Kazėnas nuo 1972 m. yra Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, nuo 1988 jis laisvai samdomas fotomenininkas. Lemtingais Lietuvai 1988-1991 metais jis buvo Sąjūdžio informacinės agentūros fotografas. Fotografavo mitingus, akcijas, vykusias visoje Lietuvoje. Parodoje, kuri veikia Švenčionių miesto parke, eksponuojama labai maža dalelytė autoriaus padarytų nuotraukų. Zino Kazėno archyvuose jų tūkstančiai.

Parodos atidarymo metu buvo galima sutikti politikus ir įvairaus amžiaus švenčioniškius. Štai Petras Telyčėnas prisiminė, kad Zinas Kazėnas ne tik mitingus ir akcijas fotografavo, bet buvo savotiškas dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ metraštininkas. Beje, Zinas Kazėnas buvo vienas iš tų fotografų Lietuvoje, kurie mieliau dirbo su spalva, nei darė juodai baltas fotografijas. Ką gi, turime puikią progą fotomenininko, žurnalisto Zino Kazėno fotografijų pagalba tarsi atsukti laiko ratą ir pažvelgti į prieš gerą ketvirtį amžiaus vykusius įvykius, kurių sūkuryje tuomet ir buvo parodos autorius. Beje, jis juokaudamas sakė, kad tuomet reikėjo ne tik nuojautą turėti, kad atsidurtum reikiamoje vietoje reikiamu momentu, bet kartais ir greitų kojų reikėjo pabėgti, kad nuo milicininkų gumine lazda negautum. Toks buvo laikotarpis, kuris išliks įamžintas Zino Jono Kazėno fotografijose.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis