Mes turime 154 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:857
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4250
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51576
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pirmieji svarstininkų startai 2016 metais

2016 m. vasario 20 d., šeštadienis, Nr.13 (1546)

Kiekvienais metais Lietuvoje vyksta moksleivių olimpinio festivalio varžybos. Iš pradžių varžybos vyksta tarp rajono mokyklų, kur komandos atstovauja savo mokykloms. Rajono nugalėtojai dalyvauja zoninėse, tarpzoninėse varžybose, o stipriausios komandos susitinka finale. Varžybos vyksta krepšinio, futbolo, tinklinio, gimnastikos, plaukimo, svarsčių kilnojimo, rankinio, slidinėjimo ir kitose sporto šakose. Svarčių kilnojimo varžybas rajone laimėjo Adutiškio pagrindinės mokyklos sportininkai (kūno kultūros mokytojai Vismantas Kujelis ir Josifas Jarošas).

2009 metais adutiškiečiai buvo Lietuvos moksleivių čempionai, 2010 m. užėmė III vietą. 2011 m. – antrą.

Šiemet tarpzoninės varžybos vyko Kaune, Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje. Mūsų komandų užduotis buvo užimti ne žemesnę nei antra vietą, nes tik dvi komandos patenka į finalą. Komandai atstovavo: Alanas Galalis, Eimantas Semėnas, Robertas Raketis, Rimvydas Raketis, Romanas Zanovas, Marius Kairys, Andrius German, Tomas Puglevičius, Raimundas Paukštys. Kaip ir buvo planuota, sportininkai užėmė II vietą ir užtikrino teisę dalyvauti finale. Vasario 6 dieną Kelmės rajone Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvisnkio gimnazijos sporto salėje susirinko 12 stipriausių Lietuvos svarsčių kilnojimo moksleivių komandų. Kovoti dėl prizinės komandinės vietos šansų neturėjome, bet dėl asmeninių apdovanojimų stengėsi visi.

Per paskutinius metus sportininkų meistriškumas stipriai užaugo. Svorio kategorijoje iki 73 kg turėjome du sportininkus – Alaną Galalį (2015 metų Europos čempionate, jaunučių amžiaus grupėje iki 16 metų, ilgajame cikle Alanas iškovojo trečiąją vietą) ir Rimvydą Raketį.

Du 16 kg svarsčius Alanas pastūmė per 10 minučių 80 kartų ir išrovė 200 kartų, bet to neužteko, kad taptų čempionu. Jis buvo antras, o Rimvydas pastūmė 92 kartus ir išrovė 171 ir buvo trečias. Kas mano, kad 16 kg sveriantį svarstį iškelti 200 kartų yra lengva, paimkite lygintuvą ir pabandykite jį kilnoti virš galvos 10 minučių be poilsio, tada suprasite. Labai gerai startavo ir Robertas Raketis. Stūmimas – 96 kartai, rovimas – 181 kartas – 3 vieta.

Norėtųsi pagirti Eimantą Semėną. Jisai 24 kg sveriančius svarsčius pastūmė 71 kartą ir išrovė 139 kartus ir savo svorio kategorijoje užėmė 3 vietą.

Iš paskutiniųjų kovojo Marius Kairys. Jisai pastūmė 97 kartus ir išrovė 140 kartų, bet tokio rezultato užteko užimti tik 5 vietą. Dėl komandinių taškų kovojo ir Andrius German, Roman Zonov, Eitvydas Rakovskis. Jų rezultatai buvo kuklesni.

Suskaičiavus taškus, Adutiškio pagrindinės mokyklos komanda užėmė 5 vietą.

Norėtųsi paminėti ir tai, kad kitų mokyklų moksleivių skaičius nuo 400 iki 1000. Su tokiomis komandomis nėra lengva kovoti. Sveikinu sportininkus su užimta aukšta vieta ir linkiu sėkmingų startų kitose varžybose. Pačios svarbiausios - Lietuvos svarsčių kilnojimo čempionatas. Kas laimi čempionatą, tas patenka į Lietuvos rinktinę, o tai jau didelis pasiekimas ir garbė.

Josifas JAROŠAS