Mes turime 158 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3631
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10367
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54350
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nusikaltimų rajone mažėja, o permainos, žadama, - į gerą

2016 m. vasario 24 d., trečiadienis, Nr.14 (1547)

Praėjusią savaitę rajono policijos komisariatas pateikė visuomenei 2015 metų veiklos ataskaitą. Tobulėjančių technologijų amžiuje visa ataskaita ėjo „pagal fonogramą“ - buvo nufilmuota, o pareigūnai sėdėjo salėje su visuomene. Gyvai kalbėjo tik komisariato viršininkas Josif Kuzmickij ir VAVPK viršininko pareigas vykdantis Antoni Mikulskis.

 

Daugiau pareigūnų bus gatvėse

Prieš rajono pareigūnų ataskaitą buvo parodytas filmukas apie bendras tendencijas šalyje. Siekiant gerinti policijos veiklą, patvirtintos gairės iki 2020-ųjų. Štai jose ir slypi visos permainos. Bene didžiausia gyventojams – baigus budėtojų dalių optimizavimą, ankstesnio, įprasto, pobūdžio jų neliks. Užtat dėl to žadama, kad daugiau pareigūnų atsiras gatvėse. Pagal naują instrukciją patruliams netgi draudžiama sėdėti automobilyje, jie turi būti matomi – gatvėje. Kaip pastebėjo VAVPK viršininko pareigas vykdantis Antoni Mikulskis, dažnai tenka girdėti nuogąstavimus, kaip dabar gyvensime po optimizavimo. Pasak jo, permainos visada sutinkamos su nerimu ir baime. „Gyvensime taip pat, o gal net geriau, - sakė A.Mikulskis. - Į polikliniką juk neiname po 20 val. (čia – Vilniuje, o pas mus dažniausiai po 16-17 val. - red.) ir nieko. Nors į polikliniką vaikštome daug dažniau, negu į policiją. Bus užrakintas komisariatas – skambinkite. Policijos ekipažai bus kažkur netoliese ir atvažiuos“.

Mažinamas areštinių skaičius, bet likusios atitiks būtinus reikalavimus. Geresnes sąlygas turės ir jose dirbantys pareigūnai. Atnaujinta areštinė yra ir Švenčionyse, ja naudojasi keli komisariatai.

Vienas svarbiausių vykdomo optimizavimo uždavinių – mažinti administravimo išlaidas. Tai jau padaryta departamento lygiu, toliau priemonės bus taikomos plačiau. Nusikalstamumas mažėja, atitinkamai mažėja ir darbo, bet finansavimas nemažinamas. „Duoti daugiau irgi negali, tad belieka vidiniai rezervai, kad galima būtų motyvuoti pareigūnus, didinti atlyginimus“, - dėstė A.Mikulskis. Todėl siekiama, kad policininkas būtų unifikuotas – galėtų atlikti ne vieną kurią funkciją, o įvairias.

Artimiausiu laiku startuos pirmieji valstybės ir privataus verslo partnerystės trijų PPP projektai – 56 mln. Eur investicija į sostinės komisariatus. Planuojama pastatyti naują areštinę ir Vilniaus II policijos komisariatą.

 

Sukčiavimo ir smurto mažėjo, vagysčių – tiek pat

21 etatą turintis kriminalinės policijos skyrius 2015-uosius pradėjo nuo 2014 metais vykusios reformos ir nuo 2015 m pradžios nebevykdo kriminalinės žvalgybos, netiria kai kurių rūšių bylų.

Nusikalstamumas sumažėjo 17,8 proc. 2015 m. registruotos 392 nusikalstamos veikos, o 2014 m. buvo 471. Čia nemažas ir aktyviai veikiančių pasieniečių indėlis. Švenčioniškiai gali didžiuotis gerais nusikaltimų ištyrimo rezultatais (70,7 proc.), kurie gerokai aukštesni už šalies vidurkį (55 proc.) ir už Vilniaus apskrities (45,2 proc.). Daugiausia nusikaltimų sudarė vagystės (150 atvejų). Reikia pastebėti, kad vagysčių nemažėja, o palyginus su 2014 m. netgi 2 atvejais padaugėjo. Vagiama daugiausia namų apyvokos daiktų, sodo ir daržo technikos. Daugiausia vagysčių Sarių, Magūnų, Labanoro seniūnijose – iš sodybų, kur nėra nuolat gyvenama. Dėl šios priežasties ir prevencines priemones vykdyti sudėtinga.

2015 m. daugiau negu perpus (54,4 proc.) sumažėjo sukčiavimo atvejų. 2014 m. buvo 33, o 2015 m. – tik 15. Daugiausia sukčiavimų buvo perkant transporto priemones (14 atvejų) ir tik 1 sukčiavimo telefonu atvejis.

Ryškiai sumažėjo smurto artimoje aplinkoje (87 atvejai), 2014 m, buvo 125.

 

Narkotikus į rajoną atvelka renginiai

Pasak pareigūnų, negalima sakyti, kad rajone visiškai švaru, narkotikų nėra, bet taip tikrai nėra, bet situacija nėra dramatiška. Ją tokia padaro išoriniai veiksniai. Anksčiau narkotikų vartojimo ir gabenimo atvejų pasitaikydavo Pabradėje, manoma, dėl URC, kuriame atsiduria priklausomybę turinčių ne mūsų žmonių. Galėdami laisvai judėti, jie atsiveža kvaišalų iš didesnių miestų. VAVPK Švenčionių komisariato viršininkas Josif Kuzmickij pabrėžė, kad 2015 m. tikra rajono nelaime buvo tapę festivaliai, komerciniai renginiai, vykę privačiose teritorijose ir nieko bendro su mūsų rajonu neturėję. Tvarką juose turėjo užtikrinti privačios saugos bendrovės, samdyti medikai ir patys organizatoriai. Festivalis „Sūpynės“ baigėsi triukšmingai ir tragiškai. Policijos pareigūnai užtikrino tvarką tik privažiavimuose iki festivalio teritorijos. Nepaisant to, Švenčionių komisariatas kelis mėnesius buvo linksniuojamas po to, kai keli asmenys apsinuodijo, o narkotikų perdozavusi mergina mirė. Družiliuose vykęs festivalis taip pat pasižymėjo narkotikais. „Kokia čia muzika? Kokia kultūra? Keturias paras nesustodami groja, nevalgo, gyvena miške. Kam reikia tokių festivalių, nieko bendro neturinčių su mūsų rajonu? „Sūpynės“ pas mus atsirado po to, kai buvo išstumtos iš Molėtų. Mano nuomone, tokie festivaliai rajone išvis neturėtų vykti“, - dėstė komisariato viršininkas Josif Kuzmickij. Jis sakė besitikintis, kad savivaldybės tarybai priėmus taisykles, tokių renginių daugiau nebebus.

2015 m. rajone buvo 12 narkotikų vartojimo atvejų ir 1 platinimo. Rajone per metus vienas asmuo mirė nuo narkotikų, tuo tarpu, palyginimui, Vilniuje nuo perdozavimo po vieną miršta kasdien.

 

Molotkovo gaudynės – treniruotė realiomis sąlygomis

Neliko nutylėtas ir dar vienas labai nemalonus įvykis, gerokai apkartinęs Švenčionių policijos komisariato gyvenimą. Visi labai daug „išmanatys“ žiniasklaidoje atvirai tyčiojosi apibendrindami ir menkindami visus pareigūnus. Ir šis įvykis – menkai susijęs su rajonu. Į Švenčionių areštinę iš Vilniaus atvežtą vilnietį keliolika kartų teistą Molotkovą tą pačią dieną atgal vežę pareigūnai, neatsargiai automobilyje palikę automatą „Kalašnikov“, sukėlė visą ypatingąją padėtį: nusikaltėlis pabėgo, sukėlė paniką, jį gaudė 1000 pareigūnų. VAVPK viršininko pareigas vykdantis Antoni Mikulskis apie tai kalbėjo santūriai ir pabrėžė, kad komisariatas neturėtų jausti kaltės ar laikyti tai nemokėjimu dirbti. Anot jo, iš tikrųjų nieko baisaus neįvyko. Jau po valandos pareigūnai turėjo visą informaciją ir surengė pratybas realiomis sąlygomis, pasitreniravo, tai buvo netgi naudinga. Ši situacija apnuogino didesnę problemą negu vieno komisariato, anot Antoni Mikulskio, net ne policininkų čia kaltė. Argi „Kalašnikov“ policijos ginklas? Šis ginklas skirtas kariuomenei, teroristų sulaikymui, bet tik ne policijai. Antoni Mikulskis pabrėžė, kad šis įvykis nesumenkino komisariato veiklos, jo nuveikto didelio darbo užtikrinant saugumą rajone.

 

Visą parą pasirengę padėti

Operatyvaus valdymo poskyris, teikiantis gyventojams pagalbą, šiandieną jau praeitis. Nuo vasario 23 d. jį pakeitė kriminalinės policijos skyriaus operatyvinė grupė. Visą parą rajone užtikrinti tvarką tenka 26 patruliams, 2 iš jų nuolat dirba areštinėje. Nuolat budi du ekipažai. Tris ekipažus pavyksta suformuoti tik savaitgaliais ir per šventes. Darbas nelengvas, bet pareigūnai džiaugiasi geru aprūpinimu: nauji automobiliai, elektroimpulsiniai prietaisai, kita įranga. Pareigūnai – už šventes be alkoholio. Su malonumu iki šiol prisimena Jonines, kuriose buvo žymiai mažiau girtų.

2015 m. registruota 5921 įvykis, daugiausia – administracinės teisės pažeidimų. Padėtis nekinta nuo 2012 m.

 

Džiugina pilietiškumas

2015 m. registruota 2300 KET pažeidimų, 135 atvejais juos įvykdė neblaivūs asmenys. Autoįvykiuose žuvo 3, sužeisti 23 asmenys, šiek tiek mažiau negu ankstesniais metais. Tarp jaunimo dažnas pavojingas arba chuliganiškas vairavimas. 252 asmenys per metus nubausti už tai, kad neprisisegė saugos diržų.

Akivaizdžiai jaučiamas didėjantis gyventojų pilietiškumas – vis dažniau gyventojai praneša apie įtartinus dalykus, dažnai informacija pasitvirtina. Rajone įsteigta 21 saugios kaimynystės grupė. Nortųsi daugiau.

Verta atkreipti dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kai tamsiuoju paros metu kelyje pavojingai elgiasi pėstieji. Per metus nubausta 119 asmenų. Padažnėjo girtų dviratininkų – nubausti 157.

2015 m. aptikta ir likviduota 7 naminės degtinės „gamyklėlės“.

 

Nauja - bendruomenės pareigūnai

2015 m. 15 pareigūnų – inspektoriai – dirbo teritoriniu principu. Jie vykdė teisinį švietimą, prevenciją, dirbo su nepilnamečiais.

Nuo 2016 metų pradžios įsteigta bendruomenės pareigūnų pareigybė. Jie turi formuoti saugią aplinką bendruomenėse.

 

Prevencija

Prevencijos poskyris daugiausia dirbo su nepilnamečiais – skaitė paskaitas, rengė konkursus.

Trys specialistės dirbo nepilnamečių teisės pažeidimų srityje, visuose trijuose miestuose – po vieną. 2015 m. įskaitoje buvo 15 nepilnamečių, o metų pabaigoje - nė vieno, policiją dominančių vaikų buvo 32 (2014 m. buvo 42). Įstatymas draudžia vaikams iki 18 metų rūkyti, įsigyti, turėti tabako gaminių, už šį pažeidimą bausti 36 vaikai (tėvai).

Policijai nemaža rūpesčių kelia vaikų globos namų auklėtiniai. Jiems laiku negrįžus, įstaigos privalo pranešti policijai. 2015 m. tokių atvejų Švenčionėlių globos namuose buvo 284, Pabradės vaikų globos namuose 180. Visi šie atvejai traktuotini kaip vidaus tvarkos pažeidimai. Dingimo atvejų buvo 3.

Aktyviai vykdomos prevencinės priemonės duoda gerų rezultatų. Mūsų rajonas daug metų yra vienas saugiausių. 2013 m. Švenčionių rajonas pelnė Auksinę krivūlę „Už saugios bendruomenės kūrimą“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ