Mes turime 391 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2703
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18904
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94934
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių Caritas jau matomas iš toli

2016 m. vasario 27 d., šeštadienis, Nr.15 (1548)

Kadangi patalpos, kuriose įsikūręs Švenčionių Caritas ir vaikų dienos centras „Liepsnelė“, yra pastate, kuris stovi už didžiulės Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios, tai net švenčioniškiai ne visi žinojo, kur tas Caritas yra. Nuo šiol šios problemos nebeliko, nes parapijos klebono Medardo Čeponio iniciatyva ant pastato pakabinti iš tolo gerai matomi stendai. Dabar jau net nuo Nalšios muziejaus ar net miesto parko gerai matyti aukštai iškabinta raudona Carito emblema.

- Labai dažnai žmonės klausdavo, kaip surasti Carito pastatą. Radome paprastą, bet, manau, efektingą būdą, kaip tą problemą išspręsti – pakabinome ryškius užrašus, - sako klebonas Medardas Čeponis, su kuriuo vaikštome po baigiamas įrenginėti dar vienas patalpas, kuriose bus ir dušas, ir skalbimo mašina, ir sanmazgas. Tad tuoj dar vienos didelio pastato patalpos bus funkcionalios. Taip palengva visa erdvė bus išnaudota, kad čia atėję žmonės galėtų gauti realią pagalbą.

- Kai kam gali kilti klausimas, kodėl įrengėme dušą, o ne vonią. Vienas senyvas žmogus man sakė, kad į vonią nebeįlipa, o štai dušas – jau visai kas kita. Čia pat už sienos yra vaikų dienos centro dušas ir tualetas. Dabar, kai čia lankosi ne tik vaikai, bet ir suaugę, tai vaikus padalinome taip: kadangi pirmadienį ir šeštadienį vaikų nebūna, tai šiomis patalpomis gali naudotis senjorai ar kiti lankytojai, o antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį nuo 12 valandos čia jau karaliauja vaikai. Malonu, kad į antrą senjorų susiėjimą atėjo jau 20 žmonių. Nustebino ir tai, kad viena močiutė, prisėdusi prie kompiuterio, tuoj pat pasigedo interneto. Tai parodo, kad žmonės yra žingeidūs, nori bendrauti. Pradėjome rodyti filmus apie Bibliją, po to prie kavos ar arbatos puodelio galima ir padiskutuoti, - apie vis didėjančią veiklą pasakoja klebonas Medardas Čeponis.

Apie savo veiklą mielai papasakojo buities paslapčių besimokantys patys vaikų dienos centro lankytojai. Žinoma, ne tik to mokosi vaikai, bet ir pamokas ruošia ar gerą filmą pasižiūri, o svarbiausia, kad čia šilta ir gera. Savo laiką Carito pastate turi ir Marijos legiono moterys. Išėję iš pastato su klebonu Medardu Čeponiu dar kartą apžvelgėme čia jau vykstančią veiklą ir ateities planus.

- Galvojame, čia antradieniais ir sriuba pasidalinti. Iš principo reikėtų peržiūrėti sriubos lėkštės koncepciją ir orientuotis į žmones, kurie yra vieni. Toks žmogus paprasčiausiai neprisiruošia sau sriubos išsivirti. Ne gi vienas sau virsi. O čia atėję žmonės galės ne tik sriubos lėkštę suvalgyti, bet ir pasikalbėti, pasimelsti, religinį filmą pasižiūrėti. Žmogus sugeba ir prie gero, ir prie blogo prisitaikyti, bet taip neturi būti, mes neturime užmiršti kiekvieno vienišo, užsisklendusio ir apleisto žmogaus. Aš nemanau, kad tuoj pat susidarys eilė prie dušo kabinos ar skalbimo mašinos, bet jei žmogų prispirs bėda, aš turėsiu ką jam pasiūlyti. Pagalbą visada galima surasti, bet iš vienos pusės jos reikia ieškoti, iš kitos – ją suteikti. Bažnyčios Carito tikslas – ne valdiškai padėti žmogui, o tą daryti nuoširdžiai, su pagarba, o ne dėl to, kad už tai gaunu atlyginimą. Turi būti žmogiškas santykis. Man tokia veikla ne naujiena. Vilniuje, Matulaičio parapijoje, tą darėme, tad stengiuosi ir čia, Švenčionyse, tą tęsti. Carito veikla ne tik drabužį paduoti, bet ir pasirūpinti, kad savo žmogišką orumą atgautų, nesvarbu, koks tai žmogus. Aš jam turiu pasiūlyti daugiau. O dėl žmonių nuosmukio kartais ir mes būname kalti, žiūrėdami iš aukšto į tuos vargetas. Mes neturime jokių garantijų, kad tai neatsitiks su mumis. Todėl ir turime stengtis padėti žmonėms neišbarstyti bent jau likusio orumo, - atsisveikindamas sako Švenčionių Visų Šventųjų parapijos klebonas Medardas Čeponis, kuris deda daug pastangų, kad atsirastų daugiau bendravimo tarp parapijiečių. Buvo susitikimai prie kaimų kryžių, dabar paveikslas „Jėzau, pasitikiu tavimi“ keliauja po parapijos kaimus. Keičiasi ir Carito veikla, atsiranda daugiau paslaugų ir didėja galimybės bendrauti, o nuo šiol ir švenčioniškiai ir svečiai be vargo suras ir pastatą, kuriame įsikūręs Švenčionių Caritas bei vaikų dienos centras „Liepsnelė“.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis