Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2766
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18967
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94997
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naujadvaryje atidarytas reabilitacijos centras

2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis Nr.83 (1130)

Nedideliame Naujadvario kaimelyje šalia kelio Vilnius-Švenčionys, pusiaukelėje tarp Pabradės ir Pavoverės, turinčiame 37 gyventojus, kaimo centre ant kalnelio – balti Naujadvario rūmai. Ko tik šis pastatas nematė! Buvo dvaras, ligoninė, kontora, pirmajame aukšte - net tvartas, vėliau bandyta įrengti viešbutį, kol pagaliau, ko gero, pastatas sulaukė tinkamo ir prasmingo panaudojimo. Penktadienį čia oficialiai atidarytas reabilitacijos centras.

Naujadvario reabilitacijos centre bus gydomi įvairios kilmės ir lokalizacijos skausmo sindromai, sąnarių ir stuburo ligos, įvairios nervų sistemos, kraujagyslių ligos, pilvo ir dubens organų bei kitos ligos ir sindromai. Naujadvario reabilitacijos centro administracija pasidalino kruopščiai surinkta turtinga dabar jau gydymo įstaiga tapusio pastato istorija ir jo perspektyvomis.

 

Kolūkis sugriovė rūmų infrastruktūrą

Anksčiau, kai čia buvo dvaras, netoli dvaro rūmų stovėjo dideli ūkiniai pastatai, namas dvaro dirbantiesiems ir dar keli statiniai. Tačiau po antrojo pasaulinio karo, kai dvaro name po jame buvusios tuberkuliozinės ligoninės įsikūrė kolūkio kontora, greta namą pasistatė kolūkio pirmininkas ir kiti žemdirbiai, taip sunaikindami visą senais laikais suplanuotą Naujadvario infrastruktūrą. Liko dešinėje nuo dvaro keliuko stovintis gražus įdomios architektūros restauruotas pagrindinis dvaro pastatas (architektūrinis/inžinerinis kultūros paveldo objektas) ir kairėje nuo keliuko už naujai pastatytų namų - didelis senas ūkinis pastatas, šiuo metu jau mažai prižiūrimas ir griūnantis. Naujadvario rūmai stovi ant kalnelio, o žemutinėje dalyje yra keturi tarpusavyje sujungti tvenkiniai, didžiausias – šalia kelio.
Po antrojo pasaulinio karo Naujadvaryje buvo įsteigta tuberkuliozės ligoninė. Jos bazėje vykdavo sveikatos apsaugos ministerijos civilinės gynybos tarnybos treniruotės. Ligoninę uždarius, dvaro rūmuose įsikūrė nauja įstaiga - kolūkio kontora. Kolūkis buvo ypatingas, nes priklausė tiesiogiai Maskvai. Tačiau kuo toliau, tuo labiau pagrindinis dvaro pastatas buvo naikinamas. Vienu metu pirmajame žemutiniame aukšte net buvo laikomos kiaulės.

 

Nei italui, nei vietinei poniai nieko nepavyko

Prasidėjus privatizacijai, namas buvo parduotas ponui iš Italijos, kuris bandė pastatą remontuoti, pertvarkyti ir pritaikyti gyventi. Tačiau, susidūrus su įvairiausiais mūsų krašto sunkumais vystant bet kokią ūkinę veiklą, jis viską metė ir sugrįžo Italijon.
Po jo viena ponia iš šio krašto nusprendė dvare padaryti restoraną ir viešbutį. Bandymai buvo nesėkmingi, todėl dvaro pastatas vėl liko tuščias.

 

Pagaliau rūmams grąžino ankstesnę išvaizdą

Sužinojęs, kad dvaro rūmai parduodami, 2006 metais juos su visa žeme nupirko verslininkas Michal Runevič. Tada ir prasidėjo dvaro restauracija. Pokarinis pilkai-juodas šiferio stogas buvo pakeistas nauju raudonu metalo čerpių. Pamatai sutvirtinti, atstatytas senas tinkas, atskiruose fragmentuose paliekant išlikusius buvusius akmeninius pamatus. Sutvarkyta atvira veranda namo apatiniame aukšte, įstiklinta taip, kaip buvo anksčiau, pirmojo aukšto veranda. Pirmajame aukšte sutvarkytas holas, įrengta nedidelė salė, svečių priėmimo kambarys. Pirmame ir antrame aukšte įrengti viešbučio tipo kambariai, kuriuose gali gyventi 40 žmonių. Dvaro laiptai papuošti dviem liūtukais, tokiais, kokie buvo ir senaisiais laikais. Pusrūsinėje dalyje įrengta virtuvė ir net keturios didelės patalpos pobūviams.

 

Baigus darbus... kančių keliai

Baigus visus darbus, prasidėjo kančių keliai – pastato pridavimas visoms atitinkamoms tarnyboms, kuris truko net ketverius metus. Čia Michal Runevič prarado daug nervų ir sveikatos. Kiekviena tarnyba pateikdavo daug biurokratinių, niekuo nepagrįstų reikalavimų, kuriuos pagal jų užgaidas reikalavo taisyti, keisti, po to vėl grįžti į pradinį tašką. Ypač pasižymėjo vienos kultūros paveldo tarnybos tarnautojai, kurie patys nežinojo, ko nori. Pagal juos vieną dieną pastatas priklauso kultūros paveldui, kitą dieną jį siūlo išbraukti kaip neatitinkantį reikalavimų. Vieną dieną pastato išorinės durys turi būti vienokios, kitą dieną - kitokios. Nors paklausus, kokios jos turi būti, atsakymas – „nežinom“. Tai kur sužinoti? Tas pats ir su langais bei kitais pastato elementais. Tada buvo pasamdyta nepriklausoma ekspertų komisija, kuriai vadovavo prof. J.Parasonis. Komisija konstatavo, kad visi renovacijos darbai atlikti laikantis projektų ir Lietuvos kultūros paveldo reikalavimų, todėl jokių priekaištų dėl atliktų darbų nėra. Galų gale po keturių metų biurokratinių vargų visi restauravimo darbai buvo patvirtinti ir pastatą leista naudoti.

 

Idėja gimė besigydant Lenkijoje

Darbams artėjant prie pabaigos, Michal Runevič susirgo, tyrimus atliko klinikoje „Tomografija“, pradėjo gydytis Lietuvoje, o baigė Lenkijos Krajancų reabilitacijos centre. Čia jam patiko pamačius, kad sveikatą galima žymiai pagerinti gana paprastais, bet efektyviais reabilitacijos būdais, padedant kvalifikuotiems specialistams. Šiame centre M.Runevičiui ir kilo mintis Naujadvario rūmuose įsteigti reabilitacijos centrą, nors nedidelį, bet labai reikalingą Švenčionių ir kitų Vilniaus krašto rajonų gyventojams. Jis kreipėsi į klinikos „Tomografija“ vadovą med. m. dr. K.R.Dobrovolskį. Jų pastangomis pastato patalpos buvo pertvarkytas pagal Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus ir pritaikytas reabilitaciniam gydymui. Įsigyta nauja reabilitacinė įranga, tarp kurios svarbiausias, antrasis Lietuvoje, daugiakanalis multiparametrinis kintamų magnetinių laukų viso kūno magnetoterapinis aparatas „Multimag“. Šio aparato geromis gydomosiomis savybėmis įsitikino jau daugiau kaip 4000 Lietuvos ir užsienio šalių gyventojų. Į darbą šiame nedideliame, bet jaukiame reabilitacijos centre priimti kvalifikuoti darbuotojai, kurie teiks reabilitacines paslaugas.

Pradėjus darbą, reabilitacinės paslaugos bus plečiamos ir tobulinamos. Numatyta per metus sutvarkyti ir paruošti poilsiui visus keturis tvenkinius, įrengti dviejų kilometrų ilgio „sveikatos taką“, pastatyti reabilitacinę pirtį su dengtu apšildomu baseinu, pasiruošti kitoms vandens procedūroms. Bus siekiama patenkinti pacientų lūkesčius, kad medicinos paslaugos būtų kuo arčiau gyventojų.

Parengta pagal Naujadvario reabilitacijos centro administracijos inf.
 

 
Reklaminis skydelis