Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:170
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16371
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92401
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Už rastas šernų, lapių ir usūrinių šunų gaišenas bus mokamos išmokos

2016 m. kovo 5 d., šeštadienis, Nr.17 (1550)

Į Lietuvos teritoriją įžengęs afrikinis kiaulių maras (AKM) nesiruošia trauktis. Vis dar randama AKM užsikrėtusių šernų gaišenų, o ir medžiotojai vieną kitą tokį šerną sumedžioja. Tad atsipalaiduoti, matyt, dar ilgai negalėsime. Tiesa, dabar informacinis pranešimas apie rastą ar nušautą AKM užsikrėtusį gyvūną jau nesukelia sprogusios bombos efekto, nes įpratome, kaip būdinga žmogui, prie to, kas jau šalia, nelieka laukimo ir po to einančio gautos žinios efekto. Ir visgi norisi retkarčiais sugrįžti prie aktualios temos.

Kas naujo kovos su AKM fronte šalyje ir rajone, sutiko papasakoti Švenčionių VMVT vyriausias veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius:

- Naujienų tikrai yra. Viena jų – asmenims, radusiems šerno gaišenas, bus mokama 30 eurų išmoka. Nors žmonės ir taip praneša apie rastas šerno gaišenas, bet išmoka, tegul ir nedidelė, gal paskatins žmones būti dar aktyvesnius, - apie pagrindinę naujieną, aktualią gyventojams, pasakoja Gintaras Markevičius.

- Kaip turi elgtis žmogus, radęs šerno gaišeną?

- VMVT direktoriaus įsakyme Nr. B1-108 nurodoma, kad 30 eurų išmoka mokama asmenims, pranešusiems VMVT teritoriniam padaliniui ar centrinei VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403, elektroniniu paštu ar atvykus į vietą. Mūsų rajone galima skambinti į Švenčionių VMVT. Radęs šerno gaišeną, asmuo turi nurodyti tikslią šerno gaišenos vietą, jei yra galimybė, asmuo gali ją pateikti pagal globalaus pozicionavimo sistemą (GPS). Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad radęs nugaišusį šerną ar jo liekanas, žmogus neturi savarankiškai šio laukinio gyvūno judinti, transportuoti, imti mėginius ar bandyti užkasti. Visa tai padarysime mes, o asmuo tą vietą turėtų kažkuo gerai pažymėti, būtų gerai, kad tą vietą galėtų ir parodyti, taip būtų paprasčiau ir aiškiau. Svarbu ir visus niuansus dėl išmokos už rastą šerno gaišeną išsiaiškinti. Tą, žinoma, geriausia padaryti vietoje. Būtų abipusė nauda, ir mes greičiau surastume šerno gaišenos vietą ir paaiškintume žmogui, kur kreiptis dėl išmokos. Svarbiausia, ką dar kartą norėčiau akcentuoti, kad radęs šerno gaišeną žmogus pats nieko nedarytų, o kuo greičiau informuotų mus, visa kita atvykę į vietą padarysime mes. Žinoma, ne visi rasti negyvi šernai turi būti užsikrėtę AKM. Štai ne per seniausiai Antanų miške buvo rastas negyvas didelis šernas, kuris nebuvo užsikrėtęs AKM, bet, matyt, buvo sužeistas medžioklės metu. Lietuvoje nuo metų pradžios 30 vietų buvo sumedžiota 16 ir rasta 22 nugaišę šernai, kurie buvo užsikrėtę AKM, tad pavojus tikrai nesumažėjęs, ir svarbu užkirsti kelius AKM plitimui, - sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

- Pakalbėjome apie afrikinį kiaulių marą, bet yra dar viena, ne ką mažiau pavojinga, liga – pasiutligė, kuri kelia pavojų ir žmogui.

- Jūs teisus. Ši liga taipogi nuolat yra VMVT dėmesio centre. 2015 m. pabaigoje buvo vykdoma oralinė vakcinacija, o 2016 m. vasario 3 d. VMVT direktorius Jonas Milius pasirašė įsakymą Nr. B1-78, kuriame aprašoma tvarka, pagal kurią mokama 50 eurų išmoka už kiekvieną rastą ir pristatytą pasiutligės tyrimui lapės ar usūrinio šuns gaišeną medžioklės plotų naudotojams arba, paprasčiau kalbant, medžiotojams ir įgaliotiesiems veterinarijos gydytojams ir tik tuo atveju, jeigu pristatytų gaišenų galvos smegenys ir apatinis žandikaulis nėra sužaloti, o gaišenos nėra suirusios ir yra tinkamos mėginiams paimti.

Visą smulkesnę informaciją šiuo klausimu galima gauti paskambinus į Švenčionių VMVT tel. 51791 arba 51971, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

Taip pat galima skambinti mobiliaisias tel.: 8 693 19693; 8 693 42769.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis