Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5980
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27867
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71850
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pavasario amatų mugėje senųjų amatų ir moderniųjų technologijų draugystė

2016 m. kovo 9 d., trečiadienis, Nr.18 (1551)

Praėjusį šeštadienį Švenčionėlių kultūros centre šurmuliavo tradicinė kasmetinė pavasario amatų mugė. Kaip ir kasmet čia aktyviai dalyvavo rajono amatininkai, smulkieji prekybininkai, moksleiviai, dienos centrų, globos namų atstovai.

Be įprastai Švenčionėliuose kasmet sutinkamų prekiautojų šiųmetinė mugė pažėrė ir keletą naujovių. Rūkytais šamais ir kita žuvimi prekiavęs Rimvydas Bankauskas džiaugėsi pirkėjų gausa ir susidomėjimu. Verslininkas jau kuris laikas augina afrikinius šamus, kurie turi paklausą tarp žuvies mėgėjų.

Dar viena naujovė – moderniosios technologijos. Pagal projektą „Failiukas“ Švenčionėlių miesto bibliotekpje veikiantį 3D spausdintuvą ir juo pagamintus dirbinius pristatė bibliotekininkės kartu su Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos informatikos mokytoju Gintaru Nalivaika. Prie šio stalelio nuolat būriavosi susidomėjusieji. Net ir archaiškuoju amatu – juostų audimu ir rišimu – užsiimantys kaltanėniškiai sertifikuoti meistrai Rasa ir Algirdas Breidokai rado technologijų pritaikymą savo amatui – sutarė, kad 3D spausdintuvu bus pagamintos specialios juostoms reikalingos plokštelės.

Na, o tradiciniai amatininkai – krepšių pynėjai, verbų rišėjai, inkilų kalėjai, medinių lentelių ir įrankių drožėjai, mezgėjai, vaškinių žvakių liejikai, keramikai, juvelyrai, saldumynų kepėjai, kaimiškų mėsos gaminių meistrai ir kiti savo rankomis pagamintų prekių mugėje siūlę dalyviai buvo apdalinti dėmesiu ir džiaugėsi didesnėmis ar mažesnėmis pajamomis.

Pradžiugino visus ir balsingieji Švenčionėlių kultūros centro folkloro ansamblio „Sudota“ dainininkai ir muzikantai (vadovė Leonarda Vilčiauskienė). Pasveikino Kazimierus ir Kazimieras, palinkėjo geros pavasarines nuotaikos ir atliko keletą smagių dainų.

Tuo linksmybės dar nesibaigė. Dažnas Švenčionėliuose vykstančių renginių ir švenčių dalyvis LR Seimo narys Petras Čimbaras atvyko gerai nusiteikęs, negailėdamas gero žodžio ir padrąsinimo ir su dovanomis. Tarptautinės moters dienos – kovo 8-osios – proga jis tradiciškai kasmet pasveikina Švenčionėlių moteris pirmosiomis pavasario gėlėmis. Ir pavasario amatų mugės šeštadienį čia prekiaujančios moterys bei pirkėjos iš LR Seimo nario Petro Čimbaro gavo po bučinį ir po tulpę. Savo ruožtu Švenčionėlių kultūros centro direktorė Ona Raguckienė svečiui įteikė verbą ir inkilą, paprašiusi kaip nors Seime pasistengti sugrąžinti mūsų emigrantus namo.

Šventę vedė, apsipirkti kvietė, atlikėjus pristatė Vida Vilutienė.

Mugei ritantis į pabaigą, Švenčionėlių kultūros centro scenoje koncertą „Visos gėlės jums, mielosios moterys“ surengė Vitalijus Laptevas su grupe ir šokėjai.

Irena POŽĖLIENĖ