Mes turime 243 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1292
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19836
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Škvalo pažeistų miškų atkūrimui – Europos Sąjungos parama

2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis Nr.84 (1131)

2010 metų rugpjūčio 8 dieną praūžęs škvalas VĮ Švenčionėlių miškų urėdijoje nusiaubė Adutiškio ir Antanų girininkijų miškus. Minėtose girininkijose škvalas nuniokojo per 263 ha miškų, išlaužyta ir išversta per 75 tūkst. kietmetrių medienos.

Tiek privačių miškų savininkams, tiek valstybinių miškų valdytojams stichinių nelaimių padarinių likvidavimą palengvina Europos Sąjungos parama. Šiems tikslams skirta Lietuvos kaimo plėtros programos priemonė „Miškininkystės potencialo atkūrimas ir prevencinių priemonių įdiegimas“. Pagal šią programą paramos gavėjams yra kompensuojama iki 80 proc. patirtų tinkamų finansuoti išlaidų.

Vėtros pažeistų miškų atkūrimui ES parama naudojasi ir VĮ Švenčionėlių miškų urėdija. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Miškininkystės potencialo atkūrimas ir prevencinių priemonių įdiegimas“ veiklos sritį Stichinių nelaimių ir gaisrų paveiktų miškų atkūrimas ir prevencinės priemonės urėdija jau pateikė tris projektus paramai gauti.

Pirmu projektu „Stichinės nelaimės pažeistų miškų atkūrimas Adutiškio ir Antanų girininkijose“. bus sutvarkyta ir atkurta 29,5 ha miškų.

Antru projektu „Stichinės nelaimės pažeistų miškų atkūrimas Adutiškio ir Antanų girininkijose Nr. 2“. bus sutvarkyta ir atkurta 22,3 ha miškų.

Trečiu projektu „Stichinės nelaimės pažeistų miškų atkūrimas Adutiškio girininkijoje Nr. 3“. bus sutvarkyta ir atkurta 18,3 ha miškų.

Visi trys projektai bendrame 70,1 ha plote bus vykdomi dviem etapais. Pirmo etapo darbai jau atlikti - tai škvalo suniokotų miškų išvalymo ir išvežimo darbai. Paramai gauti mokėjimo prašymai bus pateikti iki 2011 metų lapkričio 30 dienos. Antruoju etapu bus ruošiama dirva sodinimui, įsigyjami bei sodinami reikiami sodinukai, neužmirštant pasirūpinti ir pasodintų sodinukų apsauga nuo žvėrių. Dalis antrojo etapo darbų taip pat jau padaryti, o galutinai projektus numatoma baigti iki 2013 m. lapkričio 31 dienos.

 

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija