Mes turime 148 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1012
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11199
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87229
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Grįžtantys paukščiai ir paukščių gripo rizika

2016 m. kovo 19 d., šeštadienis, Nr.20 (1553)

Nors Lietuva oficialiai nėra užkrėsta paukščių gripu, bet bent jau pavasarį, iš šiltųjų kraštų grįžtant paukščiams, padidėja rizika, kad migruojantys paukščiai gali atnešti ir paukščių gripo virusą. Apie tą galimą pavojų ir priemones, kaip apsisaugoti, kalbamės su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi.

- Iš tiesų paukščių migracijos laikotarpiu padidėja paukščių gripo pavojus. Patys pavojingiausi yra paukščių gripo H5 ir H7 viruso potipiai, o H5N1 virusas pavojingas ir žmogui. Didžiausi natūralūs paukščių gripo nešiotojai ir platintojai yra laukiniai vandens paukščiai. Naminiai paukščiai yra ypač imlūs paukščių gripo virusui, tad reikia stengtis, kad būtų išvengta netiesioginio kontakto su laukiniai paukščiais, nes užsikrečiama per kontaktą su užsikrėtusių paukščių išskyromis, išmatomis, per užkrėstą vandenį, inventorių ir t.t. Paprasčiausias būdas, žinoma, yra intensyvios paukščių migracijos laikotarpiu laikyti naminius paukščius uždarose patalpose. Tai pats patikimiausias būdas. Žinoma, galima tą teritoriją, kurioje laikomi naminiai paukščiai aptverti, kad jie neturėtų galimybės prieiti prie atvirų vandens telkinių, kuriuose gali nusileisti migruojantys paukščiai, reikėtų iš viršaus aptvertą teritoriją uždengti. Visos tos priemonės gerokai sumažina naminių ir laukinių paukščių netiesioginio kontakto riziką. Kartais žmonėms gal atrodo, kad be reikalo keliamas tas šurmulys, reikalaujama, kad naminių paukščių augintojai laikytųsi tam tikrų saugos reikalavimų, kurie sugriežtėja paukščių migracijos laikotarpiu, kovo-balandžio mėnesiais, bet paukščių gripo rizika dar neišnykusi, nes jo atvejai registruoti Europoje, tad, kaip sakoma, kas pats saugosi, tą ir Dievas saugo, - apie padidėjusią paukščių gripo riziką kalba Gintaras Markevičius.

- Ar bus tikrinama, kaip minėtų reikalavimų laikosi naminių paukščių augintojai?

- Taip, važiuosime ir tikrinsime. Nes jau dabar yra atskridusių žąsų, kurių gausūs būriai tupia ant pasėlių, gali ir visai arti namų nutūpti ir taip padidinti užsikrėtimo riziką. Beje, žmonės paukščių gripu gali užsikrėsti tik tiesioginio kontakto su gyvais ar kritusiais sergančiais paukščiais, tad žmonėms nerekomenduojama liesti rastų kritusių ar leisgyvių laukinių paukščių, taip pat nepatartina iš rankų lesinti laukinių paukščių.

- Ar per paukštienos produktus galima užsikrėsti paukščių gripu?

- Visus rinkoje esančius paukštienos produktus, gautus iš sveikų paukščių pulkų galima drąsiai valgyti.

- Ką patartumėte naminių paukščių laikytojams?

- Be to, apie ką jau kalbėjau, kad bent jau laukinių paukščių intensyvios migracijos matu naminiai paukščiai būtų laikomi uždaryti arba aptvaruose su stogu, svarbu stebėti paukščius, jų būseną. Svarbu žinoti, kad paukščių gripu užsikrėtę paukščiai yra apatiški, nejudrūs, tupi nuleidę sparnus, nekoordinuoja judesių, nelesa, nededa kiaušinių, patinsta skiauterė, galvos ir kaklo audiniai ir t.t. Pastebėjus laukinių ar naminių paukščių gaišimus ar paminėtus požymius, reikėtų pranešti Švenčionių VMVT arba Valstybinei MVT, - baigdamas pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius, o aš linkėčiau naminių paukščių laikytojams įsiklausyti į jo patarimus. Tada ir paukščių gripo viruso rizika sumažės, ir neteks teisintis, jei į namus su patikrinimu užsuks Švenčionių VMVT pareigūnai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis