Mes turime 344 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1527
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26657
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73983
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jubiliejinių sukakčių ir renginių gausūs metai

2016 m. balandžio 2 d., šeštadienis, Nr.23 (1556)

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai 2016 metai derlingi jubiliejiniais renginiais: prieš 90 metų Lietuvoje įkurta aklųjų ir silpnaregių sąjunga, pusės amžiaus veikla didžiuojasi Lietuvos aklųjų biblioteka bei LASS Švenčionių rajono filialas.

Rajono organizacijos filialas norėdamas išskirtinai paminėti garbingą organizacijos veiklos 50-metį pradeda renginių ciklą. Kovo 16 dieną Švenčionių kultūros centre į edukacinį renginį „Kviečiu išgerti arbatos su neregiu“ rinkosi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Švenčionių rajono organizacijos nariai, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 2A klasės moksleiviai, lydimi auklėtojos Loretos Chaleckienės. Renginio sumanytojos: Stasė Mažuolienė, LASS rajono organizacijos pirmininkė, bei Jolanta Olechnovič, Švenčionių miesto kultūros centro renginių režisierė, rajono tarybos narė, į svečius pasikvietė žurnalo „Mūsų žodis“ vyr. redaktorių Vytautą Gendvilą bei žurnalistą, poetą Alvydą Valentą. Vytautas Gendvilas išsamiai papasakojo apie aklųjų rašto atsiradimo istoriją jo naudojimą dabar, parodė kaip aklieji rašo Brailio raštu, kaip skaito, nes turėjo atsivežęs Brailio raštu rašančią mašinėlę bei abėcėlę. Jos pagalba kiekvienas moksleivis turėjo galimybę parašyti savo vardą. Alvydui Valentai teko mokytojo vaidmuo tikrinti rašymo klaidas, įvertinti gimnazistų pastangas. Alvydas pademonstravo kalbančių priemonių veikimo principus . Gimnazistai su renginyje dalyvaujančiais organizacijos nariais žaidė šaškėmis, kurios pritaikytos regėjimo negalią turintiems žmonėms. Tai buvo tik įžanga, tam pačiam moksleiviui teko žaisti antrą kartą su tuo pačiu ar kitu partneriu, bet tik jau užsidėjus specialius iš nepermatomos medžiagos pasiūus akinius. Tuo metu kiti bandė nematydami su tų pačių akinių pagalba pasiruošti arbatos. Arbatą ruošė pasitelkus du būdus: naudojant skysčių lygio rodytuvą ir be jo pagalbos, tai yra pasitelkus rodomo piršto jautrumą, jaučiant šilumą. Pastarasis arbatos ruošimo būdas buvo įveikiamas sunkiausiai, nepajusdavo kad į puoduką įpilta pakankamas kiekis vandens. Veiksmas vyko paprasčiau pilant su skysčių lygio rodytuvo pagalba, nes skysčiui artėjant prie puoduko viršutinio krašto pasigrista skleidžiamas garsinis signalas, reiškiantis, kad vandens įpilta pakankamai. Kiti moksleiviai, padedant Alvydui Valentai, mokėsi teisingai naudotis, vaikščioti su baltąja lazdele. Jos pagalba vaikščiojo ne tik kultūros namų fojė, bet lipo laiptais į antrą aukštą, ieškojo išėjimo.

Moksleiviai noriai dalinosi renginio metu patirtais pojūčiais, vertino savo ir draugų gebėjimus, o organizacijos nariai dalijosi praktiškai išbandytais namuose kasdieniame gyvenime naudojamais ir jį lengvinančiais būdais. Džiaugėsi galėdami turiningai ir prasmingai praleisti laiką.

Renginio svečiais Vytautas Gendvilas susirinkusiems linkėjo gero matymo, tolimesnio aktyvaus domėjimosi gyvenimo nenumatytais iššūkiais, tinkamai ir teisingai priimti kitų tuo metu patiriamus sunkumus bei nepatogumus.