Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2463
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12650
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88680
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projektas „Gyvoji knyga – Švenčionių krašto legendos“

2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis Nr.84 (1131)

Švenčionių miesto kultūros centro Vidutinės filialas spalio-lapkričio mėnesiais vykdo projektą „Gyvoji knyga - Švenčionių krašto legendos“, kuris atitinka tarpdisciplininio meno sričių rengiamus projektus, skatinančius Lietuvos kultūros sklaidą, regionų iniciatyvas bei kultūros edukacijos aspektus. Projektu, kuris skirtas 5-6 klasių vaikams ir jų tėveliams, siekiama išlaisvinti jų kūrybinį mąstymą. Vaikai skatinami savarankiškai kurti ir domėtis kitų kūryba, jiems paaiškinama kūrybinio mąstymo svarba sprendžiant kasdienines problemas, pasirenkant gyvenimo kryptį. Projektas supažindina su įvairių menų (literatūros, dailės, muzikos, teatro) sinteze ir jų savarankišku panaudojimu. Renginiuose vaikai skatinami dirbti kartu, tartis tarpusavyje, vertinti kiekvieno dalyvio nuomonę. Nuolat klausiama vaikų patarimų, kad vaikai pajustų savo nuomonės svarbą. Kadangi kuriamos pasakos apie gimtojo miestelio fantastinį personažą, tai vaikai ėmė plačiau domėtis savo gimtinės istorija. Vaikai kartu su dailininku rašytoju Pauliumi Juodišiumi ir perkusininku Tomu Dobrovolskiu renginių metu kuria iliustruotą pasakišką muzikinį pasakojimą apie jų gimtąjį miestelį, kaimą.

Ir P.Juodišius, ir T.Dobrovolskis moka dirbti su vaikais. 2006 m. P.Juodišiaus knyga „Amarėlio pyragas“ išrinkta gražiausia knyga mažiausiems skaitytojams. Autorius dažnai rengia edukacinius susitikimus. T.Dobrovolskis taip pat turi didelę edukacinių renginių patirtį Lietuvoje ir užsienyje, tarp jų ir renginių neįgaliems vaikams. Autorius yra Lietuvos muzikos terapijos asociacijos narys.

Projekto įgyvendinimo metu muzikantas pristatė muzikinius instrumentus ir įvairius daiktus bei elektronines muzikos priemones. Įdomu, nes paprastu popieriumi ir turima įranga galima sukurti ir atlikti muzikinį kūrinį. Dailininkas, klausydamas vaikų patarimų, ant pakabinto didelio popieriaus lapo piešė pagrindinį knygos veikėją. Vaikai piešė papildomas detales, ir jos buvo klijuojamos į bendrą portretą. T.Dobrovolskas su vaikais atliko muzikinius ritmo ir dainavimo pratimus: kalbėjosi apie tai, kaip muzika gali perteikti personažo charakterio bruožus, ir visi kartu atliko jau išmoktus muzikinius pratimus, akcentuodami įvairias nuotaikas. Ant didelių lapų buvo rašoma veikėjo anketa: charakterio bruožai, pomėgiai, gyvenama vieta, darbas ir t.t. Vaikų paprašyta įtraukti į aprašymą kuo daugiau detalių iš jų gimtųjų vietų: žinomi ežerai, miesteliai, žmonės, paminklai, istorijos įvykiai. Visi kartu sukūrė veikėjo vardą ir pavardę. Muzikantas aptarė su vaikais, kokius garsus jie girdi šiame pasakojime, analizavo kuriamų personažų charakterius ir kūrė tų veikėjų charakterį išreiškiančius muzikinius motyvus. Be to, ir kiekvienas vaikas kūrė savo veikėją ir trumpai jį aprašė. Muzikantas T.Dobrovolskas vaikams pristatė grupinės improvizacijos idėją ir visi kartu sukūrė chorą-orkestrą, repetavo. Visi kartu kuria pasakojimą apie pagrindinio veikėjo ir jo draugų nuotykius: dailininkas ir rašytojas P.Juodišius, pasitardamas su vaikais, nuotykius piešė ant didelių popieriaus lapų, vaikai – papildomas detales. Pasakojimui įsibėgėjant, pagrindiniam veikėjui tenka spręsti iškilusius sunkumus, ir vaikai siūlė įvairias išeitis. Buvo sukurtos net kelios istorijos pabaigos.

Tačiau tuo dar istorijos kūrimas nesibaigė, nes projektas tęsiasi ir kūrybos lobių skrynia kaskart vis atveria naujus klodus. Nuotykiai ir toliau bus piešiami bei kuriama muzika su vaikais iš Zigmo Žemaičio gimnazijos, Švenčionių vidurinės mokyklos ir Švenčionių viešosios bibliotekos jaunaisiais skaitytojais. Planuojamas projekto renginys ir Vidutinėje, kurioje jis ir gimė.

Projekto metu visų sukurta knyga klijuojama ant kartono į sulankstomą armoniką, nuolat papildoma reikalingomis detalėmis. Visą kūrybinį procesą pasikeisdami filmuoja, fotografuoja patys vaikai. Kadangi projekto sklaidai bus pasitelktas internetas, tai vaikai su savo kūriniais galės supažindinti bendraamžius ir artimuosius, taip dar išplėsdami dalyvių ratą. Tikimės, kad šis projektas labiau sutelks kaimo ir miesto bendruomenes, paskatins daugiau bendrauti, galbūt ir kurti kartu.

Marytė DEGIENĖ
Vidutinės filialo vedėja

 

 
Reklaminis skydelis