Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4133
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22677
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70003
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kol dar dūzgia ratelis. Diena, kai kultūros puoselėtojai tampa svečiais

2016 m. balandžio 20 d. trečiadienis, Nr.28 (1561)

Balandžio 15 d. minima Pasaulinė kultūros diena, kurią Lietuvos Respublikos Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino kaip atmintiną. Ši diena tampriai susieta su svarbiais pasauliniais dokumentais.

Kultūros dienos įtvirtinimo ištakos siekia 1904-sius metus. Tais metais įžymus rusų menininkas, mokslininkas ir kultūros veikėjas Nikolajus Rerichas viename iš intelektualiąją visuomenę sudominusių pranešimų iškėlė mintį, jog nuo visa griaunančių karo audrų būtina apsaugoti kultūros turtus. 1914 m. jis tuometinės Rusijos vyriausybei pateikė tokią apsaugą garantuojančios sutarties projektą, tačiau prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas ne tik sutrukdė šį projektą įgyvendinti, bet ir nušlavė nuo žemės paviršiaus daugybę meno ir kitų kultūros vertybių. Buvo sugriauta daug architektūros šedevrų, sunaikinta daugybė neįkainojamų meno ir kultūros vertybių.

Po karo neabejingi kultūriniam paveldui ir kultūrai kaip žmogaus dvasingumo išraiškai žmonės toliau plėtojo Pasaulinės kultūros dienos įteisinimo iniciatyvą.

Radosi daug N.Rericho pasiūlymo šalininkų, kurių judėjimas galutinai subrandino dokumentą, įgavusį Rericho Pakto pavadinimą. Su šio Pakto projektu pats N.Rerichas 1929 m. kreipėsi į daugelio šalių vyriausybes. Tais pačiais metais Niujorke (JAV) įsisteigė Rericho Pakto komitetas, o 1930 m. tokie komitetai atsirado Paryžiuje ir Briugėje (Belgija).

1931 m. rugsėjo 13-15 dienomis Briugėje įvykio pirmoji Paktui skirta konferencija. Tada šio miesto Švč. Kraujo bažnyčioje buvo buvo pašventinta Taikos vėliava, paliečiant ją Kristaus kraujo relikvija. Vėliavos simboliu pasirinktas raudonas žiedas, juosiantis tris raudonus skritulius. 1931 m. Briugėje buvo įsteigta Tarptautinė Rericho Pakto Sąjunga. Po metų ten pat įvyko antroji konferencija. 1933 m. lapkričio 17-18 d. Vašingtone įvyko trečioji tarptautinė konferencija, kurioje dalyvavo 36 valstybių atstovai. Lietuvai atstovavo ir kalbėjo įgaliotasis ministras P.Žadeikis. Už Paktą savo laiku pasisakė daug žymių žmonių, tarp jų Romen Rolanas, Bernardas Šou, Rabindranatas Tagorė, Albertas Einšteinas, Tomas Manas ir kiti. Už šį Paktą ir kitus kultūrinius darbus popiežius Pijus XI apdovanojo Nikolajų Rerichą Garbės raštu. Nikolajus Rerichas taip pat buvo iškeltas kandidatu Nobelio premijai.

1935 metais balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas F.Ruzveltas ir dvidešimt kitų Amerikos žemyno šalių ratifikavo Rericho Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu naudojant Taikos vėliavą.

Taigi visais laikais kultūros vertybių puoselėjimas – vienas iš žmonijos prioritetų. Juk kultūra išskirtinai žmonių savybė arba, kaip taikliai pastebėjo Kęstutis Kapačinskas, tai, kas mus iš esmės skiria nuo beždžionių... Tačiau nepaisant to, kultūrai vis iškyla visokių pavojų. Ypač iš politikų pusės, nes kultūros indėlį į žmonijos vystymąsi, bendruomenės gyvenimą sunku išmatuoti pinigais, skaičiais ar kitokiais apčiuopiamais dalykais. Tad kaskart vis atsiranda tokių veikėjų, kuriems atrodo, kad kultūrai skirti pinigai – tai tolygu vėjais paleisti. Taip ir kyla pagunda ką nors uždaryti, sumažinti, apkarpyti... Juk jeigu užsidarys kultūros centras kokiame nors miestelyje arba mažesnis kaimo klubas, tai ten gyvenantiems žmonėms aiškiai matomos beždžionių uodegos gi neišaugs... Taigi žmonėms reikia visais laikais būti budriems ir prisiminti kultūrą saugoti įpareigojantį Rericho Paktą.

Švenčionių rajone Kultūros diena turi gražias ir gilias tradicijas, švenčiama linksmai ir iškilmingai. Ilgiausiai dirbantys ir daugiausia nuveikę kultūros darbuotojai pagerbiami šventiniame renginyje, apdovanojami padėkomis. Kultūros puoselėtojai patys tampa gražios šventės svečiais, kai jiems nereikia organizuoti renginio, o pabūti tiesiog žiūrovais.

Šiemet tokia šventė visiems buvo surengta Švenčionių miesto kultūros centre, kuris neseniai apsirengė puikų renovacijos rūbą ir dabar savo grožiu traukia dar daugiau žiūrovų ir svečių. Taip pat buvo pagerbti ilgamečiai kultūros darbuotojai.

Mero padėkos raštai įteikti: Franei Bičkuvienei, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos, Stanislavavo kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkei, už 40 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Rimantui Ankėnui, Švenčionių miesto kultūros centro Mėgėjų veiklos organizatoriui, už 30 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Vilgelminai Apanskienei, Švenčionių miesto kultūros centro Strūnaičio filialo vedėjai, už 30 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Žanai Čaikinienei, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos, Švenčionėlių miesto bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkei, už 25 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Alicijai Sondor, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos, Prienų kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkei, už 25 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Dalei Basiūnienei, Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės filialo vedėjai, už 20 profesinės veiklos metų kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą.

Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojo, vykdančio vedėjo funkcijas K.Kapačinsko padėkos raštai įteikti: Nijolei Smagurauskienei - Švenčionėlių miesto kultūros centro darbuotojai, už 15 profesinės veiklos metų nuoširdų, atsakingą ir nepriekaištingą darbą; Jolantai Andraikėnienei, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos, Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vyr. bibliotekininkei; už 10 profesinės veiklos metų, kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Jolitai Budrytei-Abromavičienei, Švenčionių miesto kultūros centro akomponiatorei, už 10 profesinės veiklos metų, kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Jelenai Grincevičienei, Pabradės miesto kultūros centro Magūnų filialo choro vadovei, už 10 profesinės veiklos metų, kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą; Vilgelminai Olechnovič, Švenčionių miesto kultūros centro darbuotojai, už 10 profesinės veiklos metų nuoširdų, atsakingą ir nepriekaištingą darbą; Laimai Strakšienei, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjai už 10 profesinės veiklos metų, kūrybingą ir kruopštų darbą puoselėjant rajono kultūrinį gyvenimą.

Violeta Čepukova, LR Seimo nario ir kultūros ministro Šarūno Biručio padėjėja, įteikė ministro padėką Vladui Jonui Valackai, Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio filialo poilsio ir renginių organizatoriui, už ilgametį, nuoširdų Švenčionių krašto kultūros tradicijų puoselėjimą. V.Čepukova įteikė ir šakotį kultūros darbuotojų vaišių stalui. Sveikinimo žodį kultūros darbuotojams tarė ir dovanas įteikė Švenčionių miesto seniūnė Ina Sinienė.

Po to visi žiūrėjo filmą, pabendravo prie kavos ir arbatos puodelio.

Irena POŽĖLIENĖ

Projektą remia alt