Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2716
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12903
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88933
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gydomės rajono ligoninėje

2016 m. balandžio 23 d. šeštadienis, Nr.29 (1562)

Dienos stacionaro paslauga – ir vaikams

Tendencija viską sukelti į kelis didžiuosius miestus skatina ir nepagrįstas kalbas, kad viena ar kita paslauga rajone jau neteikiama. Kalbama, kad ir vaikų skyriaus ligoninėje nėra. Klausimas, ar išliko ligoninėje vaikų skyrius, vaikų daktarei Vitalijai Lukšienei sukėlė nuostabą. „O kaip gi, teikiame paslaugas vaikams. Tai, kad vaikų mažėja, nereiškia, kad galime jų negydyti, sakė V.Lukšienė, - kaip tik turime juos dar labiau saugoti.“ Vaikų gydytoja pastebi, kad vaikų imuninė sistema darosi silpnesnė, jie serga sudėtingiau, ligos atipinės. Gydytoja pasinėrė į prisiminimus, kaip jai kažkada, kai ligoninėje būdavo po 30 vaikų, atrodė neįsivaizduojama perspektyva su 5 lovom. „Šiandieną tai realybė, bet jeigu liktų tik vienas vaikas, turime ir juo rūpintis“, - tęsė gydytoja. Ji labai džiaugėsi, kad ligoninė jau pasirašė sutartį su ligonių kasa ir pradeda teikti vaikų dienos stacionaro paslaugą. Suaugusiems ši paslaugų forma, kai ligonis per dieną būna ligoninėje, gauna reikiamas procedūras, o vakare vyksta į namus, labai pasiteisino. Ir su vaikais tėvai dažnai nenori gultis į ligoninę. Dienos stacionaro paslauga leidžia palaikyti vaiką kelias valandas, stebėti jo būklę, atlikti tyrimus, ir tik po to priimti sprendimą dėl tolesnio gydymo. Už 100 kilometrų (į Vilnių) neprilakstysi, o kartais to visai nereikia. Greitosios pagalbos automobilių nepadaugėjo, tad taksi funkcijos (kai nėra būtinybės, o tik paciento pageidavimas) jie negali atlikti. Ar reikia ligonį vežti į Vilnių, sprendžia gydytojai,  įvertinę būklę. Būtinu atveju, be abejo, ir vaikai, ir suaugusieji nuvežami, jeigu būklė sunki ar neaiški, kviečiamas reanimobilis. „Jeigu matome, kad nieko rimto, tik temperatūra pakilusi, tyrimai neblogi, o tėvai nori vežti vaiką į Vilnių, jų teisė, išleidžiame, bet kitą gydymo įstaigą jie jau patys turi pasiekti“,- komentuoja V.Lukšienė.

 

Konsultacijų poliklinika plečia paslaugas

Antrinio lygio paslaugų Vilniaus gydymo įstaigose, kur dažniausiai važiuoja mūsų gyventojai, tenka laukti mėnesius. Švenčionių rajono ligoninės konsultacijų poliklinikoje situacija geresnė – čia pas gydytoją galima patekti nepalyginamai greičiau. Ligoninės direktorius Tomas Saladis sako, kad stengiasi pritraukti specialistų ir plėsti konsultacijų  paslaugas, kad nereikėtų žmonių siuntinėti į Vilnių, Uteną ar kt. Kaip jau buvo rašyta, nuo vasario mėnesio ligoninėje dirba naujas traumatologas-ortopedas Simonas Bartašius. Jis ir konsultuoja, ir atlieka kelio artroskopijas. Ortopedo-traumatologo licencija leidžia gydyti ir vaikus, tad tėveliai turi galimybę gauti kvalifikuotą ortopedo konsultaciją savo rajone. Esant sudėtingai patologijai ar kai reikia chirurginės invazijos, gydytojas S.Bartašius nukreipia vaikus  tolesniam gydymui į respublikines gydymo įstaigas. Kaip pastebi ligoninės direktorius T.Saladis, daugelį problemų galima isšpręsti vietoje, tik 2-3 proc. atvejų prireikia aukštesnio lygio gydymo įstaigos.

Atsižvelgiant į pacientų poreikius, ilginamas jau dirbančių specialistų darbo laikas, ieškoma naujų specialistų. Neseniai pradėjo dirbti echoskopuotojas iš Ignalinos, pratęstas reabilitologo darbo laikas, pradėjo dirbti antras urologas, ieškoma antro kardiologo.

 

Išankstinė registracija stumia į užmarštį „gyvas eiles“

Nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio Švenčionių rajono ligoninė prisijungė prie elektroninės registravimo sistemos. Konsultacijų poliklinikoje pas gydytojus galima registruotis trimis būdais: internetu, telefonu ir ateiti į registratūrą. Pastarasis labiausiai atgyvenęs, patogiausias – internetu. Sveikatos administratorė Rita Vaitkevičienė kviečia registruotis pas gydytojus internetu dėl daugelio privalumų: nereikia skambinti, o skambutis kainuoja, galima registruotis bet kuriuo laiku, net naktį, o registratūra dirba apibrėžtą laiką (iki 16 val.), lengviau pasirinkti patogiausią laiką, o ne tą, kurį siūlo registratorė, yra laiko apsispręsti. Užsiregistravus nereikės papildomai stovėti eilutėje prie registratūros langelio – paciento kortelė bus nunešta į gydytojo kabinetą. Registruojama minučių tikslumu, nors būna laikas pasislenka dėl nenumatytų procedūrų, papildomų tyrimų.

„Mes stengsimės sudaryti visas sąlygas pacientui patekti pas gydytoją pasirinktu laiku, tačiau prašome iš pacientų trupučio supratimo ir tolerancijos: negalime garantuoti, kad visuomet tai pavyks padaryti minutės tikslumu. Gydytojo darbe būna įvairių atvejų, pavyzdžiui, būtinosios ir skubios pagalbos teikimas, kai pacientui turi būti suteikta pagalba be eilės. Suprantama, kad tokiu atveju, kitam pacientui, nors ir turinčiam jam paskirtą laiką, teks palaukti truputį ilgiau, - sako Rita Vaitkevičienė.

 

Kaip užsiregistruoti pas gydytoją internetu?

Išankstinė pacientų registracija vykdoma per bendrą visos Lietuvos išankstinės registracijos portalą www.sergu.lt ir tam yra būtinas mobilusis telefonas. Registruodamiesi pirmą kartą, gausite žinutę su prisijungimo slaptažodžiu. Šios žinutės kaina - 0,14 Eur. Tai vienkartinis mokestis. Užsiregistravę www.sergu.lt, turėsite galimybę registruotis internetu ne tik pas mūsų ligoninės gydytojus, bet ir pas kitų šalies gydymo įstaigų gydytojus.

Turintys registraciją www.sergu.lt pacientai, gali rinktis registraciją pagal įstaigas, pagal gydytojo specialybę ir pagal gydytojo pavardę. Lengviausia išsirinkti įstaigą naudojantis portale veikiančiu interaktyviu žemėlapiu – tereikia tik paspausti ant Švenčionių rajono. Pasirinkę VšĮ. Švenčionių rajono ligoninę, pamatysite dirbančių gydytojų sąrašą. Taip pat galite registruotis sekdami nuorodas mūsų internetiniame tinklalapyje http://svencioniuligonine.lt/

Sistema leidžia registruotis, jei iki norimo vizito laiko liko ne mažiau kaip 3 val.

Išankstinė registracija pavyko, jei gavote tai patvirtinančią SMS žinutę tuo tel. numeriu, kuriuo registravotės. Likus parai laiko iki vizito, taip pat gausite priminimo žinutę.

Užsiregistravusiems internetu papildomai registruotis registratūroje nereikia, pacientui atvykus sveikatos kortelė bus jau gydytojo kabinete.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis