Mes turime 431 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4609
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14796
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90826
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminės kaimo klube... „Plekšnės“

2016 m. balandžio 30 d. šeštadienis, Nr.31 (1564)

Kai prieš kurį laiką Pašaminės kaimo klube vyko susitikimas su vilniete dailininke Irena Meištaite, ji pristatė savo akvareles, bet tuokart neužsiminė apie priklausymą klubui intriguojančiu pavadinimu – Vilniaus menininkų „Plekšnės“ klubas. Tačiau Pašaminės kaimo klubo vedėjos Dalės Basiūnienės pažintis su akvarelininke Irena, tapiusia Pašaminės apylinkėse, atvėrė kelius pašaminiškiams susipažinti su dar didesniu būriu menininkų, kurie kaip ir Irena priklauso minėtajam „Plekšnės“ klubui.

Jį 1993 m. subūrė ir iki šiol vadovauja energingoji ir idėjų kupina vilnietė dailininkė Giedrė Bulotaitė-Jurkūnienė. Ji – parodų kuratorė, plenerų organizatorė, klubo laikraščio, dailininkų kūrybos katalogų ir poezijos almanachų redaktorė bei leidėja. Klubas jungia per 150 įvairių sričių menininkų ir kitų profesijų žmonių (gydytojų, dainininkų, aktorių, mokslininkų, architektų ir t.t.), rengia kasmetines jungtines parodas, plenerus pajūryje, leidžia kasmetinį proginį laikraštį „Plekšnė“ ir menininkų poezijos rinktines. 2011 m. buvo išleistas ir klubo narių parodos darbų katalogas.

Pasak p. Giedrės, menininkai paprastai egocentrikai, mylintys tik savo darbus, o šiame klube susibūrė tie, kuriems patinka ne tik savo, bet ir kitų kūryba.

Klubo prezidentė p. Giedrė daug laiko praleidžia savo sodyboje Labanoro girioje, tačiau Pašaminėje lankėsi pirmą kartą ir išsivežė labai gerus įspūdžius, nes sutiko nemažą būrį žmonių, kuriems įdomu kūryba, menas, dvasingumas, lietuvybė ir kiti dvasiniai dalykai. Pašaminėje eksponuojama paroda sudaryta iš devyniolikos autorių įvairaus stiliaus ir tematikos darbų. Paroda čia veiks nuo balandžio 21 d. iki birželio 6 d. Į jos pristatymą ir susitikimą su kūrėjais atvyko ir aplinkinių kaimų gyventojų: tautodailininkas Valdemaras Prunskus, Reškutėnų muziejininkė Viktorija Lapėnienė ir kiti.

Beje, „Plekšnės“ klubo prezidentė p. Giedrė pažadėjo Pašaminės klubo vedėjai Dalei Basiūnienei ir bibliotekininkei Loretai Jusienei, taip pat prisidėjusiai organizuojant šį renginį, pažadėjo vis atvežti čia dailės parodų, nes šiame kaime yra norinčių tą meną pamatyti.

Susirinkusiems puikų koncertą parodė Švenčionėlių meno mokyklos mokiniai, kuriuos parengė mokytojos Loreta Šidlauskienė ir Tatjana Šapokienė. Grojo ir dainavo Gintarė Jakubėnaitė, Miglė Bieliauskaitė, Elvita Vilkavickaitė, Donatas Prunskus, Radminas Leleiva, Arnoldas Leleika ir Lukas Kuleš. Svečius pristatė ir renginį vedė lituanistė Danutė Bagdonavičienė. Dalei Basiūnienei, Loretai Jusienei, koncertavusiems vaikams, jų mokytojoms ir mokytojai, išmokiusiai tą mokytoją, t.y. Danutei Bagdonavičienei, buvo įteikti „Plekšnės“ klubo medaliai, kurie tarsi savotiškas bilietas į šį klubą.

Šio klubo simbolis – plekšnė, atsirado atsitiktinai. Klubo prezidentė papasakojo šmaikščią istoriją, su spalvingomis detalėmis. Gal todėl po plekšnės peleku susibūrė ypatingi žmonės – linksmi, jaunatviški, kūrybingi, energingi ir labai darbštūs. Be to, daugelis iš jų ir pati p. Giedrė, gimę po Žuvų ženklu. „Ėjome kadaise, pačioje Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo pradžioje, su bičiule Gražina Kliaugiene senamiesčio gatve per neseniai atgimusią Kaziuko mugę ir pamatėme tokią labai tikroviškai atrodančią keramikinę plekšnę, - smagiai pasakojo G.Bulotaitė-Jurkūnienė. - O, kokia graži, šūktelėjau. Kaip tik buvo mano gimtadienis ir draugė man ją nupirko. Tada kilo spontaniška mintis mūsų kuriamam menininkų klubui suteikti „Plekšnių“ pavadinimą. Kitoje Kaziuko mugėje tam keramikui užsakėme daugiau tokių tik mažesnių žuvelių“.

Su žvejyba, žuvimis, žvejais, užšalusiais ežerais ir Labanoro girios tautinio paveldo „šildančiais lašiukais“ susiję daug smagių istorijų ir nutikimų, kurie sugula į prisiminimus, smagias istorijas, iškyla paveiksluose, knygose, muzikoje ir kitoje kūryboje.

Malonūs ir šmaikštūs pokalbiai, muzikavimas, poezijos skaitymas, net ir papolitikavimas, skanios vaišės Dalės suruoštos ir bendravimas laiką skubino nenumaldomai, svečių dar laukė netrumpa kelionė į namus... Tad nors ir nesinorėjo skirtis, bet teko atsisveikinti, tačiau ne visam laikui, o iki kitų susitikimų. Esu įsitikinusi, kad jų tikrai bus, nes yra ir puikios renginių organizatorės, svetingos šeimininkės, ir dar sveiko smalsumo vedami bei dvasinio peno trokštantys kaimo gyventojai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis