Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2077
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20621
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67947
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mušti vaikus rajone tampa norma?

2016 m. gegužės 25 d., trečiadienis, Nr.38 (1571)

Rajone pažeidžiamos vaikų teisės, o savivaldybė toleruoja smurtą prieš vaikus švietimo įstaigose. Prieš maždaug porą mėnesių policijos įvykių suvestinėje pasirodė pirmasis kraupus signalas. Vieno mokinio tėvas parašė pareiškimą policijai, kad jo pirmoką sūnų Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje mušė mokytoja už tai, kad jis per pertrauką koridoriuje numetė vazoną. Nesulaukęs tinkamos pagalbos rajone, vaiko tėvas pats nuvežė sūnų į Santariškių vaikų ligoninę, kur gydytojai apžiūrėjo vaiką, atliko reikiamus tyrimus ir konstatavo nugaros sumušimą juosmens srityje. Ir po kelių dienų buvo matoma mėlynė. Nukentėjusiojo tėvas laukia tyrimo pabaigos ir ketina kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Kokių veiksmų ėmėsi savivaldybė? Nieko rimto, kad užkirstų kelią smurtui prieš vaikus, nors šis konfliktas Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje toli gražu ne vienintelis, Švietimo ir mokslo ministerija užversta tėvų skundais. Gavusi ministerijos raginimų, savivaldybė imituoja „tyrimus“, o problemos iš esmės nesprendžia. Kas tai – nenoras ar nesugebėjimas, spręskite patys. Greitai bus metai, kaip Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyrius, kaip ir daugelis svarbiausių skyrių, – be vedėjo. Konkursas pagaliau paskelbtas, bet, sprendžiant iš sąlygų, kurios akivaizdžiai pritrauktos prie vieno galimo kandidato kompetencijų, tai reikš galą rajono kultūrai.

Valdžios neveikimo rezultatai greitai davė vaisių. Rajoną supurtė dar vienas panašus skandalas. Šįkart – Adutiškio vidurinėje mokykloje. Čia mokykla visus mokslo metus taip pat buvo be vadovo. Moksleivių tėvai skundžiasi, kad direktoriaus pavaduotojas vaikus mokykloje žemina, įžeidinėja, stumdo. Visa tai tėvai sužinojo iš vaikų, bet įdomu, ne iš savo pačių vaikų, prieš kuriuos buvo smurtauta, o iš jų draugų. Visai kaip Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos atveju, kai apie pirmoko konfliktą pranešė kiti mokiniai. Atidesni tėvai sako pastebėję ir pasikeitusį vaikų elgesį, kai šie pradeda bijoti eiti į mokyklą arba išvis atsisako eiti, užsisklendžia, tampa nervingi.

Adutiškio vidurinėje kliūva ne tik mokiniams. Prie tėvų skundų prisijungė ir daug mokytojų, kaip jie tvirtina, neapsikentusių žeminimo. Būrys mokyklos bendruomenės atstovų lankėsi pas merą ir išdėstė savo reikalavimus. Ko dar reikės, kad savivaldybė sukrustų? Tėvai nuogąstauja ir dėl galimos neprognozuojamos paauglių reakcijos į žeminimą, kuris pereina į pavojingą fizinės jėgos naudojimą.

Praėjusią savaitę paskelbtas konkursas Adutiškio vidurinės mokyklos direktoriaus pareigoms užimti. Kalbama, kad valdžia favoritu laiko kaip tik konflikte minimą asmenį.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ