Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1975
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18176
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94206
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įspūdinga muziejų naktis Trakų pilyje

2016 m. gegužės 28 d., šeštadienis, Nr.39 (1572)

Nuo 2006 metų Trakų istorijos muziejus kasmet organizuoja renginį, skirtą Tarptautinei muziejų dienai. Šiemet taip pat tarp įspūdingos pilies mūrų šiltą gegužės 20-osios vakarą ir naktį vyko didžiulis renginys, pilnas pramogų, edukacinių užsiėmimų, koncertų, vaidinimų, paskaitų, ekskursijų, žaidimų, intriguojančių varžybų, amatininkų pasirodymų ir likus pusvalandžiui iki vidurnakčio apvainikuotas įspūdingu ugnies šou.

Nemažai dėmesio tarp tą vakarą apsilankiusiųjų pilyje sulaukė ir Švenčionėlių kultūros centro sutartinių kolektyvo „Lakiūtė“ (vadovė Milda Petkevičienė) koncertas ir sutartinių dainavimo pamoka. Dar ne itin seniai susibūręs kolektyvas jungia sutartinių atlikėjus ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš kaimyninių. Kūrybingas ir jaunatviškas kolektyvas gana daug koncertuoja ir namuose, ir išvykose. Juk sutartinių – daugiabalsių polifoninių dainų – atlikimas sudėtingas ir ne tiek daug tokių kolektyvų Lietuvoje. Puiku, kad Švenčionėlių kultūros centre yra profesionali kolektyvo vadovė M.Petkevičienė ir puoselėjamos sutartinės, kurios 2010 m. įtrauktos į UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Trakų pilyje vykusiame renginyje Milda taip pat pristatė savo kolektyvą „Lakiūtė“, trumpai papasakojo apie sutartines, jų ribotą paplitimą ir pakvietė publiką pasimokyti atlikti vieną kitą mažiau sudėtingą sutartinių posmelį. Po kelių smagių parepetavimų pavyko visiems kartu padainuoti ir su žiūrovais.

Tarp įvairius senuosius autentiškus amatus puoselėjančių amatininkų, juvelyrų smagu buvo pamatyti ir iš mūsų rajono kilusią Sigitą Rukienę (Breidokaitę) su vyru Vytautu ir 2 metukų amžiaus dukryte Austėja. Jie ir kiti gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ nariai demonstravo, kaip natūraliomis priemonėmis nudažyti verpalus.

Beje, „Lakiūtė“ šį savaitgalį dalyvaus Vilniuje vykstančiame seniausiame Lietuvoje ir prestižiniame tarptautiniame autentiškos tautinės muzikos festivalyje „Skamba, skamba kankliai“, kurį globoja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis