Mes turime 557 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2478
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20899
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102648
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Arogancijos viršūnė – meras jau nesėda į vieną mašiną su buvusia vicemere

2016 m. birželio 4 d., šeštadienis, Nr.41 (1574)

Pirmadienį įvykęs rajono savivaldybės posėdis nustebino ir, manau, ne tik mane, bet ir visus rajono verslininkus, nuliūdino kai kuriais valdžios sprendimais. Bet prieš posėdį dar buvo daug pareiškimų. Pirmasis – tarybos narės Rajos Krupeninos – mane tiesiog – pribloškė. Raja Krupenina tarybos sprendimu buvo deleguota atstovauti rajonui Lietuvos savivaldybių asociacijos suvažiavime, kuris vyko Akmenėje. Vyko pats meras Rimantas Klipčius, Antonij Jundo ir dėl demokratijos buvo deleguota opozicijos atstovė Raja Krupenina.

 

Apie nepagarbą. Iš Rajos Kurpeninos pareiškimo paaiškėjo, kad į suvažiavimą ji taip ir nepateko. Deleguotam asmeniui savivaldybė turi skirti transportą. Tarybos narė pareiškime ir sakė, kad prieš suvažiavimą ji oficialiai kreipėsi į rajono merą Rimantą Klipčių ir dar papildomai į tarybos sekretorę su prašymu skirti transportą arba kad meras ją paimtų kartu vykti tuo pačiu automobiliu. Bet jokio atsakymo nei iš mero, nei tarybos sekretorės ji taip ir nesulaukė. Jau šis faktas yra skandalas, nes nebuvo įvykdytas tarybos sprendimas, nesudarytos sąlygos tarybos nariui atlikti savo pareigas, suvažiavime Švenčionių savivaldybę atstovavo tik du delegatai iš trijų.

Bet dar baisiau tai, kas vėliau nuskambėjo mero pareiškime. Jis neatsiprašė, nenurodė jokių priežasčių, kodėl taip galėjo nutikti. Meras Rimantas Klipčius arogantiškai pareiškė, kad jis neturi noro sėsti į automobilį kartu su opozicijos atstove, nes ji ne taip pasisako, ne taip balsuoja.

Ar galite įsivaizduoti? 10 metų vicemere dirbusi tarybos narė Raja Krupenina netinkama kompanija dabartiniam merui nuvažiuoti vienu automobiliu į suvažiavimą. Važiavo juk jis ne savo automobiliu, o savivaldybės, tai kokios gali būti kalbos apie kažkokį noro neturėjimą.

Mano nuomone, taip žemindamas opozicijos atstovę, meras labiausiai pažemino save, pamynė demokratijos principus, jaunas žmogus pasielgė labai nepagarbiai kolegės atžvilgiu, posėdyje savo kalba dar ir įžeidė.

 

Apie atsakomybę. Savo pareiškimu prašiau mero, kad pareikalautų valdininkų, kurie netinkamai parengė keleivių vežimo konkursą, kuris panaikintas teismo sprendimu, atsakomybės. Visų instancijų teismai pripažino, kad rengiant konkursą buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas, o meras atsikirto, kad jis pasitiki savo specialistais ir deda galvą už juos. „Mūru guls“ už įstatymą pažeidusius valdininkus.

 

Apie tuštybę. Dariaus Veličkos pareiškimas - praktiškai skirtas vienam asmeniui, tad galėjo jį asmeniškai ir įteikti, nebuvo prasmės visiems klausytis, todėl nevertas dėmesio.

 

„Dangus griūva!?“ Mero pareiškimą galima apibūdinti: „Gelbėkit, dangus griūva“. Kaip vaikas, iš kurio smėlio dėžėje atėmė kastuvėlį, jis tarsi teisindamasis vis kartojo klausimą: „Ar aš galėčiau tą, ar aš galėčiau aną?“ O atsakyti niekam taip ir nesuteikė galimybės...

 

Įžeidimas rajono bendruomenei, įstaigoms. Rajono vadovas turi būti su savo rajono žmonėmis kartu, gyventi tarp jų, ugdyti savo vaikus, naudotis visomis paslaugomis. Tik tada jis žinos, kaip gyvena žmonės, tik tada iš tikrųjų rūpės rajono ateitis. Tuo tarpu meras siaubingai įžeidė ir švietimo bei ugdymo įstaigų bendruomenes, ir visus rajono žmones, pareikšdamas, kad apsisprendė savo vaikus leisti į mokyklą ir darželį Vilniuje. Septynerius metus Vilniuje gyvenančiam merui mūsų rajonas per prastas? Tai spjūvis pedagogams ir mums visiems. Kritikos, dėl kurios, kaip supratau, meras rajoną pavadino mėšlo krūva ir palinkėjo mums joje kapstytis, buvo visada, bet niekas dėl to šeimų iš rajono neišvežė. Manau, tai tiesiog vilniečio žvilgsnis iš aukšto į provinciją. Tą pačią provinciją, kuriai taip veržėsi vadovauti, rytais atvažiuodamas, o vakarais grįždamas į kvepiančią sostinę.

 

Rajono valdžia siunčia blogą žinią verslui. Rajono verslui – trigubas smūgis. Savivaldybė tris kartus pabrangino mokestį už reklamines iškabas, nesugebėdami tinkamai administruoti atliekų tvarkymo mokesčio (sumoka tik 65-70 proc. gyventojų), didesnę dalį jo naštos perkėlė verslui, vėl pakėlė nuo 1 proc. iki 3 proc. apleisto ir nenaudojamo NT mokestį. Kituose rajonuose mokesčiai daug mažesni. Valdžios sprendimai skatina verslą trauktis iš rajono.

 

Alkoholio draudimas skaldo valdančiuosius. Pirmą kartą meras net savų nesuvaldė. Siūlymas dėl draudimo prekiauti alkoholiu (net alumi) švenčių metu nepraėjo. V. Jedinski pasisakė prieš, reiškia, lenkų partijos atstovų nuomonė tokia. Nepritarė ir vicemeras K.Trapikas. Visiškas absurdas – liberalai siūlo draudimus. Girtavimo draudimai nesumažins, net jeigu uždarytų gamyklas. Tai tik atvertų kelią spirito upėms, kurios dar ne taip seniai gausiai tekėjo kai kurių asmenų naudai, ir bravorams. O įstatymų besilaikantiems, turintiems licencijas, tvarkingai dirbantiems verslininkams būtų dar vienas smūgis.

Keistai atrodo mero dvigubi standartai: per šventes siūlo uždrausti prekybą net alumi, o Švenčionėlių miesto centre, šalia meno mokyklos, duoda leidimą prekybai pigiais gėrimais. O juk meras turėtų būti teisingas visiems. Ir nesibodėti sėsti į vieną mašiną su žmonėmis iš opozicijos.

Vytautas BULKA

Tarybos narys