Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5084
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30214
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77540
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kai laimi mažiausia kaina

2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis Nr.87 (1134)

O ji laimi visada...

Viešųjų pirkimų „karalienė“ – mažiausia kaina, deja, apsprendžia ir žemiausią kokybę. Prieš dvejus metus, kai statybas staiga užklupo krizė, firmos, norėdamos bet kokia kaina gauti darbo, viešuosiuose pirkimuose ėmė siūlyti nerealiai sumažintas kainas, kartais net perpus. Projektus rengę specialistai pečiais gūžčiojo – už tokius pinigus neįmanoma atlikti darbų. Kad nenukentėtų kokybė, projekto vertė konkurse gali mažėti apie 25 proc. Bet tenka žemai nusilenkti Viešųjų pirkimų įstatymui, kuriam pagrindinis koziris – mažiausia kaina, o visa kita – realūs skaičiavimai, konkursantų reputacija, nuogąstavimai dėl jų galimybių atlikti darbus tėra antraeiliai dalykai. Jeigu pasiūlymas parengtas sumaniai, jis ir laimi. Su laimėtoju tenka pasirašyti sutartį. Beveik prieš du metus UAB „Kašgarija“ dalyvavo Švenčionių rajono savivaldybės skelbtame viešųjų pirkimų konkurse ir laimėjo, pasiūliusi mažiausią kainą vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros, nuotekų siurblinių statybos Švenčionių mieste ir Cirkliškio gyvenvietėje, bei kitiems darbams atlikti. Pasiūlymas buvo parengtas be priekaištų, nepaliekant nė menkiausio kabliuko, dėl ko galima būtų buvę atmesti jį. Beveik dvejus metus savivaldybės administracija vargo su šia bendrove, versdama vykdyti sutartį ir numatytus darbus objektuose, vykdė teisines procedūras sutarties įgyvendinimui užtikrinti, pagaliau rajono savivaldybės taryba vienbalsiai nusprendė kreiptis į FNTT su prašymu ištirti UAB „Kašgarija“ veiklą.


Dokumentų poėmis – tai ne krata

Po to, kai lapkričio 4 d. Švenčionių r. savivaldybėje apsilankė STT agentai, kuriems buvo pateikti su „Kašgarijos“ vykdomu projektu susiję dokumentai, „Žeimenos krantai“ skambia antrašte „Švenčionių savivaldybės veiklą tiria net dvi tarnybos- STT ir FNTT“?! sureikšmino įvykį, kuris tėra dokumentų perdavimas. Tiesa, jie smarkiai nuvertino savo skaitytojus teigdami, kad žmonės nesupranta termino “poėmis“, o supranta - atlikta krata. Gaila, bet kai kurie asmenys turbūt supranta taip, kaip norėtų, kad būtų.... Paprastai pareigūnai, patikrinimus atlikdami savo buveinėse, turi iš tikrinamos įmonės turėti dokumentus, todėl pagal dokumentų poėmio aktą dokumentai iki tikrinimo pabaigos paimami. Kitas būdas galėtų būti, kai pagal poėmio aktą dokumentai pristatomi į pareigūno būstinę. Skirtumo nėra, kaip tie dokumentai buvo pateikiami pareigūnams, bet be atitinkamo apiforminimo (poėmio akto) jokie dokumentai neišvežami iš įmonės ar įstaigos ribų. Nereikia fantazuoti, nebuvo jokių kratų, stalčių naršymo – tai tik „sodri“ antraštė, kuri visiškai neatitinka tikrovės, ir opozicijos bandymas sukelti eilinį „triukšmelį“.

STT paprašė pateikti su projektu susijusius dokumentus, savivaldybės administracija juos pateikė. Visa tai daroma rajono savivaldybės tarybos prašymu ištirti UAB „Kašgarija“ veiklą, nes sutartinių įsipareigojimų nevykdo būtent ši bendrovė, o ne savivaldybė, tad ponui K.Trapikui negražu klaidinti žmones. Pabrėžiu, kad STT tiria UAB „Kašgarija“ veiklą, o iš savivaldybės su projektu susiję dokumentai paimti kaip antrosios šalies. Savivaldybė, pati prašiusi FNTT pagalbos, žinoma, geranoriškai pateikė tuos dokumentus.

 

Kaip vyksta viešieji pirkimai ir kodėl laimi nepajėgios įmonės?

Dėl susidariusios situacijos galima būtų kaltinti savivaldybę parinkus netinkamą kandidatą darbų vykdymui, jeigu Lietuvos Respublikos įstatymai ir poįstatyminiai aktai leistų užsakovui nustatant nugalėtoją atsižvelgti į įvairias aplinkybes. Deja, remiantis dabartiniu metu viešuosius pirkimus reglamentuojančiais Viešųjų pirkimų įstatymu, poįstatyminiais aktais, svarbiausia viešųjų pirkimų siekiamybė yra taupyti biudžeto pinigus. Todėl pirkimo metu išrenkamos organizacijos, siūlančios atlikti darbus pigiausia kaina. Būtų priimtinas kitas, ekonomiškai naudingiausias, skaičiavimo būdas, bet jame taip pat vienas iš pagrindinių kriterijų yra žemiausios kainos kriterijus. Ką visa tai reiškia? Ogi tai, kad išrenkamas sprendinys, kuris labai dažnai baigiasi laiku neatliktais ar nekokybiškai atliktais darbais. Viešųjų pirkimų blogybes ir jų priežastis galėtų panaikinti tik atitinkamai pertvarkyta įstatyminė bazė, reformuota viešųjų pirkimų tvarka. Gal kas paprieštarautų, kad galima pirkti neteikiant pirmenybės mažiausiai kainai, o ieškant kitų ekonominio naudingumo kriterijų, bet dabartiniu metu poįstatyminiai aktai to daryti neleidžia. Kas susidūrė su viešaisiais pirkimais, tie puikiai visa tai žino.

 

Projektą dar galima įvykdyti

Negalima šiandien taip skeptiškai žvelgti į pastaruoju metu taip dažnai minimą kol kas neįgyvendintą projektą. Jis yra tęsiamas, nes rugsėjo mėnesį buvo pakeistas jungtinės veiklos sutarties punktas dėl atsakingojo partnerio, kuriuo tapo UAB”Visagino tiekimas ir statyba”. Šiuo metu minėta įmonė siekia gauti sutarties įvykdymo garantiją, pratęsti darbų baigimo laiką ir įgyvendinti projektą. Realiai finansavimo-administravimo sutarties projekto įgyvendinimo pabaiga yra 2012 m.gegužės 29 diena, pagal sutartį gali būti pratęsta dar 6 mėnesiams. Todėl kelti tokią paniką ir daryti “didžiulę politiką” kažin ar verta, tuo labiau, kad lapkričio mėnesį darbai yra atnaujinti. O avansinis mokėjimas (30% nuo sutarties kainos – 1,3 mln.litų), kurį pastoviai mini “Žeimenos krantai” ir opozicijos atstovai, numatytas pirkimo sąlygose ir vykdant ES finansuojamus projektus yra privalomas. Aišku, nesėkmės atveju, jį turės grąžinti sutartį sulaužiusi pusė, t.y. UAB “Kašgarija”.

 

Tarybos sprendimui galioja reikalavimai

Šių metų rugpjūčio 24 dienos savivaldybės tarybos posėdžiui baigiantis, Liberalų ir centro sąjungos seniūnas Kęstutis Trapikas savo pareiškime pateikė siūlymą kreiptis į FNTT, dėl UAB „Kašgarija“ galimai nusikalstamos veiklos. Minėtas klausimas iš anksto nebuvo įtrauktas į tos dienos darbotvarkę, nebuvo parengtas ir sprendimo projektas, kuris pagal savivaldybės tarybos reglamentą turėjo būti parengtas ir pateiktas ne vėliau, kaip 24 valandos iki tarybos posėdžio.

Visi posėdyje dalyvavę rajono savivaldybės tarybos nariai, žinodami apie UAB“Kašgarija“ nevykdomus sutartinius įsipareigojimus, vienbalsiai pritarė tarybos nario Kęstučio Trapiko siūlymui, ir nutarė parengti rajono savivaldybės tarybos sprendimą dėl kreipimosi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą, kas ir buvo padaryta.

Opozicijos laikraštis „Žeimenos krantai“, priešakyje su opozicijos lyderiais, melagingai ir tendencingai pateikė ir išplatino informaciją, kad meras išsiuntė į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą vienasmeniškai pakeistą sprendimą. Ar galima pakeisti tai, kas nebuvo pateikta? Bėda ta, kad K.Trapikas nesugebėjo tinkamai pateikti sprendimo projekto, o jis turi atitikti tam tikrus reikalavimus.

 

Melagiai melavo...

Tarybos narys K.Trapikas su pasimėgavimu pučia burbulą prasimanymais apie susidariusią situaciją. Kas tai - trumpa tarybos nario K.Trapiko atmintis ar kas kita? Juk jis pats tarybos posėdyje siūlė kreiptis į FNTT, kad ši padėtų savivaldybei su darbų nevykdančia UAB „Kašgarija“. Suprantama, jau tada buvo aišku, kad tyrime dalyvaus ir savivaldybė, teiks reikiamą informaciją, dokumentus. Tai kodėl tas pats K.Trapikas dabar iš visko daro lyg ir staigmeną, kad savivaldybėje lankėsi STT?

Opozicija iš visko „spaudžia juką“, iš šios situacijos taip pat. Pone A.Čenkau, apie kokį „Gordijaus mazgą“ savivaldybėje kalbate? Jums turėtų pakakti žinių, kad tas mazgas visai ne ten, o sutarties nevykdančioje „Kašgarijoje“, nes išties sunku nuspėti, ką galvoja įmonės vadovai, taip neatsakingai besielgdami. Pone K.Savickai, ar ne gėda tuščiažodžiauti, kad „ne naujiena, jog STT lankosi Švenčionių r. savivaldybėje, tik šįkart susidomėjo vykdomais projektais, kurių rangovas „Kašgarija“? Argi nepamenate, kad ir pats balsavote už tarybos sprendimą kreiptis į FNTT? Prie tyrimo pagal tarybos kreipimąsi tuo pačiu prisidėjo ir STT. Tai kas čia kuo susidomėjo, jeigu Jūs, tarybos nariai patys prašėte?

Audronė LINKUVIENĖ