Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2034
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18235
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94265
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tušti ginčai tuština savivaldybės biudžetą

2016 m. birželio 11 d., šeštadienis, Nr.43 (1576)

Švenčionių rajono savivaldybė kelia rankas aukštyn: pati atsisakė sutarties su UAB „Svirka“ nutraukimo, o byloje ieškovo UAB „Svirka“ ginčijamą 2016-01-27 raštą pavadino praktiškai niekiniu informacinio pobūdžio pranešimu. Taip byloje neliko ginčo objekto.

Užsitęsusiame savivaldybės ir UAB „Svirka“ keleivių vežimo konkurso teismų maratone – posūkis. Savivaldybė priversta vykdyti teismų sprendimus ir laikytis įstatymų. Paskelbė naują konkursą ir pripažino, kad UAB „Svirka“ teisėtai veža keleivius ir veš iki tol, kol įvykus naujam konkursui bus nustatytas laimėtojas ir su juo bus teisėtai pasirašyta paslaugų teikimo sutartis. Birželio 8 d. Švenčionių rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą cvilinėje byloje Nr. e2-396-617/2016. Teismui beliko atmesti UAB „Svirka“ ieškinį, kuriuo buvo prašoma panaikinti savivaldybės sausio mėnesio raštą dėl sutarties nutraukimo, nes savivaldybė jau buvo pati jo atsisakiusi. Nepaisant to, teismas priteisė iš savivaldybės bylinėjimosi išlaidas UAB „Svirka“ naudai.

Šiek tiek plačiau apie šį, galbūt jau paskutinį, tesimo sprendimą vietinės įmonės ir valdininkų ginče dėl keleivių vežimo.

UAB „Svirka“ prašė teismo pripažinti neteisėtais ir negaliojančiais Švenčionių rajono savivaldybės administracijos vienašalį 2013-06-07 Keleivių vežimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutais sutarties nutraukimą ir sprendimą naikinti licencijas reguliaraus susisiekimo maršrutais nuo š.m. kovo 1 d.. Sutartis galioja nuo 2013-06-10 iki 2018-06-10. Sutartyje yra nustatyti vienašalio sutarties nutraukimo pagrindai, todėl nepadarius esminio sutarties pažeidimo sutarties nutraukimas būtų neteisėtas. Nutraukus sutartį nuo 2016-03-01 UAB „Svirka“ galimai būtų patyrusi 216000 Eur žalą. Kaip žinia, žalą moka kaltininkas. Galimai tai ir privertė atsikvošėti valdininkus. Iki šiol jie visus neteisėtus veiksmus prisidengdavo it figos lapeliu Konkurencijos tarybos nutarimu, kad sutartis su keleivių vežėju 2013 m. buvo sudaryta pažeidžiant Konkurencijos įstatymą. Bet tai įvyko dėl valdininkų kaltės ir Konkurencijos tarybos nutarimu sukelti teisiniai padariniai savivaldybei, nes UAB „Svirka“ neteisėtų veiksmų Konkurencijos taryba nenustatė, o dėl savivaldybės padaryto pažeidimo įmonė nekalta.

2013-06-07 sutartis yra galiojanti, buvo ir yra faktiškai vykdoma – teikiamos keleivių vežimo paslaugos. UAB „Svirka“ nebuvo sutikusi su sutarties nutraukimu. UAB „Svirka“ įsipareigojimus vykdo, todėl sutartis gali būti nutraukta sutartyje nurodytais pagrindais arba viešojo konkurso būdu, bet ne pranešimu, kaip neteisėtai bandė tą padaryti savivaldybė.

Savivaldybei pagaliau pripažinus, kad UAB „Svirka“ teisėtai teiks vežimo paslaugas iki bus pasirašyta nauja sutartis su šiuo metu paskelbto konkurso nugalėtoju, teismas laiko, kad ieškovo UAB „Svirka“ reikalavimas yra patenkintas. Darytina išvada, kad neliko ginčo dalyko, todėl ieškinys traktuojamas kaip netenkintinas. Pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės kol bus priimtas galutinis sprendimas byloje – uždrausta atsakovui Švenčionių rajono savivaldybės administracijai nutraukti 2013-06-07 Keleivių vežimo sutartį, naikinamos, nes sutartis toliau vykdoma. O štai už tuščias ambicijas savivaldybei teks pakloti daugiau kaip 1000 Eur, kaip sakoma, mokesčių mokėtojų pinigų.

Teismas iš rajono savivaldybės priteisė „Svirkai“ dalį jos turėtų bylinėjimosi išlaidų -1355,81 €. Kiti teismai iš savivaldybės šiai įmonei jau yra priteisę per 5000 Eur bylinėjimosi išlaidų. Dar vienas atviras klausimas – autobusų stoties konkursas, kurį „Svirka“ laimėjusi, bet valdininkai sutarties iki šiol nepateikė ir raktų neperdavė. Birželio 23 d. Vilniaus apygardos teismas nagrinės autobusų stoties nuomos bylą. Kiek dar teks  mokėti iš mūsų visų, mokesčių mokėtojų, kišenės už savivaldybės kaprizus?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis