Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4324
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20525
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96555
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prieš srovę - Švenčionių meras gyrė Astravo atominę

2016 m. birželio 11 d., šeštadienis, Nr.43 (1576)

Meras skaitė 2015 metų veiklos ataskaitas miestų gyventojams

Pamėgęs itin dažnai važinėti į Baltarusiją, meras Rimantas Klipčius ne tik persismelkė baltarusiška kultūra, bet, atrodo, susipainiojo Lietuvos politikoje. Neapsistosime šįkart prie kultūrinės temos - iš kelionių po Glubokoje (Baltarusijoje) atsivežtos ir Švenčionėliuose įdiegtos patirties - balinti medžius, kurių taip niekas ir nebando nuprausti. Žmonės spėliojo, kieno tai buvo išmonė. Galima versija netyčia išplaukė iš mero aplinkos (t. y. kolektyvo) – asmeniui pasakojant įspūdžius išsprūdo, kad merui labai patikę išbalinti Glubokoje medžiai... Bet čia niekis, nepavojinga, o gal kada pagaliau ims naktį ir nuplaus, kaip kad po publikacijos apie suplėšytą vėliavą prie Švenčionėlių seniūnijos naujutėlė vėliava plevėsavo jau ankstų trečiadienio rytą (laikraštis pardavime buvo nuo antradienio pietų). Blogiau su politika.

Europarlamentaras Bronis Ropė Briuselyje kovoja, kad būtų stabdoma Astravo atominės statyba, neabejingi piliečiai jau surinko 35 tūkstančius parašų, Lietuvą palaiko Europos valstybės, o meras R.Klipčius susitikime su gyventojais Švenčionyse priešingai - ėmė girti Astravo AE, esą ji gera, saugi ir nėra čia ko mums bijoti. Tokios kalbos apstulbino ne tik į susitikimą atėjusius švenčioniškius, bet ir savivaldybės darbuotojus, kurie sudarė didžiąją dalį auditorijos, užpildžiusios pusę kultūros centro salės. Tai tapo mero 2015 metų veiklos ataskaitos labiausiai aptarinėjama sensacija.

Ataskaita daug kam jau žinoma. Tai – tas pats pranešimas, kurį meras skaitė tarybos posėdyje. Ataskaita išleista ir spalvotu žurnalu, kurio du trečdaliai - nuotraukos ir truputis teksto. Visas ataskaitos svoris – projektai, bet visi dar ankstesnės valdžios, tad girtis nėra kuo. Tą liudija lentelėse, kur pažymėta objektų darbų pradžia, siekianti net 2012-2013 m. Žurnalas išleistas anonimiškai - be spaudos leidiniui (taip pat ir vienkartiniam) privalomų rekvizitų: leidėjo, užsakovo, apimties ir tiražo. Opozicija patikino, kad taryba nesvarstė klausimo, dėl ataskaitos išspausdinimo leidiniu ir nenumatė tam lėšų. Todėl jiems kyla pagrįstų abejonių, kodėl leidinys be rekvizitų, iš kokių lėšų apmokėtas ir kokia jo kaina. Opozicija įtarianti galimai lėšų plovimą.

Pabradiškiai mero ataskaitos klausytis nesiveržė. Valdininkų šiame mieste nėra daug, o lenkai akivaizdžiai ignoravo, tad klausytojų susirinko labai mažai. Pavyzdžiui, iš „Žeimenos“ gimnazijos, berods, buvo tik viena direktorė, daugiau nieko nesimatė, nebuvo net tarybos narių.

Švenčionėliai pateisino „tėvonijos“ vardą. Trečiadienį visas Švenčionėlių kultūros centras buvo apstatytas mašinomis, o merą pasitiko pilna salė. Nesigilinsime, kiek buvo paragintų, paskatintų, o kiek patys atėjo. Buvo sentimentalių moterų net su gėlėmis, nors čia darbinis susitikimas. Švenčionėliuose dalies gyventojų meilė valdžioje esančiai kompanijai neblėsta, nors labai jaučiasi, kad miestas šiemet apleistas dar labiau.

Net paliepimas ateiti neįpareigoja žmogaus ploti, nors buvo ir ovacijų. Po susitikimo kitaip manantys stebėjosi – kiek meras R. Klipčius gali kovoti su praeitimi – buvusiu meru Vytautu Vigeliu. Atrodytų, laimėjai rinkimus, eik ir dirbk, ko čia sekioti paskui tą, kuris jau antri metai ne meras. Teikdamas ataskaitą gyventojams, jaunasis meras nesidrovėdamas apkalbinėjo Vytautą Vigelį. Šįkart buvęs meras Vytautas Vigelis nuo komentarų atsisakė, bet pažadėjo kada nors tai padaryti visiškai atvirai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis