Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2236
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12423
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88453
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skraidino svajonių sparnai

2016 m. birželio 11 d., šeštadienis, Nr.43 (1576)

Svajonės pildosi...

Birželio 4-ąją Švenčionėliuose galima buvo pavadinti diena, kai pildėsi svajonės... Vieniems pasiklausyti gero koncerto, kitiems susitikti su draugais ir artimaisiais, tretiems pasibučiuoti su gražiomis moterimis, dar kitiems – kuo geriau padainuoti, pagroti ir gražiai pasirodyti scenoje.

Svajonės, svajonės, svajonės... Šis žodis įvairiomis variacijomis birželio 4-ąją, šeštadienį, sukosi ir skambėjo Švenčionėlių miesto kultūros centro salėje daug kartų. „Svajonė“ – pirmiausia Švenčionėlių kultūros centro moterų vokalinis ansamblis, kuris tą dieną šventė dešimties metų jubiliejų.

 

Koncertą pradėjo prieš dešimtmetį atliktomis dainomis

Muziką, žodžius kuriančios, grojančios įvairiais instrumentais, dainuojančios vadovės Jelenos Grincevičienės suburtas kolektyvas susikūrė 2006 m. į ansamblį dainuoti suėjusios moterys per tą laiką aplankė nemažai rajono kaimo klubų, bendruomenių, ne kartą pasirodė renginiuose ir Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės miestų kultūros centruose, šventėse.

Kolektyvas nemažai keliauja koncertuoti ir į kitus rajonus, Vilnių, turėjo nemažai koncertinių išvykų į kaimyninę Lenkiją. Ansamblio repertuare – lietuviškos, lenkiškos, rusiškos dainos. Savo jubiliejinį dešimtmečio koncertą kolektyvas pradėjo pačiomis pirmosiomis dainomis, kurias dainavo, kai tik buvo susikūręs. Vienai iš jų „Ilgas gyvenimas“ muziką ir žodžius parašė vadovė Jelena Gerincevičienė.

 

Ansamblio vadovė – neišsenkantis energijos ir kūrybos šaltinis

Per visą koncertą dar daug kartų skambėjo Jelenos sukurtos melodijos ir jausmingi žodžiai, kurie priminė kiekvieno gyvenime buvusias romantiškas akimirkas, graudino ir skraidino ant svajonių sparnų...

„Kažkur toli, toli,/ Virš išdeginto/ Svajonių lauko/ Pakyla/ Svajonių paukščiai./ Ir suka/ Jie ratus/ Virš to, kas buvo,/ Ir skrenda/ Iš dabarties/ Į ateitį“, - šventės vedėjo Richardo Leleivos skaitomi Algio Jakšto poezijos posmai susipynė su Jelenos solo fortepijonu atliekamu jos pačios kūriniu „Svajonių paukščiai“. Ar Styvo Vonderio kūriniu, kurį Jelena sugrojo akordeonu.

Tą vakarą Jelena maloniai stebino ir džiugino dar ne kartą. Ji ne tik 10 metų puikiai vadovauja moterų vokaliniam ansambliui „Svajonė“, po poros metų keturiasdešimties metų jubiliejų švęsiančiam Magūnų kaimo vokaliniam ansambliui „Magunianka“ (dalis šio kolektyvo taip pat atvyko dainomis pasveikinti kolegių), kuria muziką ir žodžius, puikiai groja įvairiais instrumentais, moko vaikus meno mokykloje, bet ir diskotekas veda. Jelenos vedamos diskotekos labai populiarios tarp jaunimo – netik rajono, bet ir didmiesčių. Kaip ji pati juokauja, diskotekų dalyviai vengia ją supykdyti įvairiais prasižengimais, nes tada diskoteką matytų kaip savo ausis... Jie atvyksta šokti ir šoka.

 

Muzika, žodžiai ateina ir traukinyje, ir automobilyje...

Iš kur pati Jelena semiasi energijos – lieka paslaptis. Tik visada ją pamatysi gražią, elegantišką, pasipuošusią, tvarkingą ir energingą. Jeigu pati nepasakys, tai niekaip nesuprasi, kad galbūt ji beveik nemiegojusi po naktinio darbo diskotekoje keliauja į repeticiją, pamokas, renginį ar koncertą. O jei dar pridėsime, kiek kilometrų per mėnesį susidaro automobiliu, traukiniu važinėjant maršrutais Pabradė-Švenčionėliai-Magūnai... Tada Jelenos paslaptis taps dar sunkiau įmenama. O ji pati tik juokiasi, juk traukinyje ar automobilyje gimsta ir eilės, ir muzika, ateina būsimų renginių ir koncertų scenarijai... Beje, štai dar vienas Jelenos talentas – ji rašo puikius renginių scenarijus. Ir šio jubiliejinio Švenčionėlių miesto kultūros centro moterų vokalinio ansamblio „Svajonė“ dešimtmečio koncertui Jelena parašė šiltą scenarijų, pririnko eilėraščių, gražių žodžių ir minčių, kartu su kolektyvu elegantiškai pasipuošė salę, apgalvojo sceninį įvaizdį – net šventėje dalyvavę LR Seimo narys Petras Čimbaras, Švenčionėlių klebonas Raimundas Macidulskas kaip ir daugelis kitų pastebėjo, kad „Svajonės“ moterys per koncertą keturis kartus keitė sceninius drabužius.

Kūrybingos ir kitos ansamblio narės. Savo poezijos renginio metu paskaitė ir „Svajonės“ kolektyvo narė Danuta, rašanti taip pat keliomis kalbomis: lietuviškai, lenkiškai, rusiškai. Taip pat scenoje suskambėjo ir duetas – fortepijonu grojo ir dainavo Jelena, dainavo Marija. Kūrybinių sugebėjimų nestokoja ir kitos: Tatjana, Liudmila, Lilija, Jadvyga.

 

Klebonas gyrė renginį – pradžiuginusį širdį

„Aš nežinau, kur tu esi,/ Aš nežinau, kur gyveni,/ Svajonė mano amžina,/ Kada ateisi pas mane?“, - romantiška daina, kuriai žodžius ir muziką parašė Jelena Grincevičienė, ji pati ir atliko solo, grodama akordeonu ir krintant lapams. Šiai dainai ir kitoms iliustruoti Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas meistriškai parinko garso, vaizdo ir šviesos efektus, taip dar sustiprindami nepakartojamą šilto ir nuoširdaus koncerto efektą.

Puikų Švenčionėlių kultūros centro renginį – moterų vokalinio ansamblio „Svajonė“ 10-mečio koncertą – gyrė gausiai apsilankę svečiai, o žiūrovai negailėjo plojimų, kurie dažnai skambėjo publikai atsistojus. Švenčionėlių klebonas R.Macidulskas pažymėjo, kad džiaugėsi apsilankęs puikiame renginyje, kur širdis tikrai džiaugiasi. Pasak jo, kartais pinigus sumoki ir ne kažin ką tegauni, o čia – šventė akiai, ausiai ir sielai. Klebonas pasidžiaugė, kad gražiai draugauja su Švenčionėlių kultūros centru ir ypač „Svajonės“ kolektyvu, kurio moterys gieda lenkų kalba laikomose mišiose Švenčionėlių bažnyčioje.

 

Širdingi palinkėjimai, dovanos iš svečių ir šeimininkų

Renginį vedęs Richardas Leleiva, kalbėjo ir lietuviškai, ir lenkiškai. Mat „Svajonės“ pasveikinti atvyko brangūs svečiai iš Lenkijos, net už 800 kilometrų nuo Švenčionėlių esančio Kolo miesto atstovai Ryšard Borysevič ir Malgožata Stenževska. Šio miesto kultūrinę bendruomenę sieja gražūs partnerystės ryšiai su Švenčionėlių kultūros centro „Svajone“ ir vadove Jelena Grincevičiene. Kolo mieste „Svajonė“ jau yra koncertavusi ir visada laukiami. Garbūs svečiai atvyko su dovanomis ansambliui, Švenčionėlių kultūros centro direktorei Onai Raguckienei, o Jelenai Grincevičienei įteikė atminimo medalį. Ir palinkėjo šiam puikiam kultūros centrui, po kurio skliautais sutelpa tiek daug įvairiausių kūrybinių kolektyvų gero gyvavimo, o „Svajonei“ ateityje švęsti 15, 20, 25... 100 metų jubiliejus. Ponia Malgožata pati yra puiki dainininkė ir muzikantė, tai tarp materialių dovanų buvo ir dvasinė – jos pačios atlikta arija iš operos „Nabukas“ bei akordeonu sugrotas bei pačios kartu su visais žiūrovais sudainuotas palinkėjimas.

Svečiai iš Švenčionėlių taip pat išsivežė netik gerus prisiminimus, bet ir direktorės O.Raguckienės jiems įteiktas atminimo dovanas.

Tą popietę buvo dar daug, daug dovanų, padėkų, gražių žodžių ir palinkėjimų vieni kitiems. Visų čia nevardinsime. Ansamblio vadovė p. Jelena, kaip visada, išliko dėmesinga ir nepakartojama: ji apdovanojo savo kolektyvo nares paplūdimio rinkiniais ir skrybėlėmis, nes po jubiliejinio koncerto visų laukė suplanuota kelionė prie jūros. Dovanėles gavo ir kultūros centro direktorė O.Raguckienė, renginio vedėjas R.Leleiva, per naktis kruopščiai mokęsis lenkiškus žodžius, ir garso, vaizdo bei šviesų efektus kūrę kolegos – Švenčionėlių kultūros centro darbuotojai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis