Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6059
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27946
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71929
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Poezija liejosi Švenčionių miesto parke

2016 m. birželio 15 d., trečiadienis, Nr.44 (1577)

Visi turbūt žino, kad 2016-ieji paskelbti „Bibliotekų metais“. Ir, kaip nuolat visur skelbiama, biblioteka – tai ne tik sienos ir knygos... Aišku, knygos čia vis dėlto svarbiausia, tačiau ir ta pati knyga suskamba kitaip, kai perskaitoma kitokioje aplinkoje, kai pateikiama rašytojų lūpomis, vaidinimo ar protų mūšio variacijomis. Kiekvienas iš mūsų skaitydami knygą be svarbiausios pagrindinės minties dažnai pastebime įvairių detalių, labai dažnai kiekvienas vis kitokių. Be to, ta pati knyga perskaityta mokykliniais metais, studijuojant ar brandžiame amžiuje sužadina vis kitokių minčių, juk prie rašytojo ar poeto žodžio liečiamės su kitokia gyvenimiška patirtimi, žinių ir perskaitytų knygų bagažu.

Švenčionių viešosios bibliotekos kolektyvas nuolat tobulina savo bendravimo su skaitytojais formas, ieško naujų. Giedri ir šilti šiųmetinio birželio orai tarsi savaime padiktavo skaitymus gryname ore. Birželio 2 d. 13.00 val. Švenčionių miesto parke senųjų liepų paunksnėje vyko skaitymai „Vasaros fontano lyrika“. Susirinko nemažas būrelis švenčioniškių ir švenčionėliškių. Vienas kitas ir atsitiktinis praeivis prisijungė išgirdęs skambant poetų žodžius. Poezija tą popietę skambėjo pati įvairiausia: ir savo kūrybos, ir vietinių autorių, ir pasaulinio lygio klasikų, ir lietuvių tautos dainių, tačiau galima sakyti visą tą poezijos srautą vienijo vienintelis leitmotyvas: tolerancija, pasididžiavimas savo kraštu, siekimas gyventi be pykčio, pavydo, laisvai ir oriai. Neretai prieš kiekvieną iš mūsų iškyla piktas ir apsiputojęs žvėris, kuris atrodo grėsmingai tik tada, kai jo bijai, o kai drąsiai pakyli į kovą, gali jį nugalėti...

Poezijos skaitymus Švenčionių parke vedė žinoma skaitovė Gražina Jarmalytė, kuri taip pat buvo parinkusi nemažai prasmingų posmelių. Angelė Telyčėnienė pasirinko pasaulinį klasikos grandą – Viljamą Šekspyrą, kurio eilės tokios universalios, kad atrodo tarsi būtų parašytos specialiai šioms dienoms. Moteris dar paskaitė ir ištrauką iš poemos „Eglė, Žalčių karalienė“, kurioje sakė moters psichologiją ir elgsenos tipus pastaruoju metu nagrinėjanti besiremdama psichoanalitiko Karlo Gustavo Jungo archetipais.

Bronius Lazaraitis, skaitęs kito didžio poeto Frydricho Šilerio kūrybą, rado daug panašumo ir su lietuvių tautos laisvės šauklio Vinco Kudirkos kūryba. Laima Radžiūnienė pasirinko švenčioniškio fotografo, kolegos žurnalisto Algimanto Cimbolaičio eiles. A.Cimbolaičio ir Saulės Sadeckaitės eilėraščius skaitė ir Jolanta Olechnovič. Nors Jolanta yra nuolatinė įvairiausių renginių ir švenčių vedėja, bet, pasak jos, poezijos skaitymas jai – nauja patirtis.

Savos kūrybos eilėraščių paskaitė Danuta Barkovskaja, rašanti lietuviškai, rusiškai ir lenkiškai. Savo kūrybos paskaitė ir Richardas Leleiva, kuriam rengėjai palinkėjo būtinai kuo greičiau išleisti ir knygą.

Jaunasis skaitovas ir renginių vedėjas Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokinys Deividas Dubinovas pasirinko itin sudėtingą filosofinį kūrinį – Bernardo Brazdžionio „Ką sakė mūrininkas Jėzui tą naktį“: „/.../Aš alkoholikas, cinikas, latras/ ir vistiek aš krikščionis./ O švenčiausias, o emanueli, o mesijau,/ tu būsi prikaltas už šitokius žmones./ O jeigu aš ir šią naktį pas paleistuvę/ gulėsiu beprotis ir nuo savęs nusigrįžęs,/ kas apspjaudytą, kruviną ir pervertą,/ kas nuims tavo kūną nuo kryžiaus — — —„.

Deividas iškėlė ir aktualią mintį, išryškinančią vieną iš Lietuvos švietimo sistemos spragų. „Jaunimo poezijos skaitymuose mažoka, nes iš dalies kalta mokymo sistema, kuri reikalauja eilėraštį suprasti būtent taip, kaip chrestomatijose parašyta kritikų“, - sakė gimnazistas D.Dubinovas, palinkėjęs politikams šią klaidą pamatyti ir ištaisyti. Beje, Deividas kartu su J.Olechnovič ir bibliotekininke Alyte Čečiurkiene dalyvavo bibliotekų viktorinoje. Ši švenčioniškių komanda pateko į finalą.

„Vasaros fontano lyrika“ tą karštą birželio 2-osios popietę surinko gražų būrelį skaitovų ir klausytojų, kurie pasidalino savo sielos skambesiu, išreikštu poetų žodžiais, vieni su kitais. Pavykęs pabuvimas natūraliai suformavo bibliotekininkių pažadą Švenčionių miesto parke organizuoti ir daugiau tokių skaitymų. Švenčionėliuose, kiemelyje prie bibliotekos, skaitymai gryname ore buvo surengti vaikučiams.

Irena POŽĖLIENĖ