Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2572
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12759
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88789
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarybos posėdžio nuotrupos

2016 m. liepos 2 d., šeštadienis, Nr.48 (1581)

Pusę dienos tarybos nariai posėdžiavo, bet kalbėti nelabai yra apie ką, išskyrus kelis epizodus. Tokia darbotvarkė – taryba išklausė savo įstaigų veiklos ataskaitas. Visos sakė, kad gerai dirbo, funkcijas atliko. Tai buvo bene vangiausias posėdis. Net mero nustatyto „limito“ – du klausimai iš „pozicijos“, du klausimai – opozicijos – buvo per daug, klausimų nebuvo. Jeigu kažkas vertingo ir įdomaus buvo pasiūlyta, tai tik svarstomų klausimų fone.

 

Meras naudosis V.Bulkos patarimais

Posėdžio „vinimi“ tapo verslininko Žydrūno Eimučio įrengiami senelių namai Adutiškyje, perspektyvoje – visas paslaugų kompleksas su Kembridžo kolegijos gauta licencija rengti socialinius darbuotojus, kurie Adutiškyje gyventų mokymosi laikotarpiu ir tuo pačiu praktikuotųsi senelių namuose. Jau pirmame etape senelių namuose galėtų apsigyventi apie 90 žmonių. „Viskas eina kaip per sviestą“, - gyrėsi verslininkas.

Politikai žavisi šiuo projektu (apie jį esame ne kartą rašę). Pagyvinamas pats rajono pakraštys Adutiškis, žadama daug darbo vietų. Jau šiuo metu sukurtos 25 darbo vietos – dirba statybininkai, iš jų 8 adutiškiečiai nuolat. Pasak Ž.Eimučio, dirbti senelių namuose jau pareiškę norą apie 200 žmonių, daugiausia – adutiškiečių ir aplinkinių kaimų gyventojų, yra norinčių ir iš Švenčionių bei Švenčionėlių.

Savivaldybė visokeriopai remia šį projektą: žada trejiems metams atleisti nuo mokesčių, įrengs vandentiekį ir nuotekų tinklus, dar turi verslininko prašymą įrengti šalia senelių namų esančią upės pakrantę. Būtų keista jeigu vietinė valdžia dabar nesurastų lėšų pagelbėti verslininkui, kuris per rinkimus neabejotinai stojo jų pusėn, net laikraštį ta proga išleido „Adutiškis“ Nr. 1. Vienintelį.

Kad projektas atrodo patraukliai, niekam nekyla abejonių. Bet štai Vytautas Bulka priminė, kad rajone yra ir daugiau verslininkų, kuriems reikėtų ir valdžios dėmesio, ir paramos. V.Bulka priminė valdantiesiems jų pažadą remti smulkų verslą ir patarė rajono valdžiai telkti verslininkus bei skatinti dalijimosi ekonomikos principus rajone. Esmė – naudotis vieni kitų paslaugomis. Taip turtėtų rajonas, pinigai niekur neiškeliautų. Šis principas pasaulyje labai populiarėja.

Meras pirmą kartą išgirdo ir pagyrė opozicijos pasiūlymą bei pažadėjo pasinaudoti V.Bulkos patarimu. Pradžiai, sakė, sudarys darbo grupę.

Gal ir Visagino keleivių vežimo įmonę bus liautasi proteguoti?

 

Valdininkai vilkina sprendimus, arba Pabėgusios ausys...

Tą patį klausimą svarstant iškilo diskusija ir dėl valdininkų darbo. Tuo pačiu – ir labai juokingas dialogas, kai vienas sako, kitas negirdi. Tarybos narys Konstantas Ramelis iš savo patirties pareiškė, kad nereikia ginti valdininkų, reikėtų pažiūrėti, kaip jie vilkina sprendimus. K.Ramelis net suabejojo – nebent su juo taip elgėsi todėl, kad jis iš opozicijos? Iki termino prašymas 20 dienų praguli stalčiuose, o paskutinę dieną užrašo rezoliuciją „Nederiname“. Ir vėl viskas iš naujo... Minėdamas kelis konkrečius pavyzdžius, jis pirmuoju pateikė žemės klausimą. Meras Rimantas Klipčius jį „įsikando“ ir be paliovos kartojo, neva, čia Nacionalinė žemės tarnyba... K.Ramelis užginčijo, kad ne vien tik ji, tas pats buvę su architektu. Bet šito meras lyg „negirdėjo“. Nors K.Ramelis kelis kartus kartojo tą patį, kad architektas jam taip pat vilkino sprendimą, meras „negirdėjo“ ir vis kartojo: „Matot, tai Nacionalinė žemės tarnyba, ji nepavaldi., tai Nacionalinė žemės....“ Tarsi „ausys būtų pabėgusios“, kaip šiuolaikinėje vaikiškoje pasakoje...

 

Reikia audito! Ar tikrai?

Dėl aukštos šilumos kainos (4 kartus aukštesnė) užkliuvo Strūnos kaime prieš porą metų pastatyta katilinė dviems daugiabučiams šildyti. Dabar ją siūloma keisti autonominiu kiekvieno buto šildymu, galbūt įrengiant katilus ar kitaip suteikiant paramą gyventojams. Meras gi nepraleido progos įgelti buvusiems. Šįkart – buvusiai administracijos direktorei Vidai Rastenienei. Pasak mero, reikia audito, kad išsiaiškintų, kodėl buvo nupirktas dvigubai galingesnis katilas, ir, žinoma, klasikinė jo frazė: „Nustatyti kaltus ir pareikalauti atsakomybės“. Opozicija pašiepė mero pomėgį auditams ir siūlė susitvarkyti paprasčiau, priminė, kad iki šiol jo visi auditai buvo neefektyvūs, bet meras savo repertuare – toliau ieško kaltų, kovoja su praeitimi ir reikalauja dar vieno audito, užuot, kaip siūlė buvusi direktorė V.Rastenienė, patys peržiūrėję Viešųjų pirkimų komisijos sprendimus.

 

K.Savickas siūlė kontrolieres perduoti ministerijai

Taryba išklausė ir pritarė savivaldybės kontrolieriaus ataskaitai. Valdančiųjų nario Kęstučio Savicko, kuris kasdien verslo ir turizmo informacijos centre konsultuoja sunkumų patiriančius verslininkus, klausimas, ar ne geriau būtų kontrolierei, jeigu ji būtų perduota ministerijai, kontrolierę net išmušė iš vėžių. „Kuriai ministerijai? Ar Kontrolės tarnybai?“ - nustebusi sunkiai rinko žodžius kontrolierė. „Finansų ministerijai“, - apsisprendė K.Savickas. Tai bent minties polėkis! Vis dėl to kontrolierė pabandė įtikinti, kad taryba skiria pinigus ir pati turi kontroliuoti jų panaudojimą...

 

Neadekvatu: liberalai priima draudimus

Taryba priėmė sprendimą Švenčionėlių miesto šventėje uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais. Liberalai tradiciškai deklaruoja pasirinkimo laisvę, kovoja prieš suvaržymus. Švenčionyse liberalai įvedinėja draudimus. Galbūt taip siekiama daugiau žmonių suvaryti į kavines, kurias turi jų aplinkos žmonės? Prieš mėnesį vykusiame posėdyje nepavykus prastumti sprendimo dėl draudimo prekiauti alkoholiu visose šventėse, ėmėsi po vieną. Šįkart priimtas draudimas dėl prekybos alkoholiniais gėrimais Švenčionėlių miesto šventėje. Nors Vytautas Bulka bandė juos paprotinti neseniai gimtadienį šventusios Anglijos karalienės pavyzdžiu, kuri išleido net savo vardo taurųjį gėrimą, daugumos lyg „ausys būtų pabėgusios“ - niekas neišgirdo. Dauguma tiesiog apimta nepaaiškinamos baimės. Gal tai sąlygoja kažkokie praeities įvykiai?

Priėmę šį sprendimą, tarybos nariai atsisveikino visai vasarai – posėdis bus tik rugpjūčio pabaigoje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis