Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2164
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12351
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88381
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Arba stotį teks užleisti, arba nuostolius atlyginti

2016 m. liepos 9 d., šeštadienis, Nr.49 (1582)

Neteisėtų veiksmų virtinės vykdant keleivių vežimo konkursą ir teismams iššvaistytų tūkstančių iš rajono biudžeto savivaldybei negana. Atrodo, valdininkai turėjo pasimokyti: konkursas, rengtas pažeidžiant įstatymus, panaikintas, teks skelbti iš naujo. Įklimpo savivaldybė ir su autobusų stoties nuomos konkursu. Visiška aklavietė - konkursas įvyko, užtikrintai laimėjo UAB „Svirka“, o sutarties valdininkai nesirašo. Beviltiškai ieško būdų, kaip atsukti laiką atgal ir, turbūt, keikia tą dieną, kai konkursą paskelbė. Vien nuo minties apie šią įmonę rajono valdžiai plaukai piestu stoja.

UAB „Svirka“ 2016-02-09 protokolu Nr. (3.1) 0-19 yra paskelbta viešo nuomos konkurso dėl administracinio pastato su kitais statiniais, esančių Stoties g. 1 (autobusų stotis), Švenčionių mieste, nuomos laimėtoju.

UAB „Svirka“ pasiūlė net apie du kartus didesnę nuomos kainą nei kiti konkurso dalyviai. Švenčionių rajono savivaldybės administracija dar 2016-02-10 raštu Nr. (25.4.11) R14-70 informavo tiekėją, kad sutarties projektas derinti bus atsiųstas artimiausiu metu. Deja, kaip teigia įmonės vadovas, sutarties projektas derinimui iki šiol nėra pateiktas, nors jau praėjo 5 mėnesiai. Paprastai sutartis pasirašoma per 10 d.

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos sprendimas konkurso laimėtoju paskelbti UAB „Svirka“ buvo įvertintas ir teismo. Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo bylą pagal kito konkurso dalyvio UAB „Meteorit turas“ ieškinį. Vilniaus apygardos teismas 2016-06-28 sprendimu civilinėje byloje Nr. 2-4227-392/2016 ieškinį atmetė ir konstatavo, kad ūkio subjektas UAB „Svirka“ konkurso laimėtoju buvo paskelbtas pagrįstai ir teisėtai. Taigi nėra jokio pagrindo delsti. Turto nuomos sutartis su UAB „Svirka“ turi būti pasirašoma nedelsiant. Oficialiame rašte savivaldybei įmonės vadovas Vytautas Bulka davė tris darbo dienas, per kurias savivaldybė informuotų, kada atvykti pasirašyti sutartį.

Tuo atveju, jeigu Švenčionių rajono savivaldybės administracija toliau vengs su nuomos konkurso laimėtoju UAB „Svirka“ sudaryti nuomos sutartį, UAB „Svirka“ įgis teisę reikalauti nuostolių atlyginimo. Nuostolių atlyginimo teisė tokiais atvejais buvo ne kartą pripažinta ir Lietuvos Respublikos teismų praktikoje. Kasacinis teismas yra pažymėjęs, kad įstatymas viešo konkurso atšaukimo ir konkursą paskelbusio asmens nesilaikymo konkurso taisyklių atvejais ginant konkurso dalyvių teises orientuotas į nuostolių ir (ar) turėtų išlaidų atlyginimą (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2013-04-19 nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-238/2013).

Preliminariais skaičiavimais, iš Švenčionių rajono savivaldybės administracijos priteistinų nuostolių dydis sudarytų daugiau kaip 20 000 eurų.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis