Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1339
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17540
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93570
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vasaros karščiai - išbandymas organizmui

2016 m. liepos 9 d., šeštadienis, Nr.49 (1582)

Dauguma žmonių visus metus laukia vasaros, o kartu su ja - ateinančios šilumos. Tačiau neretai karštis tampa savotišku organizmo išbandymu, ypač žmonėms, sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.

Lietuvoje ypač daug gyventojų serga širdies ir kraujagyslių ligomis, labai dažnai nustatoma arterinė hipertenzija (liga, kuriai būdingas nuolat padidėjęs kraujo spaudimas). Tai vienas svarbiausių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių. „Karštis daugeliui pacientų, sergančių hipertenzija, gali lemti kraujo spaudimo svyravimus ar net komplikuotis širdies ritmo sutrikimais, miokardo infarktu, insultu. Žmonės skirtingai reaguoja į karštį: vieniems kraujo spaudimas padidėja, kitiems  priešingai - sumažėja. Karštis veikia ir kraujo krešumą, todėl padidėja trombozių ir embolijų rizika.“ – sako privataus kardiologijos centro „InMedica cardio” gydytoja kardiologė Egidija Rinkūnienė.

Karštą vasaros dieną žmogaus organizmas bando kovoti su karščiu, jį išspinduliuodamas ir padidindamas prakaitavimą: kai karšta, išsiplečia kraujagyslės, padažnėja širdies susitraukimų dažnis, keičiasi kraujo spaudimas. Taip pat karščių metu smarkiai didėja prakaitavimas, dėl to netenkama daug skysčių, o kartu ir elektrolitų, kaip kalis, natris, magnis ir kiti, kurie svarbūs raumenų kontrakcijai, nervinių ląstelių transmisijai, širdies ritmo palaikymui, skysčių balansui. Todėl gydytoja kardiologė Egidija Rinkūnienė rekomenduoja karštą vasaros dieną gerti daug skysčių, net ir nejaučiant troškulio: „Įprastą dieną žmogui rekomenduojama išgerti apie 1,5 skysčio, o karščių metu šį kiekį reikėtų padidinti iki 2-3l.”

Privataus kardiologijos centro „InMedica cardio“ gydytoja kardiologė Egidija Rinkūnienė sudarė rekomendacinį sąrašą veiksmų, kurių reikėtų imtis karštomis vasaros dienomis:

- Rekomenduojama gerti kuo daugiau skysčių – ne mažiau kaip 2 litrus per parą. Patariama riboti daug kofeino turinčius gėrimus ir alkoholį, nes jie gali sukelti ar pasunkinti dehidrataciją. Stipriai išprakaitavus, ypač prasidėjus raumenų mėšlungiui ar širdies permušimams, rekomenduojama pavartoti kalio ir magnio preparatus;

- Vengti tiesioginių saulės spindulių, stengtis būti pavėsyje, o jei tai neišvengiama, dengti galvą;

- Karštomis dienomis patariama riboti fizinį krūvį: karštu metu sportuoti gali tik itin sveiki žmonės, todėl sunkesnį fizinį darbą reikėtų atlikti anksti ryte ar vėlai vakare. Dirbant sunkesnį fizinį darbą ar sportuojant, būtina gerti daugiau vandens;

- Riboti sunkų maistą: kai karšta, reikėtų valgyti lengviau virškinamą maistą, daugiau daržovių, vaisių ir pieno produktų, riboti riebių produktų, sūrių, mėsos patiekalų;

- Sergantiesiems arterine hipertenzija, reikėtų dažniau pamatuoti kraujo spaudimą. Jei kraujo spaudimas aukštas – reikėtų vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Sumažėjus kraujo spaudimui – rekomenduojama išgerti daugiau skysčių, žalios arbatos, galbūt net praleisti įprastinę vaistų nuo spaudimo dozę.

Jei visgi rekomendacijų laikytis nepavyko arba dėl kitų priežasčių prasideda negalavimai, tokie kaip: pykinimas, vėmimas, didelis nuovargis, bendras silpnumas, galvos skausmas, dezorientacija ar sumišimas, raumenų trūkčiojimai, dažni širdies permušimai, būtina pereiti į vėsesnę patalpą (pavėsį, patalpas su oro kondicionieriais ar kt.) ir gerti daugiau šaltesnių skysčių. Jei simptomai nepraeina ar sunkėja, rekomenduojama kreiptis į medikus.

„InMedica cardio“ gydytojai ragina profilaktiškai pasitikrinti savo širdies veiklą, net jei jaučiatės sveiki ir neturite sveikatos nusiskundimų. Vasara - tai metas, kuomet širdies ir kraujagyslių ligos užklumpa visiškai netikėtai, todėl laiku apsilankę pas gydytojus, galite užkirsti joms kelią!

Mėgaukitės vasara sveiki!

 

Kardiologijos klinika „InMedica Cardio“ įsikūrusi Vilniuje, Šeškinės g. 30 - 5.
Tel.: +370 655 38997
El. paštas: info@inmedicacardio.lt
Tinklalapis: http://www.inmedicacardio.lt

 
Reklaminis skydelis