Mes turime 353 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1441
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11628
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87658
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos pieno gamintojams – išskirtinio dydžio ES parama

2016 m. liepos 20 d., trečiadienis, Nr.52 (1585)

Briuselyje įvykusiame Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos posėdyje Lietuva pagaliau gavo tai, ko taip ilgai ir atkakliai siekė. Įvertinusi kritinę situaciją mūsų šalies pieno sektoriuje, smulkių ūkių padėtį ir dėl Rusijos embargo patirtus didžiulius nuostolius, Europos Komisija Lietuvos pieno gamintojams palaikyti skyrė didžiausią galimą sumą – beveik 13,3 mln. eurų. Estija gavo 8 mln. eurų, Latvija – 9,7 mln. eurų paramą savo pieno gamintojams. Iš viso ES šalių narių pieno gamintojams skirtas 350 mln. eurų finansinis vokas.

Pernai Lietuvai skirta 12,64 mln. eurų iš 420 mln. eurų finansinio voko. „Palyginus su 2015 metais, mes dabar gavome net 26 proc. didesnę paramos sumą. Trumpai tariant, mažesniame voke – Lietuvai daugiau pinigų. Ypač svarbu ir tai, kad mums suteikta galimybė savo pieno gamintojus paremti ir nacionalinėmis lėšomis. Džiaugiuosi, kad praėjusią savaitę asmeniškai susitikus su Europos Komisijos žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaru Filu Hoganu dėl paramos mūsų pieno gamintojams, šiandien sulaukėme tokio didelio ir svarbaus Lietuvos palaikymo“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Tarybos posėdyje buvo pristatytas 500 mln. eurų vertės paramos rinkai paketas, kuriame 350 mln. eurų sudarė nacionaliniai vokai (tikslinė išskirtinė parama pieno gamintojams), o 150 mln. eurų skirta pieno gamybos mažinimo priemonei. Valstybės narės joms skirtą išskirtinės paramos dalį galės papildyti tokia pat suma iš nacionalinių lėšų, taip pat joms bus suteiktas lankstumas paskirstyti paramą pagal savo poreikius, tačiau išmokos negalės būti skiriamos gamybą ir toliau didinsiantiems ūkininkams. Siekiant atstatyti balansą rinkoje, parama bus susieta su gamybos valdymo ar struktūrinių pokyčių kriterijais.

„Kol įvairios EK tarnybos rengs paketo įgyvendinimui reikalingus teisės aktus, Lietuva taip pat nesėdės rankų sudėjusi, o ruošis EK pateikti konkretų paketo priemonių įgyvendinimo planą. Padarysime viską, kad Lietuva viena pirmųjų pasinaudotų šia labai svarbia pieno sektoriui tiksline parama iš ES biudžeto“,  – situaciją apibūdino ministrė V. Baltraitienė.

Šiemet Lietuvos pieno gamintojams jau išmokėta 18 mln. eurų de–minimis paramos, 17,1 mln. eurų tiesioginių išmokų pereinamojo laikotarpio nacionalinės paramos, pieno sektoriaus pramonės įmonės sėkmingai naudojasi ir visomis ES veikiančiomis rinkos reguliavimo  priemonėmis (privatus pieno produktų saugojimas bei intervenciniai pirkimai).

 
Reklaminis skydelis