Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4994
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21195
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97225
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pažadai – sumažinti smarvę

2016 m. liepos 27 d., trečiadienis, Nr.54 (1587)

Įvyko viešas UAB „Vėjinė“ kogeneracinės jėgainės, naudojančios biodujas, projekto svarstymas.

UAB „Vėjinė“ kiaulių komplekso kogeneracinės biodujų jėgainės statybos ir esamų tvartų modernizavimo (su gyvulių skaičiaus padidinimu), pertvarkant pagal ES aplinkosaugos, veterinarijos, higienos bei gyvulių gerovės standartų reikalavimus, poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaita po viešo svarstymo Švenčionėlių seniūnijoje 2011-ųjų pavasarį buvo patvirtinta. Nors tada svarstyme dalyvavę gyventojai emocingai reiškė abejones ir priekaištus dėl plačiai sklindančios nuo fermų smarvės, ypač dėl planuojamo gyvulių skaičiaus padidinimo, PAV buvo patvirtinta su numatomu gyvulių skaičiaus padidinimu iki 16,5 tūkst. per metus. Įmonės atstovai, neneigė, kad smarvė sklinda, kaip neneigia to ir dabar: „Suprantama, juk kiaulės...“

Šįkart į viešą projekto svarstymą atėjo tik keli žmonės. Turbūt tik tiek ir yra uoslę turinčių?.. Kitaip kaip paaiškinti tokį abejingumą aplinkai, kurioje gyvename. Na, nebent dar nuostata, kad nieko nepakeisi.

Švenčionėlių m. daugiabučių kvartale gyvenanti Giedra Kaminskienė sakė, kad periodiškai jaučiama didelė smarvė – atsineši drabužį iš balkono, o jis prasmirdęs, neįmanoma miegoti, pabūni balkone – ir pats prasmirsti.

Netoli „Vėjinės“ ūkininkaujantis Izidorius Balčiūnas taip pat tvirtino, kad ir aplinkinėse vietovėse periodiškai tvyro labai blogas kvapas, ypač kai ramus oras, be vėjo, tad pageidavimas – mažinti smarvę.

Biodujų jėgainės projektą rengusios UAB „EGNA“ projekto vadovas Ernestas Gegeckas patikino, kad šiuo projektu kaip tik ir siekiama sumažinti iš srutų saugyklų sklindančius nemalonius kvapus. Tiesa, nežadėjo, kad jų išvis neliks, bet turėtų ženkliai sumažėti.

„Nemalonių kvapų ženkliai sumažės, pasikeis jų kvapas, jis bus kitoks, mažiau nemalonus“, - dėstė projekto vadovas Ernestas Gageckas.

Kogeneracinė biodujų jėgainė perdirbs srutas, į kurias gali būti pridedama ir kitos bioskaidžios masės (kukurūzų, grūdų, žolės, siloso). Biodujų jėgainės ribos sutampa su įmonei priklausančio sklypo ribomis, sanitarinė zona – taip pat. Pastačius jėgainę, nebeliks atvirų srutų talpų, o tai jau didelis pliusas aplinkai.

Tiesa, prieš porą metų mažeikiškių jokie argumentai neįtikino, ir verslininkams teko stabdyti planus statyti biodujų jėgainę netoli Mažeikių. Skirtumas tas, kad prie Mažeikių norėta statyti jėgainę be fermų, tuščiame lauke, o žalienas ir mėšlą perdirbimui atvežti. Gyventojai baiminosi ir tikino, kad kilometro spinduliu būtų sklidusi bjauri smarvė.

„Vėjinės“ planuojamos jėgainės projekto vadovas paaiškino, kaip veikia objektas. Srutos teka tiesiai į uždaras talpas – reaktorius. Juose palaikant 38-40 laipsnių temperatūrą, dauginasi anaerobinės bakterijos. Jos skaido biologines struktūras į paprastesnės formos junginius – anglies dvideginį, vandenį, metaną – gamtines dujas, kurios susirenka po reaktoriaus gaubtu. Visas puvimo procesas vyksta uždarose talpose, po to lieka skystoji masė, kurioje organikos jau nėra, todėl labai susilpnėja kvapas. Po perdirbimo skystosios masės kiekis sumažėja nežymiai, jis, kaip ir srutos, išpilamas laukuose. Srutose yra 90 proc. vandens ir tik apie 8-10 proc. tirštosios masės, iš kurios ir išgaunamos dujos. Todėl, sakė įmonės direktorius A. Časas, įmonės tikslas - mažinti srutų kiekį jas tankinant, t.y., mažinant plovimų, kurie atskiedžia srutas. Kad jėgainė veiktų efektyviai, gali būti pridedama, pavyzdžiui, žaliosios masės. I.Balčiūno nuomone, be to neapsieis, nes vien srutomis efektyvaus jėgainės darbo nepasieks. Čia galėjo kilti papildomų klausimų, bet švenčionėliškiai ir skelbiant viešą svarstymą nurodytų kaimų gyventojai nepasinaudojo šia galimybe.

Nuo projekto poveikio aplinkai svarstymo 2011 m. daug kas pasikeitė. Pirmiausia planus pakoregavo afrikinis kiaulių maras. Tokios grėsmės akivaizdoje didinti kiaulių skaičių įmonė nesiruošia, todėl ir kogeneracinės biodujų jėgainės galingumą nuo planuotų 400 kW sumažino perpus. Beje, atsiprašome už prieš porą savaičių spausdintame straipsnyje techninę klaidą, elektrinės galingumas buvo nurodytas megavatais. Šiuo metu planuojama 200 kW galingumo elektrinė.

Projekto vadovas E. Gegeckas sakė: „Blogą kvapą duoda kiaulės, tai, ką jos pridaro, o kogeneracinė jėgainė visa tai sutvarko. Šis objektas jokio neigiamo poveikio aplinkai ir vietovei neturės.“

Pasak UAB „Vėjinė“ direktoriaus Alberto Časo, tai grynai ekologinis, aplinką saugantis projektas. Jėgainės statyba kainuos apie 2,5 mln. eurų (neremiamas, įmonės lėšos), o kada atsipirks (ar išvis atsipirks?) – sunku prognozuoti, nes superkama elektra neturi tarifų, ją superka po 3 centus, o reikėtų bent po 12. Apie du trečdalius pagaminamos elektros įmonė planuoja vartoti savo reikmėms – patalpų šildymui. Perteklinę – parduoti, bet jos nebus daug, o ir didinti kiekį ekonomiškai neapsimoka. Tad pagrindinis jėgainės tikslas – tvarkyti fermos atliekas taip, kad jos mažiau terštų aplinką ir mažiau dvoktų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis