Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3688
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19889
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95919
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Langų tikrinimas“ rajone plinta kaip gripas

2016 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis, Nr.56 (1589)

Langų tikrintojus įsileidžia išskėstomis rankomis

Nors praėjusią savaitę Švenčionių rajono policijos komisariato viršininkas į klausimą apie rajone išplitusius „langų tikrintojus“ atsakė, kad skambinti ir klausti, kokie namuose langai, nėra nusikaltimas (sako, gal nori pasiūlyti langus), Telšių policijos komisariatas laikosi kitos nuomonės. Telšių apskrities policija perspėja, kad pastaruoju metu į gyventojų namus bando patekti daugiabučių namų administratoriais ir kt. specialistais apsimetę sukčiai. Jie siūlosi patikrinti gyvenamųjų butų langų būklę. Nors Telšių rajone ikiteisminių tyrimų dėl naujuoju būdu apgautų gyventojų dar nepradėta, pareigūnai perspėja gyventojus ir ragina neįsileisti į savo namus nepažįstamų asmenų. Dar anksčiau gyventojus perspėjo Utenos komisariatas. Šeštadienį mes taip pat rašėme, remdamiesi kelių Švenčionėlių miesto, kurį laidiniais telefonais sukčiai tiesiog „šukuoja“, gyventojų pasakojimais. Panašių skambučių sulaukė ir kaimų gyventojai – pirmadienį jie pasipasakojo.

Kol kas nė vienas iš jų nebuvo apvogtas, bet niekas nežino, kokiam laikotarpiui tokias „duomenų bazes“ kaupia sukčiai ir vagys. Stebina viena – kaip lengvai savo namų duris atlapoja gyventojai. Dar keisčiau, kad tai nėra nei labai senučiai, nei tamsuoliai. Tarp jų yra ir verslininkų, ir visuomenės veikėjų. Galbūt pakeri malonus balsas? Mūsų pašnekovai pabrėžė, kad telefonu kalba labai malonus balsas. Tai kiek gi jų, tų malonių balsų? Nejaugi vienas asmuo labai maloniu balsu apskambina visą Lietuvą – nuo Švenčionėlių iki Telšių?

Viena pašnekovė, jau leidusi tikrinti langus, ir toliau nenorėjo sutikti, kad ji pasielgė neatsargiai. Sako, net esanti patenkinta. Tiesa, jos langai mediniai, bet tai menka paguoda. Juk tai, kad planuojama šeštadienį aprašytu būdu patekti į patalpas per plastikinius langus, tik versija. Viena aišku – jokia tarnyba ir jokia firma to nedaro.

Gretimame rajone dirbantis policijos pareigūnas, su kuriuo teko kalbėtis šiuo klausimu, pataria nebūti patikliems ir jokių paslaugų siūlytojų į namus neįsileisti. Taip pat ir telefonu su nepažįstamais asmenimis nesileisti į kalbas, nes ir tokiu būdu sukčiai gali rinkti informaciją apie jus.

 

Liepų gatvės siaubas

Šeštadienį rašėme apie paslaptingo nusikaltėlio (galimai ne vieno) siautėjimą Liepų gatvėje Švenčionėliuose. Ši toliau nuo miesto centro esanti nuosavų namų gatvė ilgą laiką gyveno ramiai, net sandėliukų nerakino – visi vieni kitus pažįsta, svetimi nesišlaistydavo. Net jeigu kurie gyventojai ir neatitinka normaliai gyvenančių supratimo, vagystėmis neužsiiminėjo. Ir štai nuo pernai metų pavasario tai šen, tai ten kas nors „įsisukdavo“, primindamas, kad viską reikia rakinti. Bet tokio protrūkio, kaip šią vasarą, niekas neprisimena. Policija neatvirauja, bet iš pačių gyventojų sužinojome, kad trys plačiai aptarinėjamos įžūlios vagystės – toli gražu ne viskas. Kalbama, kad yra nukentėję apie 10 gyventojų. Tiesa, ne visi pranešė policijai. Domėjomės, kodėl. Vienas nukentėjęs asmuo atsakė: „Nuostolis buvo nedidelis - 100 eurų. Vis tiek nieko neras, o patį paskui užtampys.“ Tai buvo vienas pirmųjų Liepų gatvėje apvogtas asmuo. Be to, prisipažino, kad nebuvo atsargus, – išeidamas iš namų, raktą palikdavo ūkiniame pastate.

Kitas nukentėjęs asmuo numigo neužsirakinęs durų... Nors, kita vertus, Liepų gatvės siaubui ne kliūtis – jas atsirakina. Taip nutiko didžiausią iki šiol nuostolį patyrusiam asmeniui – iš namų neaiškiomis aplinkybėmis dingo 11 800 eurų, 500 JAV dolerių, aštuoni auksiniai žiedai ir dvi auksinės monetos. Nuostolis - 15 855 eurai.

Gyventojai pasakoja pastebėję gatvėje vaikštant nematytą rudaplaukį vyriškį rauplėta veido oda, kiti mini tamsiaplaukį jaunuolį.

 

Stebi namus?

Nejauku vien nuo minties, kad kažkas gali stebėti tavo gyvenimą, bet, neįvardinamo pareigūno teigimu, nėra kito paaiškinimo. Akivaizdu, kad prieš įsibraudamas vagis ar plėšikas – pagal aplinkybes, pirmiausia išstudijuoja šeimininko gyvenimo būdą. Braunasi paprastai, kai nieko nėra namuose. Radęs nerakintas duris, užeina pas vieną gyvenantį senyvą asmenį, bet neina ten, kur visa šeima. Reiškia, žino, kur eina. Žmonės jaučiasi nesaugūs net užsirakinę, todėl kas kaip gali bando užsitikrinti saugumą. Oficialios informacijos nebuvimas didina įtampą. O šiomis dienomis iš policijos nėra net įprastinės informacijos – atstovė spaudai atostogauja...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis