Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:920
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26050
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73376
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo liepos 1 d. įsigaliojo nauji reikalavimai nedidelius kiekius auginantiems ir parduodantiems asmenims

2016 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis Nr.64(1597)

Sunku net įsivaizduoti, kad Lietuvoje laikas nuo laiko neatsirastų naujų reikalavimų, nevyktų reformos ar pertvarkos. Apie naują tvarką kalbama ir 2016 m. birželio 29 d. VMVT direktoriaus įsakyme Nr.B1-486, kurį pasirašė l. e. p. direktoriaus pavaduotojas, pavaduojantis direktorių, Deividas Kliučinskas, „Dėl mažais kiekiais vietinei rinkai teikiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“. Kadangi šis įsakymas tiesiogiai liečia nemažai žmonių, kurie turguose pardavinėja pačių išaugintas gėrybes, pakomentuoti šiame įsakyme išdėstytus reikalavimus paprašiau Švenčionių VMVT vyriausiąją specialistę-maisto produktų inspektorę Astą ŠIRVINSKIENĘ.

- Gerb. Asta, kokios naujovės laukia nedideliais kiekiais auginančių ir parduodančių savo išaugintas ar surinktą produkciją ūkininkų, sodininkų?

- Pirmiausia pakalbėkime apie supaprastinimus, palengvinimus. Jei žmogus nori parduoti nedidelį kiekį savo sode išaugintų daržovių ar vaisių, jam nereikia įrenginėti tokių sandėlių kaip didmenininkams, saugantiems ir realizuojantiems didesnius kiekius produkcijos, bet reikalavimai kokybei ir saugai išlieka. Negali būti daroma jokių išlygų ten, kur iškyla pavojus visuomenės narių sveikatai. Visi gamintojai, ar jie būtų smulkūs, ar stambūs, privalo užtikrinti, kad rinkai teikiami produktai būtų saugūs ir kokybiški.

- Su produktų kokybe lyg aišku. Visi norime pirkti kokybiškus produktus, o kokie dar nauji reikalavimai įsigaliojo nuo 2016 m. liepos 1 d.?

- Taip, pirkdami produktus mes norime, kad jie būtų saugūs, ir jais prekiaujantys žmonės turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę privalomus higienos įgūdžių mokymo kursus. Tai liečia ir močiutes, prekiaujančias savo pačių darže išaugintais vaisiais ir daržovėmis. Tokie yra reikalavimai, išdėstyti minėtame įsakyme. Taip, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad toks reikalavimas yra perdėtas, bet žmogus, perkantis vaisius, uogas, ir kitą produkciją, turi jaustis saugus, kad neužsikrės užkrečiama liga. Dar vienas reikalavimas, kuris palies nedideliais kiekiais prekiaujančius žmones, tai privalomi žurnalai, kuriuose turi būti registruojami pagaminti ir pateikti rinkai produktų kiekiai, taip pat priemonės, kurių buvo imtasi dėl nesaugių ar nekokybiškų produktų sunaikinimo ar perdirbimo.

- Ar didelės nuobaudos laukia tų, kurie nesilaikys ką tik išvardintų reikalavimų: neturės sveikatos pažymėjimo, registracijos žurnalo?

- Kaip jau tapo norma, pirmiausia baudomis tikrai nebausime, žmogui paaiškinsime reikalavimus, informuosime, konsultuosime. Pradžiai ir žodinio įspėjimo pakaks. Suprantama, kad visos naujovės sunkiai skinasi kelią, bet su laiku tai tampa norma. Štai mūsų aptariamame VMVT direktoriaus įsakyme yra reikalavimas, įpareigojantis asmenis, parduodančius savo pačių išaugintus šviežius vaisius ir daržoves bei kitus pirminius produktus, užsiregistruoti VMVT teritoriniame padalinyje. Atrodo, kam čia to reikia, bet tarkim bitininkai, prekiaujantys bičių produktais, tą jau seniai padarė.

- Kam taikomi supaprastinti reikalavimai?

- Supaprastinti reikalavimai taikomi pirminių produktų gamintojams, per vieną sezoną pagaminantiems ir parduodantiems vietinėje rinkoje ne daugiau kaip: 700 kg bulvių, 50 kg smulkių vaisių ar uogų (braškių, serbentų, šilauogių, slyvų, trešnių ir kt.), 300 kg stambių vaisių (obuolių, kriaušių ir kt.), 400 kg šakniavaisinių ir gūžinių daržovių (morkų, burokėlių, ropių, salierų, kopūstų ir kt.), 100 kg sezoninių daržovių (agurkų, pomidorų, paprikų ir kt.), 15 kg lapinių daržovių ir šviežių prieskonių (špinatų, krapų, svogūnų laiškų ir kt.), 50 kg miško gėrybių (grybų, uogų, sulos ir kt.), 700 kg maistinių grūdų, 30 kg ankštinių daržovių (pupelių, žirnių ir kt.). Beje, pirminiai produktai gali būti parduodami tiesiogiai vartotojams arba mažmeninės prekybos įmonėse, kurios nuo gamybos vietos nutolusios ne didesniu kaip 100 km atstumu. Visą smulkesnę informaciją, susijusią su naujais reikalavimais, kurie įsigaliojo nuo šių metų liepos 1 d., suinteresuoti asmenys gali gauti paskambinę į Švenčionių VMVT tel. (8 387) 66 084.

- Dėkoju už pokalbį.

Algis JAKŠTAS