Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2466
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18667
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94697
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Ežys“ pataria: pirmasis telefonas - ne tik žaidimui, bet ir lavinimui

2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis Nr.65(1598)

Ar mobilusis telefonas ir internetas yra šiandieninių vaikų virtualus kiemas ir pagrindinė smėlio dėžė? Kada yra tinkamas metas pirmajam telefonui ir kaip užtikrinti vaiko saugumą naudojantis internetu? Šiuos ir panašius klausimus sau kelia daugelis tėvų, tačiau ne visi žino pagrindinius virtualaus saugumo principus. Internetinės EŽIO kortelės ekspertė Indrė Bimbirytė-Yun sako, kad internetas yra ne tik žaislas, bet gali tapti itin efektyvia mokymosi ir lavinimo priemone vaikams.

„Visi vaikai yra skirtingi, todėl nustatyti amžių, kada jiems leisti pradėti naudotis išmaniuoju internetu, nėra paprasta. Visgi vaikų psichologai ir elgesio ekspertai rekomenduoja, kad tai neturėtų įvykti anksčiau nei vaikas sulauks 10-12 metų amžiaus. Tiesa, net ir tai labiausiai priklauso nuo to, kaip patys tėvai paruoš savo vaiką internetui ir išmaniajam telefonui, supažindindami ne tik su teikiamomis galimybėmis, bet ir potencialiais pavojais“, – sako Indė Bimbirytė-Yun.

 

Naudingos programėlės

Išmanusis telefonas su mobiliuoju internetu vaiko rankose labai greitai gali tapti dėmesio trūkumo priežastimi, jei vaikas jį naudoja vien azartą sukeliantiems žaidimams žaisti ir bendravimui su draugais virtualioje erdvėje. Dėl šios priežasties tėvai turėtų padėti vaikui suprasti, kad telefonas taip pat yra itin pravartus įrankis mokytis, pažinti supantį pasaulį ir sužinoti naujų naudingų dalykų. Šiuo atveju labai pravers ir nemokamos programėlės.

Kakės Makės nuotykiai

Programėlė, sukurta pagal vaikų pamėgtą heroję Kakę Makę. Joje vaikai žaisdami su Kake Make mokosi ir renka specialius „gerų darbų“ ženkliukus. Programėlę atsisiųsti galima tiek iš „Google Play“, tiek iš „iTunes“ platformų.

Lietuvos tūkstantmečio vaikai

Tai puikiai žinomo televizijos žaidimo atitikmuo, kuriame vaikai gali pasitikrinti žinias įvairiose srityse. Programėlėje pateikiami įvairūs klausimai iš laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Programėlėje vaikai gali varžytis su kitais ir matyti savo reitingą, atsakytų ir neatsakytų klausimų statistiką bei treniruotis ruošdamiesi dalyvavimui laidoje.

QuickTeacher Anglų kalba

Ši programėlė naudinga tuo, jog suteikia galimybę nesudėtingai ir smagiai mokytis anglų kalbos, pasirinkus norimas temas, frazes ir panašiai. Su šia programėle vaikas mokysis ne tik anglų kalbos žodyno, bet ir gramatikos. Tiesa, ši programėlė lietuvių kalba kol kas pasiekiama tik „Android“ sistemų naudotojams.

Lietuvos istorijos viktorina

Programėlė, veikianti su „Android“ įrenginiais, leidžia lengvai mokytis Lietuvos istorijos atsakant į viktorinos klausimus. Ši programėlė leidžia ne tik papildyti istorijos žinias, bet ir lavina vaiko reakciją, nes atsakyti į kiekvieną klausimą reikia per ribotą laiką.

Dar daugiau panašių programėlių įvairiomis kalbomis galima rasti „Google Play“ ir „iTunes“ platformose, pasirinkus „Education“ arba „Family“ kategorijas.

 

Didžiausia atsakomybė – tėvams

Nepaisant galybės naudingo ir puikaus lavinamojo turinio vaikams, joks vaikas internete nebus visiškai saugus, kol pats neišmoks atskirti vertingų dalykų nuo kenkėjiško turinio ir išmokti nuo tokio turinio apsisaugoti. Tai reiškia, kad kol tai nutiks, didžiausia atsakomybė šviesti ir apsaugoti vaikus tenka tėvams.

Pirmąjį telefoną savo vaikui padovanojusiems tėvams vaikų psichologai pataria riboti priėjimą prie interneto ir žaidimų. Tą galima daryti bandant susitarti su vaiku, nustatant tam tikras taisykles ir pasitikint vaiko savimone arba naudojant specialius įrankius. Vienas jų – „Omnitel“ siūlomas sprendimas „Antivirusas Plius“, suteikiantis galimybę apsaugoti vaikus nuo žalingo turinio internete bei kontroliuoti jų praleistą laiką naudojantis internetu. Maža to, šis antivirusinių programų gamintojo „F-Secure" sukurtas saugumo sprendimas gali nustatyti vaiko naudojamo mobilaus įrenginio buvimo vietą. Turėdami „Antivirusas Plius“ programėlę galite apsaugoti ir savo vaikų naudojamas išankstinio mokėjimo korteles.

 
Reklaminis skydelis