Mes turime 357 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1800
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18001
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94031
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminėje skambėjo Viljamo Šekspyro kūriniai

2016 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis Nr.66(1599)

Saulėtą rugpjūčio paskutinį šeštadienį gražiai žaliuojančioje pievutėje prie buvusios Pašaminės pradinės mokyklos pastato, kuriame dabar įsikūrę Pašaminės kaimo biblioteka-filialas, kaimo klubas, medicinos punktas ir bendruomenė, vyko renginys „Šekspyras gyvas“, skirtas 400-osioms rašytojo, poeto ir dramaturgo Viljamo Šekspyro (1564-1616) mirties metinėms paminėti. Renginyje, kurį organizavo Pašaminės kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkė Loreta Jusienė, dalyvavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė, Švenčionėlių miesto bibliotekos-filialo vedėja Stasė Busilienė, Pabradės miesto bibliotekos-filialo vedėja Gražina Dargytė, Švenčionėlių seniūnijos Pašaminės seniūnaitijos seniūnaitė Dalė Basiūnienė, Pašaminės bendruomenės pirmininkas Vasilijus Menkovas, bendruomenės nariai ir kiti svečiai.

Renesanso epochos atmosferą padėjo sukurti Vilniaus miesto senosios muzikos ir šokio teatras „Puelli Vilnenses“ (vadovė Giedrė Strikulienė).

Kreipdamasi į renginio dalyvius viceministrė L.Kujalytė Pašaminės kaimo bendruomenę palygino su bičių aviliu, kuriame darbuojasi darbščios bitelės ir palinkėjo išlikti aktyvia, puoselėjančia kultūrą ir mūsų tėvų tradicijas, bendruomene.

 

Žmogaus nėra, bet jis gyvas savo darbais

Renginio pradžioje anglų ir lietuvių kalbomis nuskambėjo V.Šekspyro sonetai, kuriuose vyrauja meilės, draugystės, bendradarbiavimo, žmogaus ir laiko temos. Juos skaitė gimnazistė Valerija Carenko, renginio vedėja Danutė Bagdonavičienė ir „Puelli Vilnenses“ kolektyvo narys Algirdas Tupė, kurį šiltai pristatė kolektyvo vadovė G.Srtikulienė: „Mūsų Algis ne tik artistas, jis vertėjas, kurį laiką dirbęs Brazilijoje, jis dėstytojavo ir dabar veda anglų kalbos pamokas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, daugelio reklaminių ir kitų filmų herojus, mėgstantis filmuotis dieną ir naktį. Toks yra mūsų Algis“.

 

Kai pagalvoju apie mūsų žemę,

Tuoj pat vytimą augančio girdžiu,

Nes didelę pasaulio sceną lemia

Neišmatuojami keliai žvaigždžių,

Nes žmonės tarsi augalai išdygę

Globojami ir baudžiami dangaus,

Nors savo syvais giriasi išdykę,

Nelieka atminimo iš žmogaus.

Pažindamas buvimą trumpalaikį,

Brangint jaunystę tavo aš imu,

Kurią suluošint Laikas nusitaikė,

Paversdamas nakties apakimu;

Kovok prieš laiką, plunksnos smaigaly,

Grąžint jaunystę draugui tu gali!

(V.Šekspyras)

„Susirinkome kalbėti apie didelį žmogų, ko gero, Vakarų Europoje patį garbingiausią, patį talentingiausią – Viljamą Šekspyrą“, – į susirinkusius prabilo D.Bagdonavičienė.

Renginio vedėja taip pat pabrėžė, kad minėjimas pradėtas anglų kalba norint padėkoti tautai, kurioje gimė iškili asmenybė. „Žmogaus nėra 400 metų, bet jis gyvas, jis gyvas savo darbais“, – toliau kalbėjo D.Bagdonavičienė.

Duomenų apie V.Šekspyro gyvenimą išliko labai mažai. Jis gimė pasiturinčio miestiečio, pirštinių meistro šeimoje. V.Šekspyras lankė Stratfordo (Anglija) gramatikos mokyklą, kurioje buvo mokoma graikų, lotynų kalbų, retorikos meno, istorijos. Apie 1587 m. prasideda V.Šekspyro reali veikla prisijungus prie Londono klajojančio teatro, kurį labai vertino karalienė Elžbieta I. 1599 m. trupė pastatė teatrą „Globe“, kurio dalininku buvo ir V.Šekspyras. Nuo 1600 m. prasideda labai produktyvi rašytojo, poeto ir dramaturgo kūryba. Anksčiau jis rašė komedijas, o dabar jo kūrybos centre – dramos ir tragedijos. Tai visiems gerai žinomi kūriniai „Hamletas“, „Makbetas“, „Romeo ir Džiljeta“ ir kiti.

Apie 1612 m. V.Šekspyras grįžo į gimtąjį Stratfordą ir paskutinius gyvenimo metus praleido su šeima.

 

V.Šekspyro tragedijos „Hamletas“ ir „Romeo ir Džiuljeta“

Renginio vedėja akcentavo, kad išskirtinę vietą V.Šekspyro kūryboje užima tragedija „Hamletas“. Hamletas išgyvena tėvo mirtį, kada brolis nužudo brolį, ir pasilieka nežinioje, kaip jam pasielgti tokioje situacijoje. Renesanso epocha keičia ir Hamletą kaip herojų, kaip literatūros veikėją. Renesansas atkreipia dėmesį į žmogų. Štai „Hamlete“ ypač ryšku, kas gi tas žmogus yra. Viename epizode Hamletas kalbėdamas su draugais tarsi su ironija sako: „ žiūrėkite! – ta kybanti viršum galvos dangaus mėlynė – didingas stogas, nusagstytas aukso šviesuliais, – kodėl jie man atrodo tik dvokiančių garų migla? Ir kas per kūrinys žmogus! Koksai kilnus jo protas! Kokios bekraštės jo galimybės! Koks nuostabiai raiškus savo judesiu ir forma! Koks panašus į angelą savo veiksmais! Koks panašus į Dievą protu!“

Gyvenimui pareikalavus apsispręsti ir Hamletui priėmus sprendimą padaryti tą juodą darbą – atkeršyti tėvo žudikui, jis sako: „Kas gi tad žmogus,/ Jei jo gyvenimo aukščiausias gėris –/ Tik ėdalas ir miegas? Gyvulys!/ Tik tiek! Tasai, kurs suteikė mums galią/ Įžvelgti ateitin ir praeitin,/ Tą dieviškąjį protą, – davė juos ne tam,/ Kad supelytų“.

„Štai toks Renesanso epochos žmogus – mąstantis, svarstantis, jau ieškantis atitinkamų argumentų pateisinti vieną ar kitą poelgį“, – tęsė pasakojimą renginio vedėja.

Kitas ypač svarbus iškilaus Renesanso epochos pabaigos atstovo kūrinys - „Romeo ir Džiuljeta“, kurio ištrauką apie nepaprastai gražią meilę jautriai perskaitė D.Bagdonavičienė (Džiuljeta) ir „Puelli Vilnenses“ atstovas Anicetas Jonutis (Romeo). Susirinkusieji pamalonino skaitovus šiltais plojimais.

 

Šilti padėkos žodžiai

Nuskambėjo šilti padėkos žodžiai visiems atėjusiems į renginį, o ypač pašaminiškių bičiuliams ir draugams „Puelli Vilnenses“ kolektyvui. Pašaminės bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkė L.Jusienė įteikė gėlių puokštes vilniečių kolektyvo vadovei G.Strikulienei, kuri neseniai atšventė gražų jubiliejų, viceministrei L.Kujalytei, V.Carenko ir D.Bagdonavičienei.

Renginio organizatoriai taip pat padėkojo rėmėjams: Švenčionių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai už skirtą transportą bei Pašaminės kaimo bendruomenei už išnuomotą įgarsinimo įrangą, prie kurios pulto puikiai darbavosi gimnazistė Sabina Jusytė.

Povilas ŠIMKAVIČIUS

LŽS narys

 
Reklaminis skydelis