Mes turime 154 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2299
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5692
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53018
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pirmai darbų parodai Edgarą Strakšį paskatino dalyvavimas projekte „Atrask save“

2016 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis Nr.70(1603)

Kartais labai sunku apčiuopti ribą, kada žmogus įžengia į kūrybos pasaulį. Kartais pažįstamas ar tiesiog pašalietis, pamatęs padarytą kūrinį, iš nuostabos šūkteli: „Oi, kaip gražu!“, ir kuriantis žmogus kitaip ima vertinti savo kūrybą. Prancūzų rašytojas Antuanas de Sent-Egziuperi (Antoine de Saint-Exupery) apie kūrybos pradžią rašė: „Išlaisvink žmogų, ir jis pradės kurti“. Šie žodžiai labai tinka Edgarui Strakšiui, kurio dirbinių paroda „Interjeras kitaip“ atidaryta Vilniaus TDB Švenčionių skyriaus patalpose. Parodoje eksponuojamos Edgaro padarytų ir atnaujintų darbų fotografijos bei kai kurie darbai. Sunku patikėti, kad tai pirmoji Edgaro paroda, nes pats parodos dizainas, pateikimas – profesionalus ir originalus. Štai ką apie savo pirmąją darbų parodą kalba pats autorius Edgaras Strakšys.

- Rimčiau į tai, ką darau, norėdamas sugrąžinti daiktams, baldams antrą gyvenimą ar kurdamas naujus baldus, interjero detales, pradėjau žiūrėti nuo praėjusios žiemos, nors tas noras, ko gero, lydi nuo vaikystės. Atsirado noras ne tik fizinį darbą dirbti, bet ir rasti laiko kūrybai, juolab pajutau, kad tą galiu daryti ir padaryti. Čia fotografijose matote nemažai darbų, kurie restauruoti. Kai kurie savo laiku net mano proseneliams priklausė. Tuos antram gyvenimui prikeltus daiktus kaip šeimos relikvijas norėtųsi perduoti savo vaikams. Toks daiktas kaip ir žmogus yra išgyvenęs ir gerus, ir blogus laikus, - apie savo kūrybos moto kalba Edgaras, kuris su meile žiūri į senus daiktus, baldus. Jam gaila, kai žmonės vietoj to, kad restauruotų, atnaujintų senus baldus, daiktus, juos tiesiog išmeta.

- Kai matai išmestą seną daiktą, tiesiog niežti rankas jį kuo greičiau atnaujinti. Juk kaip gera matyti, kai tas jau savo „atitarnavęs“ daiktas sušvinta naujumu ir vėl randa savo vietą gyvenamojoje erdvėje. Turiu dar daug baldų detalių, kurios laukia savo eilės, laukia idėjų, kurios padėtų tas detales pritaikyti kuriant kažką naujo, - sakė mano pašnekovas, o kai paklausiau jo, iš kur ta patirtis, taip puikiai pateikti eksponatus ir fotografijas, jis šyptelėjęs atsakė: - Čia gal buvo daugiau noro viską pateikti gražiai nei patirtis, kurios iš tikro ir nėra, nes tai pirma paroda, pirmas jos pateikimas. Daug kas gimė spontaniškai, ekspromtu, o šiaip kalbant apie kūrybinį požiūrį į tai, ką darau, tai visa tai man padeda sugrįžus po darbų statyboje atsipalaiduoti. Tai savotiškas relaksas. Sunku pasakyti, kada ir kur ateina mintis padaryti kokį nors originalų daiktą ar restauravimo idėja. Kol kas negaliu rasti to taško. Kartais guli medžio gabalas ir staiga ateina mintis jį paversti dizaino detale ar originaliu baldu. Bet tas spontaniškumas turi savo žavesio.

Edgaras nuolat ieško naujų sprendimų ir kelių tobulėti, o ši pirmoji paroda – tik startas į naujas kūrybos platumas. Peržengti ribą į kūrybos pasaulį Edgarui postūmį davė Vilniaus TDB Švenčionių skyriuje vykdomas projektas „Atrask save“, kurio dalyvis yra ir jis.

- Projektas „Atrask save“ ir yra skirtas tam, kad žmogui padėtų atrasti geriausias savybes, kurias turi ir kartais nedrįsta jų išlaisvinti. Kad modeliuodamas savo ateitį paverstų savo sugebėjimus savo ateitimi. Edgaras man pasakė: „Jeigu ne jūs, ne projektas, vargu ar būčiau pasiryžęs daryti parodą ir viešumoje parodyti tai, ką darau laisvalaikiu.“ Baigęs šį projektą Edgaras turi galimybę gauti paramą savo verslui organizuoti, - sako ES finansuojamo, Vilniaus TDB Švenčionių skyriaus patalpose vykdomo projekto koordinatorė Violeta Balčiūnienė, o pats Edgaras Strakšys sako, kad, ko gero, net ne galimybė gauti finansinę paramą buvo svarbiausia, o pats dalyvavimas projekte „Atrask save“, geri motyvaciniai užsiėmimai, kuriuos veda patyrę lektoriai taipogi padeda susimąstyti apie savo ateitį, kūrybos galimybes. O užbaigti šį pasakojimą apie Edgaro Strakšio parodą, kurią, tikiuosi, pamatys ir kitose ekspozicinėse erdvėse, Violetos Balčiūnienės žodžiais:

- Šis projektas paneigia skeptikų apie ES projektus nuostatą, kad tie projektai – tik pinigų švaistymas, nes mes galime vieni kitiems padėti ir daug vieni kitiems duoti, jei to norime.

Rašytojas Aleksandras Diuma rašė: „Idėjos nemiršta, jos kartais tik snaudžia, bet nubunda dar galingesnės negu buvo.“ Norėčiau ir aš Edgarui palinkėti naujų kūrybos siekių ir ne tik darbuose su medžiu, stiklu, metalu.

Algis JAKŠTAS