Mes turime 211 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1160
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11347
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87377
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sutartinių festivalis „Saulala riduolėla“

2016 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis Nr.70(1603)

Švenčionių miesto parke rugsėjo 24 d. vyks tradicinis kasmetinis Rudens kermošius. Jo programą paįvairins sutartinių festivalis „Saulala riduolėla“, kuris prasidės nuo 11.30 val. ir tęsis iki 14.00. Festivalį, kurį organizuoja Švenčionėlių kultūros centro darbuotoja, sutartinių ansamblio „Lakiūtė“ vadovė Milda Petkevičienė, remia Lietuvos kultūros taryba.

Šis festivalis puoselėja mūsų krašto ypatingą senąjį polifoninį giedojimą – sutartines. Lietuviškos sutartinės nuo 2010 m. įtrauktos į UNESCO reprezentatyvų žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Gaivinantys šį unikalų sutartinių giedojimą kolektyvai džiaugiasi galėdami susiburti į tokį renginį ir savo patirtimi pasidalinti su žiūrovais bei pradžiuginti juos puikiu koncertu.

Festivalio rengėja Milda Petkevičienė sakė: „Norėtume pasidžiaugti, kad į festivalį atvyks ne tik mūsų rajono sutartinių giedotojų kolektyvai, bet ir svečiai iš kitų kraštų. Vieni iš jų – mūsų kaimynai, Ignalinos kultūros centro kolektyvas „Čiulbutė“ (vadovė S.Mudinienė). Kitas brandus ir gausus kolektyvas, turintis net 17 dalyvių, atvyks iš senosios Lietuvos sostinės Kernavės, tai – kolektyvas „Medgrinda“ (vadovė K.Stankevičienė)“.

Festivalyje aktyviai dalyvaus ir Švenčionių rajono sutartinių giedotojų kolektyvai, kurie pristatys šį autentišką polifoninį giedojimą. Vienas jų yra suaugusiųjų Švenčionėlių miesto kultūros centro sutartinių giedotojų kolektyvas „Lakiūtė“ (vadovė M.Petkevičienė). Džiugu, kad Švenčionių rajone yra ir jaunimo, kuris domisi ir vertina senąsias tradicijas, bei jas puoselėja. Tai – Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazistų mišrus folkloro kolektyvas „Aušrela“ (vadovas K.Pranskus) ir merginų kolektyvas „Atgaja“ (vadovė J.Vitkauskienė).

Festivalio „Saulala riduolėla“ kulminacija – grupės „Žalvarinis“ koncertas. Tai – žymiausia Lietuvos folkroko grupė. Savo interneto puslapyje grupė rašo: „Aštrūs gitariniai rifai, roko pulsavimas, folkloras, jo interpretacijos ir šiuolaikinių muzikos stilių sintezė, visa tai – „Žalvarinis“. Lietuviškos dainų tradicijos, ugningumas ir šiuolaikinės ne tik roko, bet ir bliuzo bei world muzikos įtakos sukuria nepamirštamą, galingą sprogstamąjį muzikinį mišinį“. Grupė „Žalvarinis“ susikūrė 2001 metais. Jos sudėtis laikui bėgant keitėsi, tačiau pagrindiniai nariai išliko: vokalistės Laurita Peleniūtė ir Ineta Meduneckytė, gitaristas Robertas Semeniukas, kuris taip pat yra aranžuotojas, kompozitorius, idėjinis grupės lyderis, formuojantis muzikinį kolektyvo veidą.

Grupė nevengia eksperimentuoti, bendradarbiauti su garsiausiais roko, džiazo, folko profesionalais, geriausiais Lietuvos atlikėjais, o 2014 metais grupė sudrebino net Pasaulio Lietuvių Dainų šventę, kai savo dainas atliko kartu su jungtiniu Dainų šventės dalyvių choru.

Per penkiolika „Žalvarinio“ gyvavimo metų įrašyta penki muzikos albumai, grota beveik visuose Lietuvos didesniuose miestuose.

Festivalio organizatoriai sakė nekantriai laukiantys visų dalyvių pasirodymų ir tikisi, kad kartu su žiūrovais darniai įsuks muzikinį sutartinių ratą, o smagiai pašėlti ir arčiau pažinti sutartines, kurias savo dainose naudoja net garsioji Lady Gaga, nusiteikusių žiūrovų susirinks itin gausiai.

 
Reklaminis skydelis